"Чухме се в петък, два дни преди тя да почине и беше във форма, но тя е имала предчувствие, за да ни остави това писмо...", разказа операторът Александър Лазаров на прощаването с именитата кинорежсьорка, предаде репортер на БГНЕС.

"Филмите й ще продължат да се гледат, но ще ни липсват мейлите й, в които тя споделяше драмата на времето ни, винаги ангажирана с това, което се случва", каза още Лазаров.

"Ваня беше изключително мъдър човек, ангажиран не само с това, което прави, но и с онова, което се случва в България. Страдаше силно за всяка една ситуация, която беше мъчителна и не беше добра за нашата страна, тя изгаряше в нея. Ваня беше творец, който се радваше на успеха на другия и ни заразяваше с това. Всички, които правят кино могат да си представят какво се изисква да направиш над 20 филма. Тя беше режисьор в мъжки род", категорично подчерта режисьорът и актрисата Боряна Пунчева.

Десетки колеги приятели се простиха с Иванка Гръбчева, като говориха за усмивката й, за неистовата преданост и любов към киното, за безкомпромисния й характер и изказ на човек и приятел.

Нехарактерно за протокола в такива моменти в съболезнователните си писма към близките на Ваня Гръбчева и президентът Росен Плевнелиев, и премиерът Пламен Орешарски бяха написали за срещите с нейните филми като "Таралежите се раждат без бодли","Карнавалът", "Жребият", "13-тата годеница на принца", "Една калория нежност", "Изпити по никое време" и много други.

За поклон пред Гръбчева бяха дошли президентът д-р Желю Желев, Гиньо Ганев, Стефан Данаилов, Петър Стоянович, актьори от различни поколения, работили под нейно ръководство на снимачната площадка, нейни студенти.

Иванка Гръбчева почина на 26 май. Родена е на 28.07.1946 г. в София. През 1966 г. се дипломира със специалност "Кино и телевизионна режисура" във Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия. 1967 – 1991 е режисьор в Студия за игрални филми "Бояна". 1987 – 1991 е художествен ръководител на творчески колектив "Алфа" в Студия за игрални филми "Бояна". 1984 – 1991 е преподавател по кинорежисура и филмов монтаж в катедра "Кино и телевизия" при Национална академия за театрално и филмово изкуство. 1998 – 2004 е преподавател по кино и телевизионна режисура във факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Сред най-известните й филми са "Войната на таралежите", "Карнавалът", "Жребият", "13-тата годеница на принца", "Една калория нежност", "Изпити по никое време" и много други.