Неосолените ядки са полезни за сърцето
Консумирайте ги поне два пъти седмично
Редовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести. Това заявиха учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж.
Още по темата
Получените от тях данни сочат, че консумацията на ядки - лешници, бадеми, орехи, два пъти седмично намалява със 17% риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести в сравнение с похапването на ядки веднъж на две седмици, съобщи Лента, цитирана от БТА.
Учените отделно изтъкват ползата от консумацията на сурови и неосолени ядки.
До тези заключения специалистите стигнали, след като 12 години следили хранителните навици на 5432-ма души над 35-годишна възраст. Били взети предвид възрастта, полът, образователният ценз, тютюнопушенето и физическата активност на участниците в изследването.
Авторите му отбелязват, че в съответствие с препоръките на Европейското дружество по кардиология ежедневната консумация на около 30 грама ядки свидетелства за здравословен хранителен режим.
През декември 2016 г. международна група учени оповести в сп. BMC Medicine, че ежедневната консумация на около 20 грама ядки е свързана с по-малък риск от рак или смърт вследствие на сърдечносъдови болести.