Хората с наднормено тегло по-лесно понасят анормалните горещини, показва доклад на руски учени, озаглавен "Климатични промени и здраве - оценка, индикатори, прогнози".

В изследването се отбелязва, че наднорменото тегло не само не е фактор, свързан с риск от смърт и сърдечносъдови проблеми при големи горещини, но и допринася за по-лесното им понасяне. Учените поясняват, че топлопроводимостта на мастните тъкани е по-малка, отколкото на други тъкани в организма. Затова когато температурата в заобикалящата среда е по-висока от температурата на кожата, мастният слой пречи на провеждането на топлина, пише БТА, цитирайки РИА "Новости".

През 2003 г. анормалните горещини в Европа доведоха до смъртта на над 70 хиляди души, а горещините в Русия през 2010 г. - до смъртта на 56 хиляди души. Тазгодишният месец юли пък се оказа най-горещият в историята на наблюденията.

Публикуваните наскоро резултати от изследване на учени от университета на Невада показаха, че повишаването на температурата на въздуха до 40 градуса Целзий прави асфалта достатъчно горещ за получаване на изгаряния втора степен на човешката кожа за няколко секунди. Рисковата група включва хора, които имат проблеми с придвижването, малки деца, както и хора, пострадали при пътно-транспортни произшествия.