Обездвижването увеличава риска от инсулт при хора на 60 и повече години, сочат данните на проучване, проведено в САЩ, съобщи електронното издание "Мailonline".

Изследователите от университета на Сан Диего (SDSU) са наблюдавали активността на над 7 500 американци на възраст над 60 години. При тези от тях, които прекарват седнали 13 часа и повече на ден, рискът от възникването на съдов инцидент се увеличава с 44%. А онези, които тренират поне 25 минути на ден, намаляват риска с 43%.

С напредване на възрастта ние естествено забавяме всекидневния си ритъм, което често означава да прекарваме повече от времето си на дивана пред телевизора или в най-добрия случай с книга.

Но заседяването пред телевизора, особено в 60-те и 70-те години от живота ни, повишава риска от инсулт с 14%, предупреждават учените.

Предишни проучвания доказват, че заседналият начин на живот може да доведе до образуването на атеросклеротични плаки в артериите, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images

Физическата активност от своя страна помага за намаляване на риска от инсулт, като понижава холестерола и кръвното налягане и намалява мастните натрупвания в артериите.

Експерти на университета в Сан Диего провеждат експеримент, в който поставят устройства за проследяване на движението на 7 607 американски мъже и жени на средна възраст 63 години.

Участниците били помолени да носят устройството, прикрепено към бедрото, в продължение на една седмица. Чрез него специалистите получавали данни за движението и неговата интензивност. Всички носят устройството 16 часа в денонощието. Позволено им е да го свалят за 8 часа през нощта, докато са в леглото.

Снимка: iStock by Getty Images

Резултатите са използвани за изчисляване на средното време на активност от мига на събуждане. Данните показват дали изследваните водят заседнал начин на живот, извършват лека физическа активност, като разходка из къщата, или по-интензивна като каране на колело или бързо ходене.

Като заседнал начин на живот се определя седенето на стол, излежаването на диван или дори стоенето прав за дълги периоди.

След като анализират медицинските досиета, седем години по-късно, учените регистрират 286 инсулта.

Изследователите откриват, че хората, които са водили най-заседнал начин на живот, са били изложени на най-висок риск от съдов инцидент.

Снимка: iStock by Getty Images

Те са били с 44% по-склонни да получат инсулт в рамките на седем години в сравнение с хората, които са били обездвижени в продължение на 11 или по-малко часа на ден.

Ръководителят на изследването, д-р Стивън Хукър, обяснява, че откритието показва как спортът може да намали значително риска от инсулт.

Леки упражнения, като извършването на домакинска работа и дори разходка из къщата поне три часа и половина на седмица, намалява вероятността от възникването на инсулт с 26%.

Още по-голям защитен ефект е регистриран при хора, които извършват по-активна физическа активност.

За онези, които са извършвали 14 или повече минути умерени или енергични упражнения - като бърза разходка, колоездене или дори градинарство, рискът от възникването на инсулт намалява с 47% в сравнение с хората, които се упражняват по-рядко, предава БТА.

Снимка: iStock by Getty Images

Въз основа на данните д-р Хукър казва, че оптималното време умерени упражнения за хора на 60 и повече години е приблизително 25 минути на ден.

Авторите на проучването уточняват, че в изследването им не е включен анализ на различните видове инсулт - исхемичен и хеморагичен.

В световен мащаб инсултът е втората по честота причина за смъртност и първа за инвалидизация при възрастни хора.

Снимка: iStock by Getty Images