Веганската диета не е добра за здравето, съобщи сайтът на "Дейли мейл", позовавайки се на различни изследвания, публикувани в специализирани издания по медицина през годините.

Много хора предпочитат да ядат растителна храна заради желанието да отслабнат или да избегнат риска от развитие на ракови заболявания.

Веганството обаче крие рискове като чупливи кости, анемия и косопад, добавя БТА.

През последните години веганската диета е широко рекламирана от документални филми, известни личности и благотворителни организации. Лишаването от животински продукти се представя като най-доброто, което човек може да направи за здравето си. 8 млн. американци и 1,5 млн. британци следват изцяло растителна диета. Като най-голямо предимство на този тип хранене беше изтъквано лишаването от червено месо, което дълго време се свързваше с онкологичните заболявания.

В последно време става ясно, че веганите също не са застраховани от развитие на тежки заболявания, особено ако не приемат хранителни добавки.

Единствено месото може да осигури прием на някои ценни вещества в достатъчни количества. Растителната диета може да увеличи риска от инфаркт и диабет тип 2.

Човешкото тяло се нуждае от 1,300 мг калций на ден, за да поддържа костите здрави. Източниците на калций в менюто могат да бъдат кисело и прясно мляко, сиренето. Веганите ядат броколи, спанак и кафяв ориз, за да си набавят калций. За да стигнат до необходимите количества обаче, те трябва да приемат твърде много храна.

Националната здравна служба на Великобритания публикува инструкции за балансирано хранене, включващо всички хранителни групи.

Изследване, публикувано в "Би Ем Си Медисин" през 2020 г., предупреждава, че веганите са двойно по-застрашени от фрактури на костите в сравнение с хората, които приемат животинска храна. Причината за това е фактът, че веганите консумират едва половината количество необходим на костите калций. Отслабването, което се смята за големия плюс на веганската диета, е отслабване и на костите.

Изследване на университета в Лийдс показва, че жените, които не приемат животински продукти, са по-застрашени от счупване на става в периода на остаряването.

Според изследване от 2019 г., публикувано в "Америкън джърнъл оф клиникал нутришън" веганите са по-застрашени от развитие на анемия. Подобно състояние би могло да се избегне с прием на хранителни добавки.

Все още няма сигурни научни доказателства за това доколко загубата на коса е свързана с диетата. Според д-р Анабел Кингсли косата не е жизнено необходима на човека, но може да даде представа доколко коректна е диетата към тялото. В интервю за изданието "Инсайдър" тя посочва, че недостатъчният прием на хранителни вещества може да доведе до косопад и оплешивявне.