Престолонаследникът, който в момента е на визита в Индия, ще навърши 65 години в четвъртък, а на следващия ден за пръв път ще представлява 87-годишната кралица на срещата на върха на Общността на нациите в Шри Ланка.

През май онзи, когото наричат вечния престолонаследник, придружи майка си в парламента. Увеличените отговорности на Чарлз вървят ръка за ръка с нарасналата му популярност, след като имиджът му дълго време бе накърнен заради провала на брака му с Даяна, майката на двамата му синове. Отмина обаче времето на разкритията за извънбрачната му връзка с Камила, за смъртта на "принцесата на народа".

16 години по-късно принц Чарлз, който вече е дядо, успя да накара британците да приемат втората му съпруга и се чувства по-добре в кожата си.

Вижте как се забавляват Чарлз и Камила >>

"За него това бе много дълъг път, който трябваше да измине, за да спечели наново на своя страна общественото мнение. Той се чувства по-добре и това се вижда. Откакто се ожени за Камила, е много по-щастлив. Научи се да релаксира и да бъде по-забавен", заяви една от биографките му Пени Джунър. 

Но дали принц Чарлз желае да се възкачи на престола? Статия, публикувана в сп. "Тайм" в края на октомври, предизвика тревоги. В статията си, озаглавена "Забравеният принц", журналистката Катрин Майър твърди, че престолонаследникът е нетърпелив да свърши възможно най-много неща, преди, по думите на човек от обкръжението му, "да се затворят вратите на затвора".

Бъкингамският дворец побърза да обори твърденията, че принц Чарлз има подобни виждания за отговорностите на краля. Авторката на статията пък увери, че не е искала да каже, че Чарлз с неохота ще стане крал. Той просто се опасявал, че ще има по-малко време да се посвети на любимите си каузи. За разлика от майка си, която поддържа стриктен неутралитет в политиката, Чарлз не се притеснява да демонстрира убежденията си, независимо дали става дума за осъществяване на модерен архитектурен проект, или да предупреди за опасности, свързани с генномодифицираните организми и климатичните промени. Той допусна редица грешки, но сега е запознат с всички въпроси, които обсъжда, отбеляза Пени Джунър.