Пролетта вече е тук и въпреки че ни носи много слънчево настроение и радости, тя пристига и с някои негативи - пролетната умора. Kак да се справим с нея бързо и безпроблемно, съветват от Cosmopolitan.

1. Подправяй киселото мляко с бирена мая на прах

Бирената мая съдържа най-много витамини от група В в сравнение с всички други хранителни продукти. Витамин В1 е необходим за превръщането на захарта в енергия. Поръсвай киселото си мляко с 1 ч.л. бирена мая на прах, за да си осигуриш достатъчно от ценните вещества.

2. Замени оцета с лимонов сок

В 50 мл прясно изстискан лимонов сок има 27 мг витамин С, който подсилва имунитета. Освен това лимонът има алкализиращо действие и така намалява киселинността, която изтощава организма.

3. Добави жълтък в спагетите

Жълтъкът може да ви набави витамин В12, който се съдържа само в животински продукти - той е абсолютно необходим за обмяната на желязото и за производството на червени кръвни телца. Освен това яйцата съдържат есенциални мастни киселини.

4. Консумирай нишестени храни на всяко хранене

Спагетите, картофите, оризът и хлябът доставят на организма бавни глюциди, които успешно се преборват с умората.

5. Хапвай шоколад

За десерт хапни малко черен шоколад (70% съдържание на какао) и така ще получиш добра доза магнезий - минерал, който регулира контрактирането на мускулите, балансира психиката и допринася за производството на енергия в организма.

6. Готви набързо

Вари спагетите и ориза кратко време, защото така намаляваш гликемичния им индекс. По този начин глюцидите им се усвояват по-бавно и това осигурява енергия за по-продължително време. Зеленчуците запазват най-добре витамините си, ако ги приготвяш в дълбок тиган (уок) за няколко минути.

7. Използвай магданоз

Тази любима подправка е много богата на желязо, нужни за формирането на червените кръвни телца, и на витамин С, който пък улеснява усвояването на желязото.

8. Пий вода

Дехидратирането на организма само с 2% намалява жизнените му способности с цели 20%. През целия ден пий вода на малки порции, но също билкови отвари, плодови сокове, супи.

9. Завършвай вечерята с мляко с ориз

Идеалната вечеря се състои от зеленчукова супа и мляко с ориз - това е чудесна комбинация, която съчетава бързи и бавни глюциди за насищане, триптофанът от млякото пък улеснява заспиването. Такова меню е бедно на мазнини и протеини, които смущават съня.

10. Не забравяй бананите

Бананите са истинска бомба от витамини В, С и Е, минерали и бавноусвояеми глюциди. Те засищат и освежават едновременно.