Тиквите се смятат за едни от най-древните растения, които човек започва да яде. Което не е изненадващо, като се има предвид яркият, привлекателен цвят, който имат. Тиквата се прави на брашно, пече се, суши се.

Оранжевите гиганти са полезни дори и за обикновени фризьорски дейности: почистена и изсушена тиква можете да сложите на главата си и след това няма да имате стърчащи кичури - прическата ще е гладка, съветват от Е-здравей.

Но най-вече хората харесват тиквените семки, които са изсушени на слънце. Хапвайте шепа от тях и няма да сте гладни. Но освен като вкусна храна, тиквените семки имат много предимства, най-важното е да ги знаете.

Тиквените семки се считат за най-ценния източник на полиненаситени мастни киселини омега-3 и витамин Е, които са от съществено значение за здравето на кожата, ноктите и косата, което е особено важно за жените. В тиквените семки се съдържат фитоестрогени, които са подобни на женските хормони. Ето защо, яденето им удължава младостта и дава на жената добро здраве. Установено е също, че понижават риска от рак на гърдата.

Тиквените семки са полезни и за тийнейджъри, защото помагат за лечение на акне и пъпки. Набавят цинк за организма, тъй като дефицитът на този микроелемент води до проблеми с кожата. За превенция е достатъчно да ядете само по една супена лъжица на ден.