Коса на пода? В банята? По четката ви за коса... Имате чувството, че е навсякъде и това  ви притеснява и напряга. Звучи ви познато, нали?

Истината е, че е нормално всеки ден да губим между 70 и 100 косъма и това е част от естествения цикъл на растеж на косата. Но ако забележите повече от "нормалните" 100 косъма на ден, със сигурност ще трябва да обърнете по-сериозно внимание на косата.

И все пак не бързайте да се отчайвате, защото най-важната стъпка в справянето с този нелек проблем се крие в намирането на причината. А понякога това може да ви коства месеци, дори години. И през това време, докато се опитвате да откриете основните фактори за вашия тип косопад, ще трябва да се въоръжите с търпение и да поддържате космените си фоликули здрави.

В днешната статия от рубриката VЯRAFIED ще намерите 5 от най-ефикасните съвети, с които да съхраните усмивката и самочувствието си. А преди това нека направим онлайн "скрининг" с цел разпознаване на вашите симптоми.

Да преминем през най-честите причини за загуба на коса:

  • Една от първите причините би могла да бъде дефицит на съществени хранителни вещества, като желязо, мед, цинк, протеини и най-често витамин Д.
  • От друга страна хормоналният дисбаланс, особено след 30-годишна възраст, също може да отключи обилен косопад. Обикновено това се причинява от прекомерна конверсия на дихидротестостерон (DHT). А също и ако страдате от поликистозни яйчници, например.
  • Говорейки за хормонални проблеми, няма да пропуснем да споменем възможни проблеми с щитовидната жлеза, които биха могли да бъдат от най-агресивните причинители на загубата на буйната ви грива.
  • Изключителният стрес може да доведе до внезапен косопад, който може да продължи няколко месеца - например след раждане или загуба на близък човек.
  • Различни автоимунни състояния, напредване на възрастта или дори генетични фактори.

Ако се съмнявате в някое от горепосочените състояния, може да се консултирате с дерматолог, който да назначи изследвания.

От личен опит обаче знаем, че докато трае целият този процес на намиране на първоизточника, причиняващ косопада, ще трябва да опазите космения си фоликул жив. Как ще стане това?

 

 

VЯRAFIED TIP:

Ролята на подходящ шампоан и серум за косопад

От изключително значение е изборът на подходящ шампоан за коса. На база опита ми с различни брандове, съм щастлива да споделя с вас единствения продукт, който измива отлично, не дразни скалпа и наистина има забележим ефект.

Стимулиращият шампоан на Revalid&®, който съдържа активната съставка Redensy®, амикокиселини, екстракт от пелин от швейцарските Алпи, пантенол и витамин Е, доказано възстановява клетките във фоликулите, отговорни за растежа на косата. Другият много важен детайл е, че не съдържа парабени, сулфати и силикон.

Както вече споменах, пантенолът в шампоана подпомага възстановяването на увредената коса и намалява разделените краища. Нанася се върху влажна коса с върха на пръстите, с помощта на масажиращи скалпа движения. След това се оставя за около 60 секунди, за да попие в кожата на главата.

За още по-силен ефект бихте могли да допълните лечението си с Revalid® Regrowth Serum. Него може да поставяте както върху мокра, така и върху суха коса. Не се изплаква и трябва да се използва ежедневно. Тъй като естественият цикъл на растеж на косата обикновено отнема от един до четири месеца, е задължително да използвате серума за най-малко три до шест месеца за видими резултати.

Защо го препоръчвам?

Научно доказано е, че активната съставка Redensyl® има стимулиращ ефект върху стволовите клетки на космените фоликули, които са източник на нова коса.

Намаляване до минимум третирането на косата

Подлагането на различни процедури за коса - изправяне, боядисване, къдрене, би навредило на състоянието ѝ. Хубаво е, ако имате възможност, да намалите до минимум третиране с преси, маши за коси и дори най-обикновен сешоар. И все пак, ако използвате термо уреди, е добре да започнете със защитни продукти и да завършвате с фискиращ, подхранващ спрей след тях.

Добавете цинк и желязо

Суплементиране с цинк и желязо се препоръчва за всички, но най-вече за веганите и вегетарианците, които трудно успяват да си набавят тези микроелементи чрез храната. Например трайният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин, който е основният структурен белтък на космите. Така косопадът и изтъняването на косъма са първите последствия при липса на достатъчно количество цинк в храната. Добре е преди да приемете тези вещества, да сте си направили изследвания предварително.

Правете масаж на главата си

Това е един от задължителните елементи в грижата за косата, особено през пролетта и есента. Затрудненото кръвоснабдяване на кожата на главата води до слабо подхранване на корените. Масажът, дори с обикновена дървена четка, ще помогне да засилите кръвообращението и не само ще подобри състоянието на косата, но би облекчил умората и главоболието.

Мезотерапия

Попитайте вашия дерматолог за тази процедура, при която с тънки иглички директно в кожата на скалпа се въвеждат различни витамини, минерали и аминокиселини, които стимулират космените фоликули. Тя води до засилване на кръвоснабдяването и подобряване на растежа на косата. Това е една доста ефикасна терапия, но за да постигнете резултати, трябва да сте търпеливи и много постоянни. Необходими са поне от 4-6 процедури.