След три месеца стачкуващите холивудски сценаристи изразиха умерен оптимизъм относно възобновяването на преговорите с представители на студиата и възможността да се върнат на работа до седмици, предават задокеанските издания.

Подробности за последното предложение на Съюза на филмовите и телевизионни продуценти - професионалната организация, представляваща компаниите "Walt Disney", "Netflix" и други, остават забулени в тайна.

Членовете на американската Гилдия на сценаристите обаче виждат причина за надежда.

"Чувствам предпазлива обнадежденост. Бях тук по време на стачката през 2007-2008 г., разговорите могат да вървят много бавно, могат да прекъснат или ... ако са с истинска сделка, могат да приключат доста бързо", споделя пред Ройтерс Пам Дейвис, сценаристката на филма "Точка на възпламеняване". "Аз съм от лагера, който мисли, че ще се върнем на работа през септември", добави тя. "Но ако не стане, няма да сме против това. Ако това не е правилната договорка, няма да я сключим", казва Дейвис.

Сценаристите спряха работа на 2 май, след като не успяха да постигнат споразумение за размера на възнагражденията, ограничаването на използването на изкуствения интелект и други, припомня БТА. Към тях на 14 юли се присъединиха и холивудските актьори, което на практика спря производството на голяма част от продукциите.

Представителите на сценаристите и студиата обсъждаха последните предложения във вторник, след като стачката продължава вече повече от 100 дни.

Снимка: АР/БТА