Няма съмнение, че често партниращите си ресторантьорски бизнес и развлекателна индустрия са двете сфери на дейност, пострадали най-сериозно от втория локдаун на страната ни, който лиши представителите им от работа. Поради тази причина Ицо Хазарта, който подобно на много други артисти чака с нетърпение разхлабването на мерките, за да се върне към основната си дейност, се ядоса на думите, които здравния министър проф. Костадин Ангелов изрече на брифинг, състоял се преди ден.

"Ние сме си направили приоритети. Заради коронавируса ще бъдат малко по-различни - образование, здравеопазване и спорт. Ресторантите и хотелите са много важен бранш, но не са наш приоритет", заяви той, с което определено подразни изпълнителя на "Втора цедка".

41-годишният Христо Петров, както е истинското име на основателя и фронтмен на група "Ъпсурт", който за разлика от колегата си Мишо Шамара по принцип избягва коментари относно развоя на събитията в страната ни, този път не се въздържа и написа дълъг пост в социалната мрежа, с които изрази възмущението си.

Ето какво гласят неговите думи:

"Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек. Гледам здравния министър Костадин Ангелов и слушам какво казва. "Ресторантите и заведенията не са ни приоритет!"

Съгласен съм. Приоритет са ви големите вериги. Подозирам, че ви се отплащат подобаващо за френската любов, с която ги обслужвате от месеци. Моловете не работели. Влизаш в мола и - о, изненада! Мобилни оператори, застрахователи и т.н. - всичко работи. Там няма коронавирус. Затворени са магазинчетата на нормалните хора, дето се опитват да изкарват пари без да крадат от обществени поръчки.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Христо Петров (@icohazarta.official)

Искам да напомня на хората нещо, което не чувам от никой управляващ. На едно заведение му е забранено да работи, за да може ВСИЧКИ в държавата да са здрави, а не само собственикът, персоналът и клиентите. Ето защо тези ВСИЧКИ е добре да не го забравят. Собствениците на ресторанти, заведения и фитнес-зали, заедно с работещите в тях - персонал, сервитьори, бармани, охранители, хигиенисти, както и изпълнителите от шоубизнеса (неслучайно ги слагам накрая) - са всъщност хората, които изнасят на гърба си кризата с коронавируса - за да може ВСИЧКИ да сме здрави, а не само те самите. Покрай непосилния труд на лекарите, ние удобно премълчаваме това. Както и факта, че докато на едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите.

Позволявам си да пиша тези редове по следната причина - аз съм един сравнително успешен български изпълнител, нямам финансови проблеми и не очаквам помощ от държавата. Вероятно бих подминал репликата "ресторантите и заведенията не са ни приоритет", ако тя бе дошла от някой с възпитанието на Валери Симеонов. Отношението обаче, и най-вече тонът, с който управляващите се обръщат към нормалните хора и към бизнеса, според мен е плюнка в лицето на всеки българин", написа Ицо.

Не след дълго настоящата председателка на Българската федерация по художествена гимнастика реши да се включи в темата, като изказа своето мнение по въпроса, противопоставяйки се на становището на рапъра. Според нея решението на министъра е от значение за доброто на народа ни. И все пак съпругата на Наско Сираков не пропусна да подчертае, че след здравето най-важен е спортът, наред с културата и образованието.

"В условия на пандемия се взимат решения, които засягат цялото общество. Водещото и първостепенното в тях е здравето и живота на хората. Всеки един от нас понася трудностите в ковидкризата. Всяко решение, било то и спорно за част от обществото, трябва да бъде ръководено от мисълта за здравето ни и живота ни. И всеки един от нас трябва да разбере, че когато на риск са изложени те, няма друго правилно действие, освен ограничаване физическото взаимодействие между хората, а оттам и разпространението на вируса.

Мерките доказват, че работят. В цял свят те са основното в днешното ежедневие. Без никакви изключения. Защото всяко изключение се превръща в норма, която струва живота на хората.

Ако е невъзможно по-либералните мерки да бъдат спазвани е необходимо те да бъдат затегнати, независимо от това дали говорим за икономика, бизнес, спорт, култура. Трудностите са факт, за страдащите от загубата на близки, за хилядите медици, които вече година са неуморими бойци срещу вируса. Те и милионите сълзи, въздишки и молитви за спасение трябва да ни водят. Защото икономика се възстановява, макар и трудно. Защото животът е този, който не може да бъде върнат. Колкото и да искаме, каквото и да правим. Не става дума за избор, за приоритети различни от здравето на всеки човек. Нямаме друг избор освен това, което е правилното и хуманното. Не трябва да избираме между образование и здраве, между забавление и здраве, между икономическа сигурност и здраве", гласи посланието на поста ѝ в нейната лична Фейсбук страница.

"Ако си зададем въпроса кое предпочитаме, дали да посрещнем следващите плащания с известна трудност или хората, които обичаме, да бъдат живи и здрави, няма да се замислим и за миг. Защото образование се компенсира, време за забавления и любими компании ще има, но когато ги няма хората, нищо друго няма значение.

"И все пак трябва да си отговорим на въпроса кое е най-важното след здравето. Отговорът на този въпрос е логичен и ясен за всички ни - образованието на децата ни, спортът, в който влагаме емоция и страст и културата, която лекува душите ни.

Образованието, спортът и културата ни правят по-добри, по-смели, изграждат ни като личности, като хора.

И ако на някого, нечий тон му се струва остър и краен, то трябва да се опитаме да осъзнаем, че когато отсъства разбиране и то за толкова съществени и определящи съдбата ни проблеми, тогава мен лично, не ме дразни твърдостта на тона. Може би, защото съм и спортистка и знам влиянието на различния тон. Абсолютно наложително е, човек с власт да вземе правилното решение, а не онова, което ще се хареса на определени хора. Така си мисля...", завършва тя.

Вчера министър Ангелов коментира от Велико Търново, че ако нивото на заболеваемостта се запази и не се увеличи, то браншовете ще започнат да се отварят поетапно.

"Първо на 4 февруари пускаме учениците от средното образование, спорта и културата. След тях, на 18 февруари идват ресторантите, кафенетата и моловете, а после и нощните заведения", каза той.