Денят е четвъртък, слънцето не е много категорично дали ще се задържи или пак ще отстъпи място на гръм и мълнии, но аз използвам поне на пръв поглед доброто време, за да ви заведа до три чудесни столични съкровища. Вече обещах да ви показвам необичайните местенца в града и съм твърдо решена да удържа на думата си. Обиколката ни се нуждае само от няколко часа свободно време, глад за приключения и добро настроение.

Отправяме се към квартал "Младост", за да проверим най-новия арт-бар в София. Ателието се намира на бул. "Андрей Ляпчев" 71 и разполага с прекрасен потенциал да разнообрази вечерите не само през уикенда, но и във всеки делничен ден. Тук няма да разглеждаме картини, а директно хващаме четките, за да сътворим нови шедьоври на по чаша вино. Да, комбинацията е обещаваща. Независимо дали имате опит пред платното или сте тотални новобранци, резултатът ще е винаги учудващо добър, тъй като над вас ще бди художник, който ще ви накара да се пoчувствате като истински майстор на четката. Виното също ще помогне.

Снимка: dir.bg

Особено подходящо е в "L'artistique" да се отървете от напрежението заедно с колегите си, вместо да планирате по време на обедната почивка как да оскверните компютъра на колегата, който пак е пропуснал да изпрати някой имейл. Събитията се организират всеки ден от 19:00 часа, а за да ги посетите е необходима само онлайн резервация. Лично аз ви съветвам да се възползвате от метрото, за да стигнете навреме, защото всички знаем колко сладко се шофира из София привечер. Цената за това приятно преживяване е 30 лв., което е съвсем разумна сума на фона на качественото вино, материалите, които ви осигуряват и красивата картина, с която ще си тръгнете.

Снимка: dir.bg

След като вече сте отключили сетивата си и сте отпуснали душата с малко изкуство, то няма нищо по-приятно от това да прекарате известно време в най-популярния столичен шот-бар. "Patron XO cafe & shot bar" се намира в центъра на София, ако искате и пъп можете да му кажете, но мястото е на три крачки от бул. "Витоша" и въпреки това се наслаждава на спокойствието на ул. "Иван Денкоглу" 34. Името на заведението само̀ ви подсказва, че там обичат текила, но менюто с шотове е разнообразно като карнавала в Рио. Интериорът на бара е еклектичен, с отношение към детайлите и лек полъх на 60-те.

Снимка: dir.bg

Заведението не е твърде голямо, а капацитетът му е точно като за прилично парти. Персоналът е само от симпатични хора с добри обноски и ако харесвате хаус-ориентираната музика, значи сте на точното място. Разбира се, извън шотовете, опитните бармани могат да угодят на всяка ваша прищявка. Все пак текилата не е 50 стотинки още от времето, в което "джойнтът беше левче", но средно за 20 лв. можете да си поръчате шейкър, който ще напълни поне 15 шота, а вие сами можете да направите сметката. И ако искате да избягате от градския шум, особено през летните дни, можете да отскочите и до същия бар, но на входа на София, където да се поглезите с басейн, ресторант, игрища за плажен тенис и волейбол, детски кът и куп други бонуси.

Снимка: dir.bg

Завършваме днешната обиколка с вкусна, традиционна българска кухня. Сгушена в старата част на квартал Лозенец, "ъгловата къща" на ул. "Елин Пелин" 1 е сграда с дългогодишна история и кулинарна традиция. В началото на миналия век ресторант "Под липите" е бил дом за поетесата Дора Габе, а сред редовните му посетители се нареждат Елин Пелин, Ангел Каралийчев и Сирак Скитник. Менюто на ресторанта е събрало традиционни български рецепти, които можете да опитате в две градини или класически чардак. А ако дъждът ви завари неподготвени, заведението разполага с два етажа, които ще ви потопят в спомените за стара София. Интериорът предлага богата колекция от старинни предмети, които отдавана са загубили приложение в съвременното ежедневие, но отлично пресъздават атмосферата на миналото. Заведението е особено подходящо ако имате гости от чужбина, които искате да запознаете с разнообразието на българската кухня.

Снимка: dir.bg

Моята дегустация сочи, че задължително трябва да пробвате домашните разядки в комбинация с ръчно омесен хляб. Няма да сбъркате и с месните