Нима има човек, обичащ музиката, който да не знае за "Тихият Бийтълс"? На 58 години Джордж Харисън губи битката с рака на белите дробове и става вторият член на групата, който напуска този свят, след като Джон Ленън е убит през 1980 г.

Ретроспекция

Джордж е най-малкото от четирите деца на стюарда Харолд и продавачката Луис. Още преди да се появи на бял свят майка му е запалена по мистичните звуци, които "Радио Индия" предлага, което по-късно самият Джордж пренася в рокендрола.

Като младеж той посещава същото държавно училище, в което учи и Джон Ленън. Ленън е три класа по-горе, в един випуск с брат му Питър Харисън.

В началото на 50-те години Джордж завършва с отличие началното училище и постъпва в Ливърпулския институт. Там яхва започналата рокендрол вълна и загърбва ученето. Отначало не проявява интерес към музиката, но на 14-годишна възраст изведнъж изявява желание да свири на китара. Започва да се учи сам, но не постига успех. Майка му го поощрява и за целта му купува китара. Така Джордж, брат му Питър и още няколко техни приятели основават групата The Rebels, с която Харисън прави дебюта си на сцена. Скоро "черната овца" в училище заради облеклото и дългата коса, се отдава изцяло на музиката.

The Beatles. Началото

Покрай учебните занятия се запознава с Пол Маккартни, с когото се сприятелява. Двамата откриват, че имат общи музикални интереси и затова тяхното приятелство трае толкова дълго и е така силно.

Пол и Джордж

Снимка: Getty Images

След запознанството си с Пол Джордж е поканен на концерт на The Quarrymen - група, в която свири неговият другар заедно с Джон Ленън. Ленън се впечатлява от Харисън, но се колебае дали да го покани в бандата, тъй като Джордж е само на 14 тогава. В началото на 1958 г. китаристът все пак се присъединява към тях. От The Quarrymen стават The Beatles. А това по един или друг начин води до началото на не просто групата, а легендата. За кратко време бандата постига наистина огромна популярност и на Острова се заформя истинска "Бийтълсмания". Славата на групата прелита и отвъд океана, където през 1964 г. предизвиква т.нар. "Британска инвазия" - налагането на английски рок групи на американския поп пазар. През 60-те получават един от първите си сериозни ангажименти в Хамбург. Групата все още е с друг барабанист, тъй като Джордж е депортиран, защото е твърде малък, за да работи, макар и да се присъединява към нея в края на 50-те. 

През 1962 г. към тях се включва и Ринго Стар.

"По-популярни от Иисус"

Въпреки че в композирането доминират Маккартни и Ленън, някои много успешни песни като "While My Guitar Gently Weeps", "Something" и "Here Comes the Sun" са дело на Джордж Харисън. След средата на 60-те музиката на бандата придобива по-сложен характер, експериментирайки с различни жанрове като фолк, психеделичен рок и хард рок, а Харисън изучава хиндуизма и допринася за индийските елементи в музиката на The Beatles. В хитове се превръщат песните "My Sweet Lord" и "What Is Life".

Джордж първи издава два самостоятелни албума. След разпадането на Beatles издава още два, изцяло инструментални. Но те нямат особен успех. През 1970 излиза "All Things Must Pass", троен албум, който е най-успешният в соловата му кариера. Раздялата на момчетата е повод Джордж няколко пъти да каже: "Имам две големи постижения в живота си - успях да се присъединя към The Beatles и успях да се отърва от тях". 

Жените в живота на Харисън...

Безспорно като всяка рокендрол звезда за времето си Харисън има изобилие от фенки. Тълпите девойки често го преследват, но той рядко им отвръща. Не, че не му харесват, но иска време и за себе си, да мисли, да твори. В следващите 30 години участва в различни проекти, но често зарязва сцената и се отдава на градинарство и бързи коли. Отдавна не е бедното, недоучило момче от ливърпулските общински жилища. С The Beatles става рицар на Британската империя, има и много признания за соловата си кариера.

Въпреки това през 60-те китаристът се жени за модела Пати Бойд. Те се срещат на снимките на "Help", където я кани на среща, а тя отказва, защото си има гадже. "Това е Джордж Хaрисън, всички мечтаем за него, нямаш право да отказваш", поучава я приятелка. И Пати решава да му даде шанс, но усеща не само меда, а и жилото на славата - ревниви фенки пишат заплашителни писма и я атакуват на улицата. Младата красавица става и център на велика любовна история. Освен за "Something, I Need You" и други песни на Джордж, тя е муза и за "Wonderful tonight" на Ерик Клептън, за когото по-късно дори се жени. 

Говори се, че Харисън често й изневерявал и си имал любовници, което води и до развода му с Пати, която по-късно се влюбва в най-добрия приятел на Джордж, а именно Ерик.

