За първи път истински магьосник печели Наградата за Полет в Изкуството. СТАРБОЙ АЙВЪН е големият победител на 15-тата Официална Церемония по връчването на култовите, вече, награди на Фондация "Стоян Камбарев".

21 годишният Айвън, който е завършен артист от международна величина, вдигна победоносно прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов, придружена от чек за 10 000 лв!

Председателят на Фондация "Стоян Камбарев" - Деси Тенекеджиева, президентът Росен Плевнелиев заедно с големия победител на Наградата за Полет в Изкуството - Старбой Айвън и екипа му

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

По повод 15-я Юбилей на Фондацията, паричният приз на Наградата за Полет е повече от тройно увеличен и от 3 000 лв., тази година скочи на 10 000 лв.

Наградата за Полет в Изкуството беше връчен на младия илюзионист от една емблематична двойка - Почетният член на Фондацията Президентът Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова, чиято приказка започна точно на Церемонията на Наградите "Стоян Камбарев" преди 7 години, където се запознаха и свързаха завинаги.

Почетният член на Фондацията Президентът Росен Плевнелиев и съпругата му Деси Банова връчиха голямата награда за Полет в Изкуството на Старбой Айвън (Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков)

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Президентът се обърна към всички в залата с много топли и мъдри думи:

"Никога не съм бил на по-емоционално публично събитие в живота ми. На младите творци ще пожелая: "Вземете бутона "най-доброто от себе си" и енергията на Деси Тенекеджиева и всички, които работят за каузата на Фондация "Стоян Камбарев" и ще стигнете далеч! А ние ще сме тук, за да ви подкрепяме и да ви помагаме!"

В началото на вечерта плакетът на Айвън с пожеланието да прославя България по света, бе връчен от заместник министъра на културата-известният композитор и музикант Виктор Стоянов.

Заместник министърът на културата Виктор Стоянов връчва специални награди на Старбой Айвън

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Трогателни за младия магьосник бяха изненадите поднесени от световната циркова звезда Енчо Кирязов, който помогна на Айвън да сбъдне една от мечтите си, а именно да се срещне с неговият идол от дете.

Големият победител Старбой Айвън представи спиращ дъха огнен мини-спектакъл по време на церемонията

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Великият илюзионист Ханс Клок се включи в Церемонията с ексклузивно видео-обръщение, в което пожела успех на Старбой по време на Европейското първенство по илюзионно изкуство в Италия тази година и го покани на лична среща и индивидуален уъркшоп в Австрия.

Големият победител Старбой Айвън представи спиращ дъха огнен мини-спектакъл по време на церемонията

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

"Магията е навсякъде около нас! Аз вярвам в нея и ще дам всичко от себе си, за да я разпространявам, да вдъхновявам и да покажа на всички, че няма невъзможно!", сподели развълнуваният и трогнат Старбой Айвън, заобиколен от прекрасния екип и семейството си, които заедно с него през сълзи от щастие, споделиха този толкова важен миг от кариерата му.

Старбой Айвън заедно с екипа си

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Церемонията бе открита с емоционална встъпителна реч на Почетния Председател на Фондацията обичаният от всички Президент Петър Стоянов:

Почетният Председател на Фондацията - Президентът Петър Стоянов

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

"Горд съм, че съм един от основателите на Фондация "Стоян Камбарев", защото Фондацията има три неоспорими предимства: първото е, че за всичките тези години продължава да работи без прекъсване в подкрепа на младите таланти.

Второ, не просто има една церемония, която веднъж годишно да раздава награди, а целогодишно надгражда, насърчавайки и помагайки на своите лауреати във всичките им проекти и начинания, и трето - въвлича и създава общности около своите таланти!"

