Едва ли друга звезда е оставяла такова богатство от записки, които да разкриват вътрешния й мир. Документите обхващат периода от 1943 – когато тя е на 17, до 1962, няколко дни преди смъртта й. Страниците включват откъси от личния й дневник, писма, поеми (за реките, мостовете, моряците), записки по работата, и даже рецепта за печена пуйка.

В тях личат болката, ужаса, унижението, отчаяния вик за помощ. Въпреки звездния си успех, звездата е страдала постоянно, чувствала се е самотна, страхувала се е от другите и от самата себе си, смятала е любовта за невъзможна, изкушавала се е да извърши самоубийство.

Малцина разбират приживе колко интелигентна е Мерилин Монро. Събраните текстове обаче го доказват без съмнение. В търсенето на истината, Мерилин се опитва да разбере живия мит, който самата тя представлява, реалното и нереалното около нея, натиска на съдба, която е по-голяма от самата нея и начина, по който върши работата си, изискваща от нея да бъде весела, уверена, дистанцирана, точна – неща, които тя не е.

Снимки на Мерилин >>

Агенция БГНЕС единствена публикува в България откъси от "Фрагментите", които утре ще бъдат публикувани в Париж:

"Потисната, луда"
Страх ме е да ми дадат новите реплики, може да не съм способна да ги науча, може да допусна грешки, хората ще си помислят, че не съм добра, или ще се смеят и ще ме унижат, или може да помислят, че не знам как да играя.
Жените имат строг и критичен вид – неприятелски настроени и студени, общ страх, че постановчикът ще си помисли, че не струвам.
Спомням си моменти, когато буквално не можех да направя и най-дребното нещо.
Но да се опитвам да се възстановя, като си казвам, че съм успяла в справедливи неща, които дори бяха добри и съм имала прекрасни моменти, но лошото е по-тежко за носене и усещам, че нямам увереност.

"Не можеш да обичаш друг"
(юли 1956 г)
Мисля, че винаги съм била ужасена от мисълта да бъда нечия съпруга, защото от живота научих, че не може да обичаш другия, истински, никога.