Природата е пакетирала в тях целия спектър от витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, и в малки количества белтъчини и мазнини. Плодовете съдържат до 80-90% структурирана вода, която е толкова необходима за организма ни.

Богати са на разнообразни видове естествени захари
/дизахариди/ като глюкоза, фруктоза, сукроза, галактоза и малтоза. Тези видове захар се храносмилат в тънките черва, след което се вливат в кръвния поток. Плодовете съдържат и много фибри, витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали. Консумирайки целият плод, ние приемаме всички тези ценни микронутриенти, а фибрите регулират умереното повишаване на кръвната захар и по този начин тя се абсорбира постепенно от тялото ни, без да създава шокови състояния за панкреатичната жлеза.

Здравните организации в различните страни препоръчват консумацията на поне една до две купички дневно плодове, средно около 500-600 гр.
Цялостният състав в плодовете от витамини, минерали, количество захар и други, варира в зависимост от начина по който са отглеждани те, степента на узрялост и т.н.
По-долу ви представяме таблица от която може да се ориентирате за съдържанието на количествата захар в отделните плодове.

Плодове
с най-малко съдържание на захар

Плодове
с ниско до средно съдържание на захар

От средно към високо съдържание на захар

Плодове
с високо съдържание на захар

Авокадо

Лимон и лайм

Ревен

Малини

Къпини

Боровинки

Ягоди

Диня

Пъпеш

Папая

Праскови

Нектарини

Сини боровинки

Кокос

Ябълки

Гуава

Кайсии

Грейпфрут

Сливи

Портокали

Киви

Круши

Ананас

Мандарини

Череши

Грозде

Нар

Манго

Смокини

Банан


Отдавна се водят дебати за или против плодовете, и трябва ли да се консумират често, именно поради високото съдържание на захар в тях. Все пак е от изключителна важност да се знае, че плодовете съдържат плодова, естествена захар, която е различна от бялата рафинирана захар, продукт на преработка и химикали.

Хората с диабет или метаболитни нарушения следва да имат предвид състоянията си и да следят нивата на кръвната си захар. При храненето, като цяло, важат няколко правила като например, че организмите на хората са индивидуални и имат различни нужди според натоварванията и начина на живот, здравословния статус на индивида и тн. На второ място отровата е в дозата, тоест количеството е изключително важно! Не на последно място, следва да се има предвид частта от денонощието в което се консумират плодовете и в какви комбинации, за да извлечете максимална полза от тях.
Според нутрициолизите за най-добра се смята комбинацията от сладки със сладки плодове. Следващата допустима е сладки с полукисели плодове, както и кисели с кисели плодове.

Сладки плодове

Полукисели плодове

Кисели плодове

банан, сладко грозде, сушени смокини, фурми, стафиди, сушени плодове

ягоди, череши, кайсии, праскови, круши, ябълки, пресни смокини, сливи, малини, къпини, боровинки, грозде, манго

кисели сливи, вишни, нар, портокал, мандарина, грейпфрут, лимон, киви, ананас


Плодовете може да се превърнат от полезни във вредни, ако се консумират неподходящо. Поради липса на информация за тяхното устройство и начинът по който се усвояват от организма, хората често допускат най-сериозната грешка в консумирането на плодове приемат ги след основно ядене.

Правилото за консумация на плодове е да се приемат на празен стомах, тъй като живите ензими в тях и прости структури ги правят лесно усвоими. Максималното време, за което организма смила един плод е 60 минути, в зависимост от плода. Заради съдържанието на плодова захар и за да се избегне ферментацията, следващото хранене е добре да е час и половина два след плодовете!

И ако има комбинации, които са безвредни и позволени да се правят между различни плодове, както посочихме по-горе, то това не важи за пъпешът, динята и папаята - те трябва да се консумират самостоятелно, без да се комбинират с друг плод.

За финал е добре да знаете, че има разлика в ефекта, който плодовете оказват върху тялото ни, в зависимост от това дали се консумират пресни и цели, изцедени на сок или смути, или изсушени.

Повече за тези разлики, както и какво съдържат и за какво са полезни някои от летните сезонни плодове в България с удоволствие ще ви разкажем съвсем скоро в отделна статия.