Модният дизайнер Мосимо Джанули поиска от съда да излежи у дома остатъка от петмесечната си присъда, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джанули бе въдворен в затвор в Калифорния през ноември, след като се призна за виновен и бе осъден на пет месеца затвор за плащане на подкуп за приема на дъщерите си в престижен университет.

Той бил подложен на тест за новия коронавирус и смятал, че ще прекара кратко време под карантина преди това. Вместо това той останал 56 дни, изолиран в малка килия в затвора с максимална степен на сигурност в Ломпок, Калифорния, изтъкват адвокатите му в иска. Това е повлияло "в значителна степен" на психическото, физическото и емоционално състояние на дизайнера.

"Джанули е прекарал почти 40 на сто от общия размер на присъдата си в пълна изолация, макар да е дал отрицателен тест за Covid-19 поне десет пъти и въпреки многократните искания от страна на адвоката му към затворническата служба да бъде освободен от карантината", пише в съдебните документи.

На Джанули не било позволявано да излиза на открито, напускал килията си единствено за да вземе душ веднъж на всеки три дни, той се хранел сам в килията си и имал само "спорадичен" достъп до телефон, за да се свърже със семейството си. Той е бил преместен в сряда от затвора с максимална степен на сигурност в лагер с минимални мерки за сигурност.

Присъдата на Джанули изтича през април. Съпругата му, актрисата Лори Логлин, бе освободена от затвора през декември, след като излежа двумесечната си присъда.

Лори Логлин

Снимка: Getty Images

През май миналата година двамата съпрузи, които бяха обвинени с доста други знаменитости в плащане на подкупи за достъп до престижни учебни заведения, признаха вината си. Според обвинението те са платили 500 000 долара, за да учат двете им дъщери в престижен университет.

Мосимо Джанули

Снимка: AP/БТА