Разкарай се, спирулина - има нова модерна зелена енергия за градския човек. Сокът от целина вече е навсякъде - от биоменютата в заведенията до арт-постове в Инстаграм.

И за това има добра причина. Това растение от семейството на магданоза е пълно с естествени вещества, които помагат за пречистването на кръвта, подпомагат храносмилането и влияят на кожните проблеми.

Целината съдържа 95% вода, казва нутриционистката на известните Кимбърли Снайдър. "Когато става дума за кожа, ключовата дума е хидратация."

Сокът от целина има високо съдържание на натрий и повишава киселинността в стомаха, което спомага за разграждането на храната, подобрява храносмилането, а наред с това намалява нивото на стрес и освежава кожата. Какво още? Магическата напитка е и заредена с витамин А, който влияе положително на косата, казва Снайдър, "като подхранва корените, стимулира растежа и цялостната текстура".

Въпреки че растението често се пренебрегва на арената на суперхраните за сметка на други зеленолистни зеленчуци, моркови и тиквички, то заслужава място в хладилника, казва Снайдър. За нея идеалната рецепта за дневна напитка включва целина заради мощните си лечебни ползи. И не, не става дума за пикантната "Кървава Мери", която се поднася със стръкче или две целина.

Когато се превърне в сок "ползите са наистина магически", казва Снайдър, защото "помагаш на тялото си да абсорбира напълно всички нутриенти".

Снайдър препоръчва да приемаме около 500 мл на гладен стомах сутрин. Може това да бъде първата стъпка към здравословна диета и нов начин на живот.

Ето и специалната рецепта на Снайдър:

1 и 1/2 купички целина през чопъра

1/2 купичка замразен или пасиран ананас

1/4 купичка свежи листа от мента

Разбъркайте всички съставки и изпийте, докато е прясно.