Младият кино-режисьор ТЕОДОРА ЧИНГАРОВА-ТЕА грабна другия голям приз на Фондацията - НАГРАДАТА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

Теодора Чингарова-Теа с НАГРАДАТА ЗА КИНО 355, връчена й от Деси Тенекеджиева и Гари Стреч

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Нейната 5 минутна лента "Само още пет минути" и 223 гласа от публиката й донесоха красивата авторска бронзова статуетка и увеличения награден фонд от 15 000 лв. за следващата й режисьорска работа. Гостите на церемонията гласуваха на живо, след като изгледаха премиерно двата филма-финалисти. Разтърсващият кратък филм на Теа, спечели вота на публиката и бе преброен пред независими свидетели от комисия с председател Силвия Куманова - мениджър проекти на Фондация Камбарев.

Теодора Чингарова, която живее в Индия и се завърна в България специално, за да снима филма си, излезе на сцената в компанията на двете си главни актриси - прекрасните Лилия Нова и 9-годишната Деа Митрева от "Бон-Бон". Една от иконите на родното кино Меглена Караламбова също изпълнява ключова роля във филма.

Теодора Чингарова излезе на сцената в компанията на двете си главни актриси - прекрасните Лилия Нова и 9 годишната Деа Митрева от "Бон-Бон"

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Статуетката НАГРАДА ЗА КИНО 355 бе връчена на Теа от легендарния британски боксьор, продуцент, холивудска звезда и член на международното жури Гари Стреч. Той вече е част от семейството на Фондацията и подкрепи целия кино конкурс, помагайки активно на младите филмейкъри като креативен консултант.

Деси Тенекеджиева и Гари Стреч

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Борбата за първото място бе оспорвана. Филмът "Пейо, който нямаше какво повече да каже" на другия финалист в кино-конкурса ДЖУЛИЯ ПЪСТРАКОВА също спечели верни фенове. В него участваха звездни актьори като Стоян Радев, Герасим Георгиев-Геро и Мая Бабурска.

За съжаление за първа година, откакто се провежда Награда за Кино 355, имаше и отпаднал и непоказан филм, този на третия избран финалист Немо Сталтус, чиято финална работа бе в противовес с регламента на конкурса.

Елени Декидис, продуцентът Филип Рот, Джулия Пъстракова, Теодора Чингарова-Теа и директорът на Националния Филмов Център - Петър Тодоров (от ляво надясно)

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Филип Рот - известният холивудски продуцент, работещ от дълги години в България, даде плакетите на двете финалистки. От името на продуцента на филмите Деси Тенекеджиева и нейната компания NOVA Film, изпълнителният продуцент на петминутните ленти Елени Декидис връчи по 1 000 лв. като символична първа инвестиция за бъдещите филми на момичетата.

Елени Декидис

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Директорът на Националния Филмов Център Петър Тодоров, изрази задоволство, че подкрепата на филмовата институция вече е традиционна и покани и двата филма, които оцени високо, да бъдат част от официалната селекция на фестивала за българско кино "Златна Роза".

Теа и Джулия получиха и по една ювелирна статуетка-бижу 355, с инкрустиран черен диамант от SSG, както и годишен абонамент за най-голямата онлайн платформа за български филми gledam.bg.

Цялата Гала се дирижираше елегантно от незаменимия водещ на Церемонията, емблематичният радио-глас, ТВ водещ и отдаден приятел на Фондацията - Ники Кънчев.

Зрители и гости още в самото начало бяха въвлечени във вихъра на магията от големия победител Старбой Айвън, който представи спиращ дъха огнен мини-спектакъл.

Любо Киров и малките певици от "Бон-Бон"

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Изключителните малки певици Богомила и Алина от "Бон-Бон" показаха, че са достойни и като претенденти за наградите след няколко години, а голямата звезда на българския поп Любо Киров се завърна на бляскавата сцена след седем години, като изпълни два от големите си хитове. Любо е и официален Посланик на Благотворителната кампания на Фондацията - Елхи на Таланта още от първата година.

