По пътя към мечтаната фигура преминаваме през много различни диети и спортни режими - някои успешни, други по-малко. Но понякога тайната се крие именно в простичките неща. В правилата, които пропускаме или не следваме с нужната упоритост. Няма дори нужда да философстваме и да търсим логика в някои трикове за перфектна физика, защото учените вече са направили необходимите изследвания.

Следвайте тези 7 съвета, защото те са научно доказани:

1. Консумацията на много зеленчуци помага за отслабването

Зеленчуците съдържат не само много витамини и фибри, които засищат, но и малко калории. Учените са категорични, че стабилното присъствие на зеленчуци в менюто ни спомага за дългосрочното регулиране на теглото.

2. Никакъв алкохол

Алкохолът съдържа много калории и захари. Той потиска храносмилателните ензими и забавя цялостно обмяната на веществата. Най-лошото е, че забавя топенето на мазнини и предразполага към трупане на мастни депа. Кожата също страда. Като допълнителен бонус след дългата парти нощ имаме силно желание да се тъпчем и никакво да се движим.

3. Редовният спорт помага за свалянето на килограми

Спортът увеличава изгарянето на калории и отърваването от ненужните мазнини. По-стабилната мускулатура пък допълнително стимулира метаболизма, когато се движим. Това се получава, защото мускулите имат нужда от енергия и ако сме стегнати, може да горим доста мазнини дори когато не сме подложени на особено натоварване.

4. Достатъчно сън за хубава фигура

Липсата на сън кара коремчето да расте. Учени от Чикагския университет доказаха, че отпочиналото тяло гори по-лесно излишните натрупвания, а недоспиването води до разграждане на мускулна маса.

5. Пропускате хранения? В никакъв случай!

Липса на апетит, на време или ограничения заради постигането на слаба фигура? Забравете за това! Който пропуска основно хранене, рядко успява да спести калории. Няколко часа по-късно човек озверява от глад и посяга към нездравословни продукти с много захар и сол. За да избегнете постоянните колебания в кръвната захар, никога не пропускайте основните три регулярни хранения на ден.

6. Планирането на менюто

В забързаното ежедневие рядко остава време за здравословна закуска и обяд и често посягаме към банички, вафли или джънк. За да избегнете тези капани, е най-добре точно да планирате кога какво ще хапвате. Подгответе всичко от предишния ден и го подредете в хладилника си, готово за офиса.

7. Бавното ядене ни помага да отслабнем

Стресът стимулира производството на кортизол и ни кара да пълнеем. Но малкото време, отделено за хранене, също ни пречи да отслабнем. Чувството за ситост настъпва чак след 20 минути и няма как да го усетим, ако сме се натъпкали за 5. Така възпрепятстваме и ползотворното храносмилане.