"Телевизията не можа да ме задържи. Добър слушател съм и обичам по-малко да говоря", казва самият той. По негови думи винаги е имал тази способност да наблюдава хората и много бързо да разгадава и попива тяхната същност и след това да я възпроизвежда. Той е актьорът, който колкото и да го гледаш във филми, сякаш никога не остарява.

Той е...Джон Траволта.

Най-малкият от шест деца в семейството на г-н Салваторе, който играе американски футбол и актрисата Хелън. Джон е роден и израснал в предградие в Ню Джърси. Дали вдъхновен от майка си или не, подобно на братята и сестрите си, и малкият Джон е запленен от изкуството, което предлага театъра. Майка му го води на семинари в нюйоркска школа за актьори, посещавана от Ал Пачино и Робърт де Ниро. "Майка ми ме вкара като наблюдател, но не трябваше да ме подтиква. Никой не ме е тласкал към шоубизнеса. А аз си го исках!", казва в интервю по-късно.

След като го изключват от местното училище, когато е на 17 години, Траволта се премества в Ню Йорк, където и получава роля в гастролната трупа на мюзикъла Grease на Бродуей. Той сам казва, че няма много ясен спомен за по-ранните си години и всичко за него започнало след 12-тата нагоре. Любопитно е, че младият Траволта признава по-късно, че всъщност, докато се учил "да актьорства", просто е гледал жестовете и мимиките на останалите, които после имитирал и прилагал. "Просто винаги съм запаметявал по нещо за всекиго, с когото говоря и така си създадох героите, открих, че имам цял запас от поведение и маниери, които да използвам", споделя.

Именно поради тази причина за по-сериозен успех в кариерата му можем да смятаме филма на ужасите "Кери", дело на режисьора Брайън де Палма. Малко след като филмът излиза на екран, т.е. към края на 70-те години, Джон получава друга звездна роля - "Добре дошъл обратно, Котър", в който от време на време се появява и една от сестрите му.

Освен в киното, Джон показва и певчески талант. Песента му Let Her In достига до челните позиции на Billboard.

Той е от онези актьори, които веднъж впуснали се в дълбините на киното, нямат слаби роли.

Една от най-забелижтелните му изяви е в "Треска в събота вечер", която му носи номинация за "Оскар". Едва 24-годишен Джон се превръща в един от най-младите изпълнители, борещи се за елитната награда. Уви, както при всички в този живот и той има възходи и падения. Но това не го отказва, напротив, мотивира го да се бори за всяка роля, която харесва. След номинацията му следват няколко провала в професионален план в проекти, които така и не грабват зрителите, както се е очаквало. Благодарение на Куентин Тарантино и неговото "Криминале" обаче Джон отново влиза в играта. Там си партнира със Самюъл Л. Джаксън и Брус Уилис, и най-накрая получава "Оскар".

От началото на новия век той е от т.нар. "заети актьори", които не си дават почивка от филмови проекти. Виждаме го в Swordfish, Domestic Disturbance, Be Cool, Old Dogs, The General's Daughter и др. Десет години по-късно решава, че ще се насочи към нещо различно, а именно - трилърите. Чували сме и знаем за "От Париж с любов" и "Диваци".

Джон Траволта във филма "The General's Daughter", 1999 г.

Снимка: Getty Images

Джон Траволта и Кели Престън на премиерата на "Be Cool", 2006 г.

Снимка: Getty Images

Член е на сциентоложката църква, организация, която мнозина биха определили като секта, и макар още да се спори как и защо съществува църквата, Холивуд определено е "вътре в схемата". Траволта се присъединява към нея през 1975 г. А повод да стане член е подарена книга от колежката му Джоан Пратън.

Ако изключим актьорския му талант и сциентологията, можем да кажем, че Джон е почетен американски гражданин. След земетресението в Хаити през 2010 г., присъединявайки се към други известни личности, които помагат в оказване на помощ, Траволта лети със своя "Боинг 707", пълен с провизии, лекари и доброволци-сциентолози в района на бедствието. Той е пилот, който има право да управлява самолети "Боинг" и притежава цели четири. Редно е да отбележим, че през 1984 г. е приет в Американската академия за постижения и му е връчена наградата "Златна плоча" от члена на Съвета по наградите генерал Чък Йегер. Неслучайно той е и автор на книгата "Еднопосочен нощен автобус", разказваща за първия полет на младо момче.

Джон Траволта, 2006 г.

Снимка: Getty Images

Джон Траволта крие много изненади в джоба си.

А през последните години хората говорят повече за семейния му живот, отколкото за кариерата му. Отдавна се носят слухове, че е гей. Но не. Това са фейк нюз. Всъщност Джон е женен за Кели Престън от 1991 г., а плод на любовта им са трите деца, които идват впоследствие.

Джон и съпругата му Кели, 2014 г.

Снимка: Getty Images

За съжаление, Джон губи сина си Джет през 2009 г., който е едва на 16. Официалната версия е, че след "припадък" в банята, младежът е ударил главата си във ваната. Смята се, че от двегодишна възраст обаче е страдал от болестта "Кавазаки", която е често срещана при децата. Впрочем, когато тъжната вест обикаля света, Джон съди парамедиците, които са на място тогава и се опитват да го изнудват във връзка със смъртта на сина му за пари.

След съдебния процес Траволта оттегля обвиненията си. Той изключително тежко понася кончината на детето си, но казва, че благодарение на семейството и сциентологията, е намерил смисъл да живее. Години по-късно животът отново му удря шамар - умира съпругата му Кели, която страда от рак на гърдата. До 2020 г. той е затворил вратата към актьорството, за да се грижи за жена си. Но съдбата има други планове.

Впоследствие той отново дава шанс на киното, като сам споделя в социалните мрежи, че е готов да се завърне към него. И не само. Наскоро той открива, че е готов и за нова любов.

Животът никога не е лесен. И не е важно колко богат и известен си. Защото съдбата ти е свързана с хора, които могат да те накарат много да обичаш, но и много да страдаш. А страданието може да те смачка или да те направи по-силен. Пример за последното е Джон Траволта. Неостаряващото момче на американското кино.

Джон Траволта по време на 95-те годишни награди на Академията, 2023 г.

Снимка: Getty Images