Кевин Спейси отхвърли обвиненията в сексуално насилие, отправени му от актьора Антъни Рап, предаде Ройтерс. Носителят на две награди "Оскар" днес свидетелства в процеса, който се гледа в съд в Ню Йорк.

Ищецът твърди, че е станал обект на сексуално посегателство през 1986 г., когато бил на 14 години, припомня БТА.

Антъни Рап, който сега е 50-годишен, свидетелства по-рано този месец. Той каза, че под въздействието на алкохол Спейси - по онова време на 26 години и участващ в постановки на Бродуей - се опитал да го прелъсти на парти в апартамента му в Манхатън.

Рап, чиято бродуейска кариера в средата на 80-те години на миналия век е в началото си, твърди, че е успял "да се измъкне", но това преживяване е оставило трайни следи.

Междувременно американският окръжен съдия Луис Каплан отхвърли иска на Рап за умишлено причиняване на емоционален стрес. Според магистрата това повтаря обвиненията, които той вече е отправил към Спейси, а те ще бъдат разгледани от съдебно жури, след като обвиняемият изложи своята позиция и двете страни представят заключителни аргументи.

Миналата седмица защитата оспори твърденията на Антъни Рап за инцидента от 1986 г. по време на кръстосан разпит. Ищецът бе запитан защо е описал срещата в спалня, след като Спейси е живял в студио по онова време.

Антъни Рап заведе дело през ноември 2020 г. и иска обезщетение от 40 милиона щатски долара за телесна повреда и умишлено причиняване на емоционален стрес.

Кевин Спейси е носител на две награди "Оскар" - за поддържаща роля във филма "Обичайните заподозрени" от 1995 г. и за главната роля в "Американски прелести" от 1999 г. Кариерата му обаче пострада много, след като повече от 20 мъже го обвиниха в сексуални посегателства.

Нетфликс го изхвърли от сериала "Къща от карти", а Кристофър Плъмър го замени в ролята на Пол Гети във "Всичките пари на света" седмици преди планираната премиера на продукцията.

Кевин Спейси е изправен и пред наказателен процес в Лондон следващата година по пет обвинения в сексуални престъпления заради предполагаеми нападения между 2005 г. и 2013 г. Той твърди, че е невинен. От 2003 г. до 2015 г. актьорът бе художествен директор на лондонския театър "Олд Вик".