Ако сте качили няколко килограма за последните две седмици, може би преди да се подложите на строга диета, първо трябва да проверите колко сте спали през това време.

Проучване, направено от King's College в Лондон и Vrije University в Амстердам, доказва, че, когато човек спи по-малко от препоръчителните часове, а за всяка възраст те са различни, това намалява продуктивността му, енергията му спада и човек става много по-раздразнителен. Тогава е много по-вероятно да се скара с партньора си, което води до още повече проблеми, пише BrightSide.


Според проведеното изследване лишаването от сън води и до неколкократно увеличение в консумираните калории на следващия ден. То включва 172 участника, като част от тях били подложени на по-малко сън за период от две седмици. След изтичане на този срок били сравнени калориите, консумирани от едните и от другите. Оказало се, че недоспалите хора консумират средно с 385 калории повече от тези, които спят нормално.

Учените считат, че, ако периодът на недоспиване бъде удължен за повече от две седмици, ще се покачи и броят на приеманите от хората калории. Освен повече храна, недоспалите консумирали и по-нездравословна храна. Изборът им били по-богатите на въглехидрати продукти, като в същото време физическата им активност също доста намалявала.