Едва ли има човек, който да намира тялото си за съвършено. Ненавижданите мазнини по корема притесняват много хора, а и могат да бъдат особено упорити.

Всеки, който иска да редуцира теглото си дългосрочно, трябва не само да следва фитнес програма, а и да внимава какво яде. Съчетаването на определени храни е доста ефективно. Много звезди залагат именно на естествените фетбърнъри, когато се грижат за тялото си.

Ябълков оцет

Класикът сред фетбърнърите е ябълковият оцет. Чрез микс от минерали и киселини той възбужда произвеждането на собствени аминокиселини в червата. Те подобряват мастната обмяна. За да подпомогне изгарянето на мазнини, трябва да бъде приеман около 4 седмици с чаша вода, като дозата е 1 супена лъжица.

Бадеми и орехи

Бадемите и орехите са особено богати на протеини, баластни вещества, витамин E, както и ненаситени масни киселини, които подпомагат и изгарянето на мазнините. Преди всичко бадемите поддържат нивата на кръвната захар постоянно. Те са идеалната закуска, ако искате да стопите коремните мазнини.

Яйца

Яйцата съдържат много протеини и са чудотворни, когато става дума за гънките на корема. Те помагат и за изграждането на мускулите: колкото повече са мускулите, толкова повече калории гори организма. Яйцата имат малко калории и засищат за дълго време.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Млечни продукти

Млечните продукти имат високо съдържание на калций и повлияват позитивно изгарянето на мазнини. Изварата, киселото мляко или напитки от типа на айряна, мътеницата и кефира помагат да стопите мазнините, като най-добре се комбинират със зеленолистни зеленчуци.

Зелен чай

Само със зелен чай няма как да свалите мазнините, но той съдържа големи количества полифеноли и благодарение на това подпомага изгарянето на мазнините. Заради съдържащите се в него горчиви вещества като катехина, организмът произвежда повече топлина и подпомага обмяната на веществата.

Сурово какао

Какаото е пълно с антиоксиданти и подпомага процеса на обмяна на веществата. Заради това и противодейства на секрецията на стресовия хормон кортизол, което забързва обмяната на веществата и с това изгарянето на мазнините.

Подправки

Има подправки, които повишават образуването на топлина в тялото и с това т.нар. изгаряне на мазнини. Към тях спадат лютите подправки като чили, черен пипер и джинджифил, но и канела, ким, кимион, карамфил и горчица.

Витамин C

И накрая, но не на последно място, съдържащите витамин C храни, са не само съществени за доброто здраве на тялото, но и изгарят мазнините. Той кара тялото да произвежда норадреналин. Невротрансмитерът се грижи за това тялото да премине от режим на "пестя енергия" в "изграждам енергия". Така че засищайте се с храни с високо съдържание на витамин C. Към тях спадат лимони, червени чушки, броколи или карфиол.