Пониженото съдържание на захар в някои алкохолни напитки не ги прави по-здравословни, съобщава в. "Daily Mail". Някои потребители погрешно вярват, че така приемат по-малко алкохол.

Особено податливи на това внушение са младите жени.

Хората, консумиращи редовно алкохол, са по-малко склонни да изчисляват приетите калории, които според учените се пренебрегват, като една от причините за това е подвеждането от намаленото количество захар в някои напитки.

Снимка: iStock by Getty Images

Проучването на университета в Мелбърн сред повече от 500 жени цели да провери как те възприемат алкохолните напитки с ниско съдържание на захар. Показани са им различни видове алкохол - такъв, съдържащ много захар, и такъв с понижено съдържание. Макар участничките в проучването да са били предварително информирани, че продуктите са с идентично алкохолно съдържание, жените са посочили напитките с понижено съдържание на захар като по-слабо алкохолни.

Резултатът е публикуван в специализираното списание "Alcohol and Alcoholism".

Професор Ема Бойланд от европейската асоциация за изследване на затлъстяването казва, че едно от вредните последствия на алкохола е съдържанието на празни калории, които не водят до усещане за ситост, предава БТА. Така хората правят грешна преценка - ядейки и пиейки алкохол, те приемат повече калории.

Снимка: iStock by Getty Images