"Lizzo тормозила екипа си."

"Танцьорките на Lizzo се обединиха, за да я съдят."

"Lizzo планира да съди танцьорите, които я обвиниха в сексуален тормоз."

И още, и още.

Певицата Lizzo (Лизо), прочула се в Америка с вижданията си за т.нар. "body possitivity" (бел. ред. - насърчаване приемането с положителни емоции на всички видове тела) си спечели славата на "злодей", който тормози екипа си и го принуждава да прави неприлични неща.

Коя е Lizzo?

Родена е като Мелиса Вивиан Джеферсън през 1988 г. в Детройт. Звездата й изгря най-ярко през посланията за "body possitivity" -  да се обичаме такива, каквито сме. Нейният стил - смесица от R&B, рап и поп - залага на закачливи текстове за любовта към нас самите, особено що се отнася до теглото. Концерт на британските Destiny's Child я вдъхновява да тръгне по пътя на музиката. Насърчавана от баща си, тя започва да свири на флейта още в шести клас, а на 14-годишна възраст създава женската рап група Cornrow Clique. Тогава си спечелва и прякора "Lizzo", който е смесица от Лиса и песента "Izzo (H.O.V. A.)" от 2001 г. на JAY-Z.

Снимка: AP/БТА

Точно през 2011-а тя се премества в Минеаполис. Там вече налага като запазена марка псевдонима "Lizzo", участва в различни групи и става съосновател на женската R&B група Chalice. Нейната идея е да прави позитивни парчета с т.нар. "good vibes only". Подкрепени от оптимистичен звук, песните й засягат по закачлив начин теми, като раса, тегло и ниско самочувствие. Партнира си с Missy Elliot (Миси Елиът) в "Tempo" и благодарение на това достига в класациите на "Billboard".

Вижте снимки на Lizzo >>

Преди да гръмне скандала с начина, по който третира екипа си, тя бе изключително активна в социалните мрежи. Там говореше за силата на независимата жена - как момичетата и жените трябва да се обичат такива, каквито са, а не да следват наложени стандарти. Възползвайки се от бързата слава, която TikTok предлага, по време на COVID-19 акаунтът й стана изключително популярен и й помогна да стигне до още повече млади фенове. 

Успоредно с това обаче Lizzo се сблъска и с критиките, че парадира по такъв начин с тялото си. "Аз съм икона и го харесвам все повече и повече с всеки изминал ден", отговаря тя и често нарича с гордост тялото си "дебело", докато повечето използват думата като термин, предназначен да засрами човек.

Снимка: Getty Images

Неслучайно Lizzo се включва и в движението от 70-те години на миналия век, започнато от феминистки, които защитават наднорменото тегло, като Джуди Фрийспирит и Алдебаран. Те се противопоставят на наложените критерии за красота, обявявайки се против нездравословните начини за нейното постигане. Целта им е да наложат в обществото нови стандарти, променяйки разбирането за килограмите.

В ролята си на активист Lizzo казва: "Нямам нужда от нечии коментари по моята външност". Наред с шествията, в които участва и това, което пропагандира, в началото на лятото три от танцьорките, които са работили за нея, завеждат дело за сексуален тормоз. От документите става ясно, че тя е създала и враждебна работна среда. Ариана Дейвис, Кристал Уилямс и Ноел Родригес разкриват, че бившата им работодателка многократно е коментирала критично теглото им, а освен това е принудила една от тях да пипа гол танцьор в стриптийз клуб в Амстердам. Lizzo отрича, заявявайки, че не е "злодеят, който описват", но твърденията за непозната досега част от характера й вече са централната тема.

Снимка: Getty Images

Постепенно още хора, които са били част от обкръжението й, излязоха с разкрития за скритото лице на Lizzo.

Режисьорката София Нали Алисън определи певицата като човек, който тормози всички около себе си. Тя твърди, че е видяла истинската същност на певицата покрай съвместната им работа за заснемането на документален филм през 2019 г.

"Създава изключително токсична и враждебна работна среда и подбива работата, труда и авторитета на останалите тъмнокожи жени, които са свързани с работния процес. Тя е нарцисист и е изградила бранда си на основата на лъжи", казва.

Lizzo неведнъж е заявявала в социалните мрежи: "Ако не харесвате музиката ми, добре. Ако не харесвате песните ми, добре. Но много хора не ме харесват заради начина, по който изглеждам. Независимо колко позитивна енергия отправяш към света, винаги ще има хора, които ще кажат нещо, с което да те обидят".

Тя се превърна и в икона за феминистките, борейки се срещу двойния стандарт в музикалната индустрия, който дава приоритет на външния вид. Но самата Lizzo вече е компрометирана. И днес се бори не срещу предразсъдъците в шоубизнеса, а за това да изчисти собствения си имидж. А той се срива с всяко едно ново свидетелство за двойнствената й натура.

Снимка: Getty Images