Японската принцеса Мако, която се омъжва утре, посети дядо си и баба си - оттеглилият се от престола император Акихито и съпругата му Мичико, за да ги информира за предстоящата сватба, предаде агенция Киодо.

Тя ще сключи брак с избраника си Кей Комуро, който няма благородническо потекло. По закон след брака с мъж без аристократичен произход, принцесата ще загуби титлата си и ще стане обикновена гражданка.

Женитбата няма да бъде придружена от традиционната дворцова церемония, която обикновено се провежда по случай бракосъчетание на член на императорската фамилия.

Принцесата възнамерява да откаже еднократното плащане в размер на 1 милион щатски долара, което й се полага във връзка с напускането на императорското семейство.

Според агенция Киодо посещението на Мако при дядо й и баба й е вид сбогуване, тъй като младата жена ще напусне императорската фамилия.

Снимка: БТА

Мако е първородната внучка на Акихито и Мичико, баба й многократно й е посвещавала стихове. Още от ранна възраст принцесата помага на Мичико в работата й в градината в двореца в Токио.

Според предварителните планове Мако и Кей Комуро ще регистрират утре брака си, а после ще дадат пресконференция. Младоженците ще живеят в Ню Йорк, където Комуро вече има работа в адвокатска кантора. Това предаде БТА.

БТА

Мако е най-голямата дъщеря на принц Акишино, който на 8 ноември миналата година беше провъзгласен официално за наследник на японския престол. Акишино има още две деца - 26-годишната принцеса Како и 15-годишния принц Хисахито, единственото момче сред внуците на бившия японски император.

Настоящият император Нарухито и съпругата му Масако имат 17-годишна дъщеря, принцеса Аико.

Японският престол се наследява само по мъжка линия.