Джейн Фонда, която е болна от рак, съобщи, че е в ремисия и това е "най-хубавият подарък, който е получавала някога за рожден си ден", пишат задокеанските издания.

Тя обяви също, че може да прекрати химиотерапията.

84-годишната актриса каза, че се чувства "толкова благословена и щастлива", благодари на хората, които са ѝ изпратили добри пожелания и са се молили за нея.

Хоиливудската знаменитост направи съобщението малко повече от три месеца, след като разкри, че диагностицирана с Неходжкинов лимфом и е започнала лечение.

В публикация в блога си актрисата, която на 21 декември ще навърши 85 години, написа: "Миналата седмица онкологът ми каза, че ракът ми е в ремисия и мога да прекратя химиотерапията... Чувствам се толкова благословена, толкова щастлива. Благодаря на всички вас, които се молихте и изпращахте добри мисли... Убедена съм, че това изигра роля за добрите новини".

Снимка: Getty Images

Джейн Фонда е ангажирана с различни обществени каузи. През септември, когато съобщи за диагнозата си, тя повдигна въпроса колко американци "нямат достъп до качествено здравеопазване" поради проблеми със застраховките, както и призова да бъдат обсъдени ефектите, които изкопаемите горива могат да имат върху здравето на хората.

Звездата от "Книга за възрастни" разкри поставената ѝ диагноза в социалните мрежи в началото на миналия септември.

"И така, скъпи приятели, имам нещо лично, което искам да споделя. Бях диагностицирана с Неходжкинов лимфом и започнах химиотерапия", написа 84-годишната актриса в публикация в профила си в Instagram.

"Това е много лечим рак и се чувствам голяма късметлийка", добави тя.

Заболяването започва от белите кръвни клетки и засяга части от имунната система на тялото.

Снимка: Getty Images

Джейн Фонда призна, че за разлика от мнозина, има привилегията да е застрахована и да получи достъп до най-добрите лекари и грижи.

"Почти всяко семейство в Америка се е сблъсквало с рак в един или друг момент и твърде много от тях нямат достъп до качествените здравни грижи, които получавам, а това не е правилно", написа още тя.

Актрисата сподели, че е започнала шестмесечен курс на химиотерапия, добре понася лечението и няма да позволи това да попречи на обществените й дейности.

Не за първи път Джейн Фонда се бори с рак. През 2010 г. беше отстранен тумор от едната ѝ гърда, а освен това имаше рак на кожата.

Част от легендарно холивудско семейство, тя стана известна както с актьорската си игра, така и с обществената си дейност в края на 60-те години.

Актрисата е носителката на две награди "Оскар" за ролите си в "Kлут" от 1971 г. и "Завръщане у дома" от 1978 г., припомня БТА. Сред филмите, в които участва са също "Барбарела" и "От девет до пет", както и в сериала на стрийминг платформата Netflix "Грейс и Франки".

Снимка: Getty Images