След по-бързо от предвиденото изплаване, капсулата завърши няколкочасовото пътуване до "дъното на света", откъдето донесе заснет 3D материал, образци от почвата и живи организми за биолозите и геолозите. 12-тонният батискаф, боядисан в яркозелен цвят, бе оборудван с всичко необходимо за видео и фотоснимки. Заснетите от Камерън кадри ще влязат в основата на научнопопулярен филм на "Нешънъл джиографик".

Кинематографистът и изследовател достигна така наречения "Предизвикател на дълбините" на дълбочина почти 11 км, в 00.52 ч. българско време. В морските дълбини създателят на блокбъстърите "Терминатор", "Титаник" и Аватар" се потопи с батискафа "Deepsea Challenge", в чието разработване е участвал. Осемметровата миниподводница е създадена след дълги години изследвания и съчетава в себе си съвременни технологии и възможности да устои на огромното налягане.

Вижте снимки >>


57-годишният режисьор има зад гърба си вече 73 спускания под вода, от които дузина около снимките на "Титаник". Джеймс Камерън стана третият човек в историята, достигнал най-дълбоката точка на Световния океан – дъното на Марианската падина. На 23 януари 1960 година двама души – швейцарският океанолог Жак Пикар и американският лейтенант Дон Уолш извършиха спускане в батискаф от борда на военния кораб на САЩ "Триест". Тогава те нямаха възможност да останат повече от двадесетина минути и то сред мрака на дънната кал.