Голямата консумация на пресни плодове и зеленчуци от жени на около 20-годишна възраст допринася да се съхрани доброто състояние на артериите им и намалява риска от атеросклероза по-късно през живота им с 40 на сто, сочат резултатите от американско изследване.

Поради неизяснени досега причини този хранителен режим няма същия благотворен ефект при мъжете.

В рамките на 20-годишното изследване жени консумирали 8-9 порции плодове и зеленчуци дневно в съответствие с хранителен режим, свързан с поглъщане на 2000 калории на ден.

"Получените резултати подкрепят хипотезата, че появата на артериални плаки е процес, който започва рано през живота и може да бъде забавен посредством здравословно хранене в младежка възраст. Хранителните навици се научават, докато си млад. Следователно е важно да се знае, че добрият избор на храна има благотворен ефект през целия живот"
, заяви ръководителят на изследването д-р Майкъл Мийдема от Института по сърдечносъдови болести в Минеаполис. 

Предишни изследвания показаха, че хора на средна възраст, чийто хранителен режим е богат на плодове и зеленчуци, са с по-малък риск от инфаркт на миокарда и инсулт.