Захарта в големи количества не е здравословна и това е известно отдавна. Кога обаче ядете твърде много захар? Тези 5 сигнала могат да ви насочат.

Ето кога ядете твърде много захар

Често изпитвате вълчи глад за сладко

Когато кръвната захар падне рязко, тялото има нужда от нова енергия и то възможно най-бързо. Захарта е храна, която бързо задоволява тази нужда, но и същевременно отключва глад за още. Ако всеки път задоволявате това желание, се получава затворен кръг, тъй като желанието за сладко става все по-голямо. Най-добре е да не се оставяте да чувствате вълчи глад. Комплексни въглехидрати, белтъчини и баластни вещества засищат за дълго и поддържат нивата на кръвна захар постоянни. Пълнозърнестите продукти, обезмаслено сирене котидж, ястия с яйца, риба, тофу, както и зеленчуци и ядки  помагат да не огладняваме рязко и не позволяват колебания в нивата на кръвната захар.

Наддали сте

Това е един обикновен сигнал за висока консумация на захар, но не бива да бъде пренебрегван. Ако кантарът показва повече килограми от преди, виновникът може да е захарта. Всеки грам захар носи 4 калории: Това е точно толкова, колкото въглехидратите, но от хранително-физиологична гледна точка е по-малко. Захарта носи празни калории, съответно няма витамини или минерали, които са необходими на тялото. Ако ядете много захар, тя влиза директно в мастните депа.  В дългосрочен план не само се надебелява, а рискът от диабет и сърдечносъдови заболявания се повишава.

Страдате от лоша кожа

Освен генетичната предразположеност, нездравословният начин на живот също може да повлияе на кожата и образуването на бръчки. Заедно с фактори като стрес, пушене, слънце и алкохол, храненето играе важна роля тук. Вследствие на прекалено висока консумация на захар се покачва инсулинът в кръвта, за да транспортира захарта в клетките. В дългосрочен план това може да доведе до възпалителни процеси в тялото. Ако бъде намалена консумацията на захар, това може да повлияе благоприятно на кожата в дългосрочен план.

Кариесите ви се увеличават

Ако ядете много захар, сте предразположен към образуване на кариеси. Решаващото тук е не колко захар ядете, а колко често. От бактериите, които се намират в устната кухина, захарта се превръща в органични киселини, които атакуват зъбите и при налична плака, могат да образуват кариеси.

Страдате от липса на сили

Честата умора и липса на сили през деня могат да бъдат знак, че ядете прекалено много захар. Тя покачва рязко кръвната захар и след това пада също толкова бързо, а тялото иска нова енергия и нова захар. Вместо да консумирате снаксове и десерти, по-добре да имат под ръка зелен чай, бадеми или сурови ядки. Те ще ви доставят нова енергия и благодарение на баластните вещества, ще ви заситят.