Някои казват, че кармата и съдбата не съществуват. С какво обаче бихме обяснили срещата на две сродни души? Хора, допълващи се взаимно и живеещи с усещането за близост, по-голяма от обичайната?

Животът понякога ни среща с хора, чрез които опознаваме себе си. В тях откриваме и нещо добро, но и нещо лошо. Склонни сме да се хвърлим в авантюра, която често наричаме "среща на сляпо". Както се случва с Иман Мохамед Абдулмахид и Дейвид Робърт Джоунс. И двамата са известни и успешни, а узаконената им преди 32 години връзка съвсем естествено ги превръща в една от най-стилните и магнетични за медиите двойки.

Популярният модел носи името Иман (в превод "вяра"). Тя е първата цветнокожа жена, поставяща началото на марка за грижа за кожата и грим за цветнокожи. Ангажиментите й са свързани не само с глобалната й империя за красота, но и с редица благотворителни каузи. Родената в Могадишу, Сомалия Иман учи в Египет и продължава образованието си в университета в Найроби. Владее пет езика, а за модата я вдъхновява американският фотограф Питър Биърд. Красавицата взима решението да замине за САЩ и първият й ангажимент за Vogue поставя началото на модната й кариера. Някои от най-престижните модни списания й помагат да се превърне в супермодел. Но през 1989 година се отказва изцяло от нея и се установява в Лос Анджелис, където през 1990 съдбата я среща с Дейвид.

Той от своя страна е вече музикална икона и носител на множество награди. Роден е в Южен Лондон през 1947 година. В ранното си детство е запленен от музиката и още 13-годишен започва да свири на саксофон. Провалът на неуспешен солов албум го ориентира към театъра и киното, но геният му не му позволява да остане дълго извън музикалния бизнес. Още в началото на 1969 година Дейвид отново обръща цялото си внимание към музиката и подписва договор с Mercury Records, а през лятото на същата година издава сингъла "Space Oddity". Избира псевдонимът "Дейвид Боуи", тъй като истинското му име е прекалено дълго за музикалната сцена, a и много си прилича с това на актьора Дейви Джоунс. 

През следващото десетилетие Боуи непрекъснато се обръща ту към киното, ту към музиката. Известни са филмовите му роли в "Човекът, който падна до Земята" и "Лабиринтът", както и музикални хитове като "Young Americans," "Modern Love" и "Changes."

Но въпреки професионалните успехи, нещо в личен план липсва. Този проблем се решава, когато Дейвид среща Иман. В ролята на Купидон влиза фризьорът Теди Антолин, който ги кани на вечеря и така става причина за пламналата от пръв поглед любов.

Иман обаче има известни притеснения. Тя не е склонна да излиза с рок звезда. И признанието го доказва: "Не исках да се обвързвам с рок звезда. Просто не беше разумно, но Дейвид промени мнението ми."

Вижте снимки на Дейвид и Иман >>

Препълнената с гардении хотелска стая в града на любовта окончателно сломява съпротивата на красавицата. За да спечели Иман за цял живот, Дейвид я води на частен круиз по река Сена в Париж. За романтичната обстановка допринасят изискан шеф готвач и специално нает пианист. Предложението за брак става факт под моста Понт Ньоф, докато певецът изпълнява своята версия на "April in Paris". Кой би устоял на подобно предложение?

Малка гражданска церемония в Швейцария през април 1992 оповестява на света съществуването на новото семейство на Иман и Дейвид. Брачният съюз е оповестен и пред Бога. Събитието се случва в църква във Флоренция. Присъстват 68 гости, които чуват българската народна песен на Янка Рупкина - "Калиманку Денку", която звучи докато булката върви към олтара. Младоженците са големи почитатели на българския фолклор. Харесват "Мистерията на българските гласове", чиито изпълнения свързват с нещо космично, неземно.

През 2000 година се ражда дъщеря им Александрия Захра Джоунс. Двойката държи детето си далеч от прожекторите. Малката не знае за моделската кариера на майка си, нито пък има представа за изключителния талант и популярност на баща си. Домът е място само за семейството и чужди очи в него не са желани. Но талантът не може да бъде скрит, да бъде заключен. Лекси върви упорито по стъпките на баща си.

Бракът на нашите герои съществува без скандали и сякаш е излязъл от страниците на някоя романтична книга. Каква е тайната?

В едно интервю Иман споделя: "Тайните на един щастлив брак са две - да разговаряте помежду си през цялото време е едната, а другата - да се забавлявате заедно." Животът им е изпълнен с малки жестове, които запазват любовта им жива дълго време. За Иман Дейвид споделя: "Изключително горд съм с нея. Тя пое голям риск, когато дойде в Америка, но този риск се отплати и отвори вратите за много цветнокожи жени."

Но приказката няма щастлив край.

На 69-годишна възраст след неуспешна битка с онкологично заболяване Дейвид пренася музикалния си талант в друго измерение. Изпълненият със звуци и красота живот прекъсва. Но не оставя след себе си съжалението за пропусната любов, за несподелени мигове. Остава само една самотна жена, която пази в себе си спомена за певеца жив. "След смъртта на Боуи си казах, че никога няма да се омъжа отново", са нейните думи.