"Всичко друго може да чака, но търсенето на Бог - не може. Обичайте се един друг". Това са последните думи на Джордж Харисън, наричан Тихия Бийтълс, най-младият от четворката, който на този ден, преди 20 години отлетя към Рая. На 58 години той загуби битката с рака на белите дробове и стана вторият член на групата, който напусна този свят, след като Джон Ленън беше убит през 1980 г.

Пол Маккартни обаче има начин да пази връзката с Харисън жива и го поздравява всяка сутрин. Точно до входната му врата има посадена ела и именно тя е онази частица от Харисън, която остава жива за Пол.

"Джордж беше запален по растениевъдството и беше отличен градинар. Даде ми това дърво като подарък. Аз го засадих до портата си и всяка сутрин, когато излизам с колата, го поглеждам и казвам: "Здравей, Джордж!", сподели Маккартни преди време. "Колкото повече години минават, толкова по-често го поглеждам и си мисля: "Това е дървото, което Джордж ми даде!". Той сякаш се всели в него заради мен и се надявам да е щастлив". 

Снимка: Getty Images

Освен че беше част от най-великата група, Джордж се радваше и на успешна соло кариера, след разпада на "The Beatles". Както и на такава със супер групата "Traveling Wilburys", в която бяха заедно с Боб Дилън, Том Пети, Рой Орбисън, Джеф Лин. Харисън беше известен като скромен човек, който не обичаше суматохата и пазеше личния си живот далеч от другите.

Началото

Джордж е най-малкото от четирите деца на Харолд и Луис. Бащата работи като стюард във флота на компанията "White Star", а Луис е продавачка в магазин за зеленчуци. Посещава същото държавно училище "Доувдейл", в което учи и Джон Ленън, но той е три класа по-горе, в един випуск с брат му Питър Харисън.

През 1949 г. семейство Харисън се мести в друг квартал на Ливърпул - Спик. Джордж завършва с отличие началното училище и постъпва в Ливърпулския институт в 1954 г. Там почва да се увлича по новата рокендрол вълна и загърбва ученето. Една година преди него учи Пол Маккартни. Двамата се запознават в училищния автобус и се сприятеляват. Тогава откриват и общите си интереси към музиката.

Отначало Харисън не проявява интерес към музиката. На 14-годишна възраст изведнъж изявява желание да свири на китара. Започва да се учи сам на музикалния инструмент, но не постига успех. Майка му купува нова китара за 30 лири, за да го насърчи Джордж, брат му Питър, и още няколко техни приятели основават група - "The Rebels", с която Харисън прави дебюта си на сцена. След запознанството си с Пол Маккартни, Джордж е поканен на концерт на "Куоримен" - скифъл група, в която свирят Пол и Джон Ленън. Маккартни запознава своя приятел с Джон. Ленън се впечатлява от Харисън, но се колебае, защото Джордж е само на 14, три години по-малък от него. Присъединява се към 1958 година. Две години по-късно имат ангажимент в Хамбург, вече са "The Beatles", но все още с друг барабанист, Бест, и Джордж е депортиран, защото е твърде малък, за да работи. През 1962 към тях се включва и Ринго Стар. Въпреки че текстописците и композитори на групата са Маккартни и Ленън, някои много успешни песни като "While My Guitar Gently Weeps", "Something" или "Here Comes the Sun" са написани от Джордж Харисън.

Две са жените в живота му

През 1966 китаристът се жени за фотомодела Пати Бойд, но се разделят през 1977, след като Бойд се влюбва в Ерик Клептън.

Някъде по това време, той се впечатлява от бивша секретарка, работеща в "A&M Records". Оливия Ариес, е говорила с Харисън много пъти по телефона. Той изпратил приятел да я проучи. Харисън и Оливия се срещат на парти малко след това и започват романтична връзка. Женят се след като разводът му с Пати Бойд става окончателен.

На 30 декември 1999 г. натрапник прониква в имението им в Оксфордшир и намушква Джордж няколко пъти в гърдите. Оливия успява да надвие нападателя, като го удря с абажура си. Докато се възстановява в болница, Джордж получил факс от Том Пети, комплимент на каква съпругата е попаднал: "Не си ли доволен, че се ожени за мексиканско момиче?"

Оливия пресъздаде емблематичната обложка на албума за „All Things Must Pass“ като жива арт инсталация от известната британска цветарка Рут Дейвис на 6 август тази година

Снимка: Getty Images

Бабата и дядото на Оливия Ариес се преселници от централно Мексико, а тя е родена в Лос Анжелис. С Джордж имат едно дете, синът им Дани.

Славата

Наричани Ливърпулската четворка и Удивителната четворка, те са сред няколкото най-значими творци в музиката. Това обаче си има цена. И тя е когато се прекрачи нормалното почитание към една група и всичко се превърне в мания.

"Всяка година, в която бяхме заедно, беше равна на двадесет години, така че въпреки че бяха минали само пет или шест години, изглеждаше като вечност. Това ми беше достатъчно, нямам никакво желание да правя всичко това отново. Може да е било забавно за всички останали, но ние никога не сме виждали "The Beatles". Ние сме единствените четирима души, които никога не сме се виждали. Ха-ха! Бяхме само четирима относително разумни човеци, насред тази необятна лудост. Хората ни използваха като извинение и ние бяхме жертви на това. Ето защо те искат "The Beatles"да продължат - за да могат всички да оглупеят отново. Но те не се съобразяват с нашето благополучие, когато казват: "Искаме да се съберат".

"The Beatles" се превръщат в мания

Снимка: Getty Images

"Не искам да преживявам това пак. Нито в този живот, нито в друг. Искам да кажа, че през повечето време беше фантастично, но когато наистина стана мания, беше въпрос или да спрем, или да сме мъртви. Почти загинахме в редица ситуации - самолети се запалиха, хора, които се опитваха да свалят самолета, бунтове навсякъде, където отидем. Това ме съсипваше. Но си изкарахме страхотно. Мисля с умиление за всичко това, особено след като преминахме през всички последствия от Apple ("Епъл Рекърдс", звукозаписната компания, основана от четиримата през 1968 г.). Всички се съдиха помежду си до насита и сега всички сме добри приятели", каза той в интервю пред "Rolling Stone". Добави, че се вижда от време навреме с Пол и Ринго, а Джон му праща пощенски картички.

Синът на Джордж-Дани, Пол Макартни и Оливия през 2009 г., когато Харисън получава посмъртно звезда в Алеята на славата в Холивуд

Снимка: Getty Images

През 1997 г. на Джордж Харисън му е поставена диагноза рак. Той умира на 58-годишна възраст в къщата на приятеля си и колега Пол Маккартни в Лос Анджелис. Като причина за смъртта е посочен рак на белите дробове. Кремиран е на 29 ноември 2001 г., няколко часа след смъртта му.

Той е класиран на 11-то място в "100-те най-велики китаристи на всички времена" на сп. "Rolling Stone".

На последното му шоу в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк, той казал на 11-годишния тогава Джулиан Ленън да предаде на баща си Джон Ленън думите: "Всичко е простено и аз все още те обичам".