Джордж и Пати, 1966 г.

Снимка: Getty Images

Харисън не тъжи дълго за Пати. Бързо се увлича по бивша секретарка, работила в звукозаписната компания A&M Records. Името й е Оливия Ариес и често е говорила с Джордж по телефона по работа. Той остава впечатлен от нея и именно поради тази причина изпраща свой приятел да я проучи. В интервю за Rolling Stone през 1979 г. Джордж казва: "Да, след като се разделих с Пати малко се поувлякох, за да компенсирам всички години, през които бях женен."

Съдбата ги среща на парти, а малко след това стават двойка. След като разводът му с Пати вече е факт, Харисън официализира новата си връзка с Оливия.

Самият той потвърждава, че когато я срещнал животът му се променил. "Запознах се с Оливия и всичко се получи по-добре от преди", казва той пред Rolling Stone. А песента "Dark Sweet Lady" е писана за нея. 

Оливия наистина идва при Джордж изневиделица. Тя го дарява и с дете. В края на 1978 г. ражда момченце, носещо името Дани. Скоро след това двойката сключва брак на тиха церемония. Джордж споделя пред Rolling Stone, че създаването на семейство е "нещо прекрасно" и вече разбирал защо Ленън не е правил музика, откакто е станал баща. За тези, които не знаят, Джон и съпругата му Йоко Оно по това време тъкмо са се сдобили със син и Джон си е взел "време да го гледа как расте".

Връзката на Джордж и Оливия обаче не е само цветя и рози. И със сигурност търпи скандални ситуации.

Вманиачен фен прониква в имението им в Оксфордшир и намушква Джордж няколко пъти в гърдите. Спасява го Оливия, която поваля нападателя с ръжен. Раните на Джордж зарастват, но стресът води до рак на белите дробове. През юли 2001 г. лекарите виждат, че туморът е плъзнал и в мозъка, а лечението е неуспешно.

Невероятно, но факт...

Друга жена, оставила трайно впечатление в живота на великия Харисън е и българската легенда Янка Рупкина. В продължение на 30 години тя е солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио. С работата си в трио "Българка" печели световна известност и работи с музиканти като Джордж, Кейт Буш и Крис де Бърг.

Първата й среща с "Тихият Бийтълс" е колкото неочаквана, толкова и комична. След спектакъл Янка си почива на един диван във фоайето, когато изведнъж мъжки ръце я вдигат и понасят. Когато се обръща да види кой е този човек, вижда, че това е китаристът на The Beatles.

"Щях да се оженя официално за Джордж Харисън! За съжаление, той почина и само това попречи на брака ни", казва години по-късно за България Днес тя. Народната певица признава, че въпреки голямата си обич и привързаност към съпруга си, "човек не знае какво му готви животът".

Срещата на "Гласа на Странджа" с култовия музикант е в средата на 90-те в Лондон, където Рупкина е на гастрол с прочутото трио "Българка". По думите й Харисън я грабнал и тя загубила представа "на кой свят се намира".

"След това, като видях снимките, стой, та гледай! Джордж ме носеше на ръце! Тогава бях слабичка, а той беше едричък младеж. И ме разнесе из моята гримьорна", споделя  преживяването легендата на народната песен. "После пях в замъка му пред 150 души. Бяхме много близки с Харисън. Нещата май бяха подготвени от нашия импресарио. Но много рано почина момчето, нали го бяха нападали. Жалко, че не можахме да заработим заедно, както планирахме", доверява Янка Рупкина.

Тя разказва още, че нейният "жених" й направил безценен дар. "Подари ми една фабрично изработена плоча в един-единствен екземпляр". Най-интересното е, че нейният съпруг не й създал никакви проблеми заради прегръдките с великия китарист. "Съпругът ми беше широкоскроен човек. Първо аз му дадох свободата, за да може да си работи добре и спокойно. После и той ми даде свобода и ние никога не сме имали проблем в това отношение - кой къде ходи и какво прави", пояснява Рупкина.

Много хора определят Харисън като един от най-великите китаристи на XX век. През 1997 г. му е поставена диагноза рак. Той умира на 58-годишна възраст в къщата на Пол Маккартни в Лос Анджелис. Харисън е не просто знаменитост или звезда. Самият той се определя по-скоро като човек, който твори музиката и текстовете си с мисъл отвъд дуализма на света, в който живеем. В стремеж към съвършенство.

Към съвършеното знание и чисто съзнание, отвъд доброто и злото в този свят. "Те в известен смисъл са едно", казва Джордж в последното си телевизионно интервю, няколко години преди да ни напусне. A The Beatles са възприемани като нещо повече от музикална група. Те са като философия, начин на живот и етос.

Снимка: Getty Images