Яйцето за закуска за много от нас е част от добрия старт на деня. Но коя техника за неговото приготвяне е най-здравословна?

Има толкова много различни начини да се насладим на яйцата. Някои ги предпочитат варени, други пържени, а защо не и поширани.

Правилото е, че колкото по-кратка е топлинната обработка, толкова повече полезни вещества остават в яйцето. Например, ако то е рохко или за кратко изпържено в тигана, в него остава 80% от съдържащия се в продукта витамин D. За сравнение - ако яйцата са в ястие, което се пече във фурната 40 минути, от витамина остават само 40 %.

Варените и пошираните яйца не изискват употребата на олио. Така спестяваме излишните калории. Съществува и рецепта, при която бърканите яйца се приготвят със сметана. А от това, ако не сме внимателни, със сигурност се пълнее. Ако искате обаче ястието ви да стане по-пухкаво, има и по-диетичен начин. Просто добавете малко газирана вода.

Менюто, което включва яйца, с малко усилия може да стане още по здравословно, ако си направите миш-маш или друга фантазия със сезонни зеленчуци. Така ще получите допълнителна порция фибри, витамини и минерали.

И така... Изводът е, че варените и пошираните яйца са най-диетични, а ако ги приготвите рохки, ще запазите ценните им вещества. Яйцето съдържа много белтъчини, протеини, витамини A, D, E, K, калций, желязо. Все вещества, които са от изключителна важност за здравето на организма.

Използвайте по-малко или никаква сол. Яйцето е достатъчно вкусно. А и възрастните не трябва да приемат повече от 5 грама сол на ден.