Докато милиони фенове на легенадрния сериал "Приятели" скърбят за любимия от тях - Матю Пери (обживял образа на Чандлър Бинг), трескаво се очакваше и позицията на останалите петима, а светът започна да се пита защо никой от тях до днес не каза и дума. 

Причината, оказа се, е че са съкрушени от загубата и предпочетоха да излязат с обща позиция, която стана факт днес. 

"Напълно съкрушени сме от загубата на нашия колега", казват в съвместната си жалейка звездите от "Приятели". 

Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Мат Лебланк, Дейвид Шуимър и Лиза Кудроу бяха единодушни, че "загубата е неизмерима". 

"Всички сме толкова опустошени от загубата на Матю. Бяхме нещо повече от сценични партньори. Ние сме семейство. Има толкова много за казване, но точно сега ще отделим малко време, за да скърбим и да осмислим тази необозрима загуба.

С времето ще кажем повече, както и когато можем. Засега нашите мисли и нашата любов са със семейството на Мати, неговите приятели и всички, които го обичаха по света". 

Досега от страна на продукцията имаше позиция на Марта Кауфман и Дейвид Крейн, създателите на сериала, които излязоха със съвместно изявление заедно с режисьора Кевин Брайт. 

Пред широката общност заявиха, че ще го запомнят винаги като Чандлър с "ослепителната интелигентност", който бе "най-забавният човек":

"Всичко, което можем да кажем е, че се чувстваме благословени, че бе част от живота ни. Той беше брилянтен. Клише е да се каже, че актьорът сам определя ролята, но в случая с Матю няма по-верни думи. От деня, в който го видяхме за първи път как се въплъти ролята на Чандлър Бинг, нямаше никой друг за нас. Винаги ще ценим радостта, светлината, ослепителната интелигентност, която внесе във всеки един момент - не само в работата си, но и в живота."

Преди това и на страниците на "Приятели" и "Уорнър Брос" в Instagram се появи кратко съобщение:

"Съкрушени сме да научим за смъртта на Матю Пери. Той беше истински дар за всички ни. Сърцата ни са с неговото семейство, близки и всички негови фенове".

View this post on Instagram

A post shared by Friends (@friends)

Публиката на сериала обаче очакваше най-трепетно какво ще кажат останалите актьори, които през годините на заснемането на "Приятели" неведнъж са помагали на Матю Пери, знаейки за зависимостите му. 

Матю Пери почина в събота на 54-годишна възраст. Той бе открит безжизнен в джакузи в дома си в Лос Анджелис на 28 октомври. Съмненията са за сърдечен арест, но аутопсията не даде категоричен отговор на въпроса от какво точно е починал актьорът, очакват се резултатите от токсикологичните тестове.

Смъртта му идва година след публикуването на мемоарната му книга "Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", в която описа борбата си с пристрастяването към болкоуспокояващи и алкохол, като още в уводните думи пише: "Здравейте, казвам се Матю, макар всички да ме познават под друго име. Приятелите ме наричат Мати. И би трябвало вече да съм мъртъв".