Една важна за България новина обиколи света - Димитър Маринов стана първият български актьор, минал по червения килим на най-големите филмови награди - "Оскар". Сънародникът ни, който се прочу с ролята си в "Зелена книга" (Green book) - отличен като най-добър филм, вдигна златната статуетка и развя националния ни флаг на сцената. Десетки българи публикуват в социалните мрежи негови снимки и го поздравяват за огромния успех.

Вижте Маринов на червения килим >>

Всички снимки от церемонията >>

Минути преди тържествената церемония той говори на живо от червения килим пред кореспондента на Нова телевизия.

"Чувствам се прекрасно, че съм тук, обаче имам малка изненада - и България е тук!", каза Маринов и извади от вътрешния джоб на сакото си знамето, добавяйки развълнувано:

"И съм си го взел, ако излезем на сцената, ще го развея!".

Снимка: Facebook

На коментара, че според букмейкърите филмът на Питър Фарели, в който си партнира Виго Мортенсен, е втори след "Рома" с шансове да вземе приза за най-добър филм, той отговори:

"Дай Боже, България винаги е била втора, но и винаги е била първа, така че дано и този път да го докажем. Но не е важно дали ще вземем статуетката или не, важното е, че сме тук и аз представям цялата държава като първия български актьор. Късмет, гордейте се, защото сега всички сте тук заедно с мен!".

Макар още да не беше взел в ръце бленуваната от всеки актьор статуетка, Маринов подчерта:

"Мисля, че България винаги е имала място на червения килим. И това искам да кажа на всички в България - не се страхувайте, правете това, което желаете и  бъдете по-разумни, когато решите да го правите. Ние вече сме на червения килим, така че оттук нататък спиране няма!".

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

След щастливото събитие и преди да отиде с колегите си от филма на специално парти той каза пред камерите:

"Здравейте, това е моята история на Пепеляшка. Първо бих искал да благодаря на Америка, че ми даде възможност да сбъдна американската мечта. Искам да благодаря и на България - моята родина - аз съм първият българския актьор на червения килим с толкова много номинации в голям филм. Искам да кажа на всички млади хора - емигранти от всички страни: Америка е единствената страна, в която мечтите стават реалност".

Снимка: Facebook

Embed from Getty Images

Димитър Маринов и Виго Мортенсен, с когото се сближават по време на снимките, на филмовия фестивал в Торонто, където "Зелена книга" също получи голямата награда и започна звездния си изкачване нагоре.

Дългият път от социалистическа България до червения килим

Историята на Димитър Маринов, достойна за филмов сценарий, вече стана известна. Самият той разказа неотдавна пред Dir.bg повече подробности и сподели интересни истории, които разкриват отношенията и проблемите в Холивуд.

Българинът се ражда като извънбрачно дете в Русе в разгара на социализма - през 1964 г. Това не предвещава добро бъдеще, но късметът му се усмихва още тогава и сякаш го съпътства през целия му живот. Осиновен е от бездетната леля на биологичната си майка и така израства в семейството на едни от най-богатите индустриалци в България - братя Маринови. Въпреки това, невинаги той е живял охолно - народната власт изгонва осиновителката му от апартамента ѝ на централната столична ул."Оборище" 33 и настанява там комунистическата функционерка Вълка Горанова.

Малкият Митко се мести в по-малко жилище, където освен това настаняват още две семейства, и така той живее в една малка кухня. Единственото му спасение от този потискащ живот е музиката - свири на цигулка от 4-годишен. И дори, когато като по-голям става член на прочутата детска филхармония "Пионер", за първи път пътува по света благодарение на своя инструмент.

По-късно, като войник, той и негов приятел опитват да избягат от България с "Ориент експрес", но ги хващат. Така той попада в затвора едва 19-годишен. Остава зад решетките две години и половина, като изтърпява жесток тормоз - чупят пръстите на едната му ръка и само помощта на затворническия лекар, който се оказва почитател на класическата музика и на "Пионер", ги спасява, за да може Димитър да продължи да свири.

Години по-късно, когато е на концерт в САЩ, остава там. Само с цигулката си и малко пари. Свири на улицата, работи каквото намери, отваря пицария и така години наред върви бавно, но уверено към своята мечта. Постепенно успява да си пробие път като актьор, но едва преди няколко години има смелостта да тръгне на кастинги за голямото кино. Така е забелязан и стига до червения килим в Холивуд.

Днес щастието на Димитър Маринов споделят съпругата му Дженифър, която е американка, двамата им сина - Йордан и Михаил.