Малките певици Богомила и Алина от "Бон-Бон"

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

В духа на традициите, които емоционално разтърсват публиката, силни думи на Елин Рахнев за непрежалимия режисьор Стоян Камбарев, сподели една от любимите му актриси - Лилия Маравиля.

Лилия Маравиля

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Продуцентът на Церемонията и вдъхновител на Фондация "Стоян Камбарев" Деси Тенекеджиева и нейният екип създадоха фантастичен и много емоционален спектакъл, в който всеки един от младите творци излезе победител и спечели много специални награди под формата на реализация и подкрепа за бъдещи арт проекти - филми, спектакли, изложби и концерти.

Това е и най-важната мисия на Фондацията, която не раздава само статуетки и чекове, а продуцира конкретни творчески проекти на всяко едно от откритията си и по този начин дава мощен тласък на професионалната им кариера.

Президентът Росен Плевнелиев със съпругата си Деси Банова и холувудската звезда Гари Стреч

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Ето и наградите на останалите победители в отделните области и съответно номинирани за голямата Награда за Полет в Изкуството:

ЛЪЧЕЗАР КАЦАРСКИ

Първите бурни аплодисменти бяха за победителя в категория "Музика", ангелогласният Лъчезар Кацарски, който очарова публиката със зареждащо джаз изпълнение, заедно с бенда си.

Той бе удостоен с плакет от винаги стилната Нели Беширова - собственик и изпълнителен директор на дългогодишния партньор на Фондацията - енергийния лидер АБИЛИКО (новото име на Риск Инженеринг) и диригента-явление и част от консултативния борд на Фондацията маестро Йордан Камджалов.

Нели Беширова връчва специална награда на музиканта Лъчезар Кацарски

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Изключително вълнуваща изненада беше поднесена на Лъчезар от пиара и маркетинг мениджър на Фондацията Ива Екимова, която от името на генералния директор на Българското Национално Радио - Милен Митев, връчи тяхната Специална награда за изкуство.

Пиарът и маркетинг мениджър на Фондацията Ива Екимова връчва на Лъчезар Кацарски специалната награда за изкуство на БНР

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

С нея, ще се сбъдне една голяма мечта на Лъчезар, а именно издаването на негов авторски самостоятелен студиен лайф албум, продуциран и записан по време на негов концерт, в Първо студио на БНР.

Проектът ще бъде копродукция с Нова филм, която ще се погрижи той да бъде заснет професионално и предложен за излъчване на Българската Национална Телевизия. Лъчезар получи и 1 000 лв. за подкрепа на този концерт от Фондация "Стоян Камбарев".

Поредната изненада за младия мултиталантлив музикант, дойде от Рим. Директорът на БКИ Илия Лозанов се включи с видео обръщение и го покани да осъществи концерт пред италианската публика. Изненадващ финансов стимул за Лъчо дойде и от тайнствен дарител на стойност 1 500 лв. Накрая той бе зарадван и с новината, че става и Стипендиант на Фондацията за следващата година.

ИЗАБЕЛ ОВЧАРОВА-ИЗИ

Почетните членове на Фондацията Левон Хампарцумян и Йорданка Фандъкова, заедно с писателката Людмила Филипова връчиха специални награди на Изабел Овчарова-Изи

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Крехка, лъчезарна, чувствителна, различна, изпълнена със силна творческа енергия бе представената от Ники Кънчев победителка в категория "Литература".

Изабел Овчарова-Изи озари сцената с красота, стил и много емоция, като не пропусна да пусне лайф в социалните си мрежи, радвайки близо милионите си почитатели.

Изабел Овчарова-Изи по време на церемонията

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

С ексклузивен приз я изненада една от най-четените български автори Людмила Филипова, която я покани на иновативен едноседмичен летен творчески уъркшоп за сценаристи, който събира креативни умове от цял свят.

