Казват, че парите не купуват щастие. С тях обаче може да се купи членска карта за фитнес. Ново изследване на специалисти от Оксфордския и Йейлския университет показва, че физическите упражнение са по-важни за психичното здраве от парите.

За целите на изследването специалистите са анализирали данни за физическото поведение и настроението на над 1,2 милиона американци. Изследваните лица е трябвало да отговарят въпроса "Колко пъти сте се чувствали зле психически през изминалите 30 дни заради стрес, депресия или емоционални проблеми?"

Участниците са били запитани също за доходите и физическата им активност.

Изследователите са установили, че хората, които тренират редовно, се чувстват зле психически около 35 дни в годината, а неактивните индивиди - средно с 18 дни повече.

По-същественото откритие на специалистите обаче е, че физически активните хора се чувстват също толкова добре, колкото индивидите, които не тренират, но печелят с около 19 000 долара повече на година.

Накратко казано - не е нужно човек да печели повече, за да си осигури ендорфиновия стимул, който дават физическите упражнения.

Експертите отбелязват също, че прекаляването с тренировките не е ключ към пълно щастие.

Специалистите са установили, че психичното здраве на хората, които тренират над три часа дневно, страда повече в сравнение с това на недостатъчно активните индивиди, пишат от БТА.