Вижте снимки на актрисите в топ 10 >>

Безспорно сред най-горещите филмови роли е тази на Мерилин Монро в "Проклетите седем години" (1955). Тя ще се запомни с моментът, в който непокорната бяла рокля се вдига нагоре, а сексапилната блондинка се опитва да я задържи към тялото си.

Една година по-късно Бриджит Бардо в "И Бог създаде жената" (1956) въведе модата на еротичния разголен бански костюм, разкриващ малко, но достатъчно, който по-късно е често копиран ефект в редица филми.

Уникална е и ролята на Урсула Андрес в "Доктор Но" (1961), където излиза по бански от морето, за да прелъсти Джеймс Бонд.

Образът на Ракел Уелч като Лоана в "Милион години пр. Хр". (1966) остава непреходен като един от най-горещите и сексапилни в киното и до днес. Именно с това изпълнение звездата на 60-те и 70-те години на миналия век си спечели статута на "секс богиня", въпреки че впечатлява не толкова с актьорски качества, колкото с пищни форми и перфектни физически данни.

Фей Дънауей в "Бони и Клайд" (1967) е най-сексапилното превъплъщение в ролята на легендарната обирджийка Бони Паркър.

Участието на Оливия Нютън Джон в "Брилянтин" (1978) изстрелва кариерата й нагоре, правейки я идол на младите хора по цял свят.

Героинята на Бо Дерек в романтичната комедия "10" (1979) - със сплетена на малки плитки коса, усмивка, която сякаш казва: "Аз съм всичко, което искаш" и златист бански костюм, също се запечатва завинаги в съзнанието на зрителите.

Едни от най-горещите секс сцени в историята на киното са дело на Ким Бейсинджър в "Девет седмици и половина" (1986) и нейният филмов партньор Мики Рурк. Там красавицата играе жена, която загърбва задръжките си, за да открие неподозирания си сексуален потенциал.

Шарън Стоун в "Първичен инстинкт" (1992) играе интелектуалка, която няма задръжки, взима кокаин и не признава никакви табута в леглото. Това е един съвременен образ, който променя представите ни за разгулен живот.

Кийра Найтли в "Изкупление" (2007) покори изцяло сърцата ни с това уникално съчетание на детска невинност и неугасващ женски сексапил - изкушение, което си личи особено силно в сцената, в която красавицата от висшето общество Сесилия Талис излиза с мокра прозрачна рокля от декоративен фонтан.