Почетните членове на Фондацията Левон Хампарцумян и Йорданка Фандъкова, заедно с писателката Людмила Филипова връчиха специални награди на Изабел Овчарова-Изи

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Големият приятел, Почетен член на Фондацията и дългогодишен кмет на София Йорданка Фандъкова предостави още една Специална награда - сценарен Мастърклас на английски на легендата Робърт Маккий - един от най-ценените учители и експерти в изкуството да се разказват истории. Повече от 60 негови ученика са носители на Оскар.

Изи се сдоби и с уикенд за двама в луксозния Кингс Валей Медикъл СПА Хотел и чек от 1 000 лева, съвсем естествено, връчени й от известния банкер и Почетен Член на Фондацията Левон Хампарцумян. И още една Специална Награда зарадва младата звезда - финансов стимул от 1 000 лв. от шоколадовото изкушение МERCI, както и ювелирна статуетка-бижу с инкрустиран черен диамант, каквато получи и следващия победител и номиниран за Наградата за Полет, а именно:

МАРГАРИТА СТОЙКОВА-МАГИ

Алек Алексиев, Маргарита Стойкова, Биляна Генова и Йосиф Камбарев (от ляво надясно)

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Щурият и атрактивен самороден талант на 19-годишната изумителна актриса Маргарита Стойкова отнесе сериозно признание през изминалата година, в това число бе и избора й за една от 10-те EUROPEAN SHOOTING STAR 2024 на филмовия фестивал Берлинале. Маги бе удостоена с приза за Победител в категория "Кино" от г-н Тихомир Трифонов, управител на Бон Марин - един от основните и най-верни приятели на Фондацията.

На бляскавата сцена на Церемонията, Маги получи Специалната Награда на Столична Община, връчена й лично от г-жа Биляна Генова - директор на направление "Култура, спорт и младежки дейности", а именно финансова подкрепа за реализацията на собствен арт-проект.

Синът на незабравимия Стоян Камбарев и член на УС на Фондацията, финансистът Йосиф Камбарев, имаше удоволствието да предостави на Маги бонус от 1 000 лв. и да я изненада с новината, че тя става Стипендиант на Фондацията и то за цели четири поредни години.

Йосиф Камбарев връчва специални награди на актрисата Маргарита Стойкова-Маги

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Продуцентът и благодетел Алек Алексиев развълнува младата кино звезда с много топли думи и я покани да продължи актьорското си образование във втория МастърКлас на Гари Стреч и Деси Тенекеджиева, както и с участие в BG PLAYBACK театрален фест-уъркшоп и спектакли в НБУ - традиционен партньор на Фондацията от години.

НЕВЕЛИН ИВАНОВ-НЕВО

Борислав Вангеев връчи специалната награда на УниКредит Булбанк на визуалния артист Невелин Иванов-Нево

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Младият дизайнер и художник, на края на вечерта бе отличен със Специалната Награда на дългогодишния генерален партньор на Фондацията - УниКредит Булбанк. Красивият стъклен плакет бе връчен от г-н Борислав Вангеев - главен директор Корпоративно банкиране и член на УС на банката, който покани Нево да реализира самостоятелна изложба с издаване на каталог в бутиковото пространство за съвременно изкуство УниКредит Студио, придружен от 1 000 лв. финансова подкрепа за проекта.

По рано, плакетът за победител в категория "Визуално изкуство", Невелин Иванов получи от Почетния член на Фондацията и знаков политик - Надежда Нейнски. Тя обеща на Нево да обедини усилия с Фондация "Стоян Камбарев" и да потърси партньори за осъществяване на изложба на младия талант в Истанбул.

Колекционерът и меценат Николай Неделчев, заедно с Почетния член на Фондацията Надежда Нейнски също връчиха специални награди на визуалния артист Невелин Иванов-Нево

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Спазвайки традицията, големият български колекционер и меценат Николай Неделчев ще подкрепи осъществяването на избран арт проект на художника с 3 000 лв. Още един финансов бонус от 1 000 лв. бе предоставен на Нево от Фондацията. Последната изненада бе предложението за откупка на негова картина за големия Благотворителен Бал в Лондон, под патронажа на княз Кирил.

