Първите признаци на остаряването се появяват още около 20-те години от живота ни, когато се появяват онези характерни бръчки около очите, свидетелстващи, че вече не сме толкова млади. Повечето хора се съсредоточават върху грижите за лицето, за да намалят пораженията на времето и за да се постараят да изглеждат по-млади колкото е възможно по-дълго. Но има няколко части от тялото на човека, освен лицето, които безмилостно издават възрастта ни.

Кожата на лактите

Колкото повече остаряваме, толкова повече кожата на лактите ни става по-груба, отпусната и сбръчкана. Другите фактори, освен годините, които увреждат тази част на тялото, са непрекъснатото триене на лактите в дрехите и други повърхности, което прави кожата още по-суха и увиснала. Внезапната загуба на тегло също може да има своя негативен ефект върху кожата на лактите.

Снимка: iStock by Getty Images

Ръцете

Когато остаряваме, кожата ни губи колаген, появяват се и първите старчески петна по ръцете ни и те се превръщат в едни от най-големите издайници на възрастта на човека.

Ноктите

Те са барометър за здравето на човека и по тях се отразяват повечето промени в организма ни. С напредването на възрастта, те стават по-чупливи, пожълтяват и растат малко по-бавно.

Снимка: iStock by Getty Images

Шията

Факторите, които влияят най-драстично върху кожата на шията, са възрастта, наднорменото тегло, както и генетичната предразположеност на някои хора към бръчки в тази област и появата на кафеникави петна заради вредното влияние на слънчевите лъчи.

Снимка: iStock by Getty Images

Гърдите

Особено при дамите, носенето на дрехи с дълбоко деколте, оставят тази част от тялото постоянно изложена на вредното влияние на слънчевите лъчи и скоро там се появяват първите дълбоки линии. Ако като млади имате лунички в тази част от тялото, с напредване на възрастта те се превръщат в по-жълти или кафеникави петна. Друг признах на стареенето в тази област е прекомерното зачервяване, най-често причинено от слънцето.

Устните

Точно както областта около очите, устните са част от тялото, която страда пряко от напредването на възрастта. В тази част също се губи много колаген. Те губят от плътността и от цвета си, а вреди навици, като пушенето, причиняват още повече бръчки в тази област.

Снимка: iStock by Getty Images

Косата

След 30 и особено след 40-годишна възраст косата ни също започва да остарява. Тя губи от обема си и от цвета си. С напредването на годините скалпът ни получава все по-малко кислород и витамини, необходими за растежа на косата. В резултат на това косата ни става все по-рядка, а косъмът все по-податлив на късане и изсушаване.

Снимка: iStock by Getty Images

Разбира се, този процес - остаряването - е необратим, но съществуват редица начини, по които можем да го забавим и ограничим появата на белезите на времето. Тайната е в здравословният начин на живот, качествената храна, витамини и грижа за кожата, както и използването на слънцезащитен крем през всички сезони на годината.