Тогава ще се разбере кой изпълнител, дует или група ще изпълни парчето. Драго Драганов ще е водещ на едночасовото шоу в НДК. Оценката ще направи 51-членно жури от изтъкнати композитори, текстописци, музиканти и институции. Част от тях ще участват в създаването на 5 песни на съответния изпълнител (група), спечелили състезанието. През февруари, чрез sms гласуване зрителите ще решат коя ще бъде песента. По подобен модел тази година Гърция изпрати в Москва Сакис Рувас. Дали и у нас новият регламент ще замени скандалите от предходните години?

В интервю за Дарик радио Драго Драганов заявява, че този регламент бил максимално справедлив. “Тези 51 имена съвсем не са случайни. Това са изключителни капацитети, хора от различни поколения с абсолютно различни естетически критерии в музикалното изкуство - композитори, поети, аранжори”. Сред тях са Ангел Заберски - Син, Живко Петров, Мага, Митко Щерев, Тончо Русев, Хайгашот Агасян, Иван Лечев, Мишо Шишков, Михаил Йосифов и др. “За първи път включваме и институции - Българската телеграфна агенция, Дарик радио, телевизия ММ и вестниците “24 часа“ и “Труд“. Заедно с тях са Съюзът на артистите в България, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци...” – казва Драго.
Вижте снимки на досегашните победители в БГ Евровизия >>

“На 18 октомври, на живо по БНТ 1 в 11 часа, аз ще отворя 51 плика, чието съдържание никой освен анкетираните не знае. Абсолютно никой няма представа какво ни очаква, можем да намерим послание или можем да намерим една позиция против “Евровизия”. Аз ще чета името на човека, който е попълнил анкетата, ще отварям плика и ще прочитам неговото мнение. С коментатори в студиото също ще говорим за развоя на ситуацията, защото тя при всички случаи ще бъде изненадваща. Никой не може да предположи как точно ще се развие това гласуване, този избор. Де факто, след около 30-40 минути, когато бъдат отворени всички пликове, България ще знае кой е изпълнителят с най-висок кредит на доверие от музикалната гилдия, от представителите на тези институции, които сме включили в списъка. Избраният изпълнител ще научи това от нас на живо в ефир. Иска ми се при всички случаи победителят да има над половината от гласовете, защото в противен случай това наистина ще предизвика много коментари и недвусмислени реакции” – допълва Драго Драганов.