Редовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести. Това заявиха учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж.

Получените от тях данни сочат, че консумацията на ядки - лешници, бадеми, орехи, два пъти седмично намалява със 17% риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести в сравнение с похапването на ядки веднъж на две седмици, съобщи Лента, цитирана от БТА.

Учените отделно изтъкват ползата от консумацията на сурови и неосолени ядки.

До тези заключения специалистите стигнали, след като 12 години следили хранителните навици на 5432-ма души над 35-годишна възраст. Били взети предвид възрастта, полът, образователният ценз, тютюнопушенето и физическата активност на участниците в изследването.

Авторите му отбелязват, че в съответствие с препоръките на Европейското дружество по кардиология ежедневната консумация на около 30 грама ядки свидетелства за здравословен хранителен режим.

През декември 2016 г. международна група учени оповести в сп. BMC Medicine, че ежедневната консумация на около 20 грама ядки е свързана с по-малък риск от рак или смърт вследствие на сърдечносъдови болести.