Изобщо не е чудно, че през есента оранжевият зеленчук става неотменна част от менюто ни. И най-логично идва и новата тенденция - сочен тост с тиква.

Супата от тиква, тиквеният хляб или печената тиква изобщо не са за пропускане. Тази есен феновете на оранжевия зеленчук ще могат да се възползват и от още една приятна рецепта. Става дума за един приятен мус върху препечен хляб.

Когато дните станат по-къси, домашната кухня се радва на голямо внимание. Приготвят се топли супи и горещи напитки, в които често място намира и тиквата.

Всеки, който си намаже тиква върху филийката, ще зарадва организма си с чудесни и полезни вещества. Тя съдържа бета каротин, който тялото може да превърне във витамин А, а освен това има и антиоксидантно действие. Тя разгражда радикалите, които вредят по един или друг начин на клетките и забавя стареенето на кожата.

В тиквения тост се крият и витамини от B-групата и калий, които се грижат за имунната система. Тиквата съдържа малко мазнини и калории. Баластните вещества ни държат сити дълго време и подобряват работата на червата.

Рецептата:

1 малка тиква Хокайдо

1 с.л. олио или друга мазнина

подправки според вкуса (напр. чили, канела)

2 филийки хляб според вкуса (напр. пълнозърнест, ръжен и т.н.)

топинг на вкус (напр. тиквени или слънчогледови семки, рукола и т.н.)

Загрейте фурната на 180 градуса. Измийте тиквата, изсушете я и я разполовете. Отсранете семките и кората, и я нарежете на парчета. Печете около 30 минути в предварително загрятата фурна. Пасирайте готовата тиква с олиото и подправките на гладък мус. Готовото пюре намажете върху препечените филийки и гарнирайте с топинг.