Учени от университета Уейк Форест в Северна Каролина заключиха, че диета, която допринася за нормализиране на кръвното налягане, намалява също риска от сърдечна недостатъчност за хората под 75-годишна възраст.

Изследването обхванало около 4500 души на възраст между 45 и 84 години. Те попълнили въпросници за хранителния си режим, в които се споменава колко големи са дажбите и колко честа е консумацията на някои храни. В зависимост от това доколко хранителният режим съответства на диетата DASH, за която се смята, че е най-ефикасна при хипертония, участниците били разделени на 5 групи.

Съблюдаването на DASH се оказало ефикасно за хората под 75-годишна възраст - нивото на случаите на сърдечна недостатъчност намаляло с 40 процента. Получените резултати показват, че DASH намалява почти наполовина риска от сърдечна недостатъчнот, отбелязаха специалистите, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Диетата DASH е свързана с голяма консумация на плодове, зеленчуци, орехи, пълнозърнести храни, птиче месо, риба, нискомаслени млечни продукти, както и с намалена употреба на сол, червено месо, захарни изделия, подсладени напитки. Сходна е със средиземноморската диета, но не включва алкохол.