Учени от Орегонския университет за здравеопазване и наука установиха, че редовните краткотрайни физически упражнения подобряват някои мозъчни функции, свързани със способността за обучение и запаметяване.

В рамките на изследване с мишки невробиолозите заключили, че физическата активност усилва дейността на ген, който допринася за установяване на връзка между невроните в хипокампуса - мозъчна зона, свързана с формирането на паметта, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Била преценена дейността на централната нервна система у гризачите, докато те били поставени в бягащи колела. Мишките пробягали няколкостотин километра за два часа.

Оказало се, че физическото натоварване, което е сравнимо с това при правенето на 4000 крачки от човек, допринесло в мозъците на гризачите да се формират синаптични връзки.

При това ключова роля изиграл генът Mtss1L, който кодира протеин, предизвикващ нагъване на клетъчната мембрана. В резултат на повърхността на невроните се появяват дендритни шипове - мембранни израстъци, образуващи синаптични връзки.