Деси Тенекеджиева - продуцент на церемонията и вдъхновител на Фондация "Стоян Камбарев"

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

"Ето, че цели 15 години, отлетяха като миг... И да, те може да са прашинка на фона на вечността, но за нас те са много, още повече ако не живееш само и единствено за себе си. А ние живеем и за вас. За този миг. За него си струва. Затова млади приятели, ценете времето, използвайте всеки ден, всяка минута, всяка секунда.

Играйте, пейте, режисирайте, рисувайте, сърцата си...Вие сте избраните. Понякога пътят е дълъг, труден и често несправедлив. Обърнете болката, тъгата и самотата в изкуство, красота и любов! По добре падайте, за да разберете кога летите!

Бъдете мечта, обич и светлина! Ние сме с вас!" - с тези силно емоционални думи се обърна към героите на вечерта на финала създателят на Фондация Камбарев и продуцент на Церемонията - Деси Тенекеджиева.

Всички наградени и награждаващи заедно на сцената на финала на звездната вечер

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Още много награди и изненади имаше за всички лауреати. Те получиха подаръци от Технополис, шоколадовото изкушение МЕRCI, ядки Rois, списание EVA, книги от издателство МУСАГЕНА, уикенд за двама от новия партньор Кингс Валей Медикъл& Спа Хотел, дентална грижа от ALLDENTA и др.

На Церемонията блестяха и голяма част от членовете на Академия Камбарев и Носители на Наградата за Полет в Изкуството през годините като фантастичната актриса Елеонора Иванова-Нори, класическата певица Мария Славова, балерината Емона Георгиева и много други.

Певицата Мария Славова, Гари Стреч и Деси Банова по време на церемонията

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Десетки звезди уважиха годишния официален празник на Фондация "Стоян Камбарев" в JOY STATION.

Видни личности от политическия, обществения и културния ни живот и много чуждестранни гости уважиха най-чаканите и престижни награди за млади творци в България, които всяка година се превръщат в културен и социален феномен.

Част от видните гости на звездната церемония

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Сред тях бяха Елиянка Михаилова от Министерството на Културата, Петя Нановска от Pro Plants - генерален партньор на Елхите на Талaнта, принцът на Гана - Кофи Уилямс, актьорът Санчо Финци, който е един от създателите на Фондацията, баща му - легендарният Ицко Финци и Лиза Боева, Яна Титова, Мартин Захариев и Момчил Колев със съпругите си, аниматорът Владимир Тодоров, актрисите Мая Бабурска, Снежана Макавеева, писателят и сценарист Георги Тенев, Мила Робърт, фолк звездата Анелия и много други.

Заедно на сцената на гала церемонията

Снимки: Иван Коловос и Пламен Петков

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" се осъществява с официалната подкрепата на Министерството на Културата, Столична Община и Национален Филмов Център, с генералното партньорство на УниКредит Булбанк, Abilico, Разсадник НАНОВСКИ и БОН МАРИН, с подкрепата на IDEAcomm, Технополис и MERCI и с партньорството на Гранд Хотел София, BLACK Sea Film, MAGIC SHOP , BUFO Филм и ТВ студиос, VIP Security, винарска изба Домейн Бойар, Перно Рикар България, ядки Rois и изворна вода RILANA.

Официални медийни партньори на церемонията са БНТ, БНР, БТА, Dir.bg, Impressio.bg, DARIK радио, BG radio, Blitz.bg, Dromomania, Епицентър, Woman.bg, HiLife и списанията EVA и Grazia. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Абонирайте се и последвайте Фондация "Стоян Камбарев":
Website | YouTube | Instagram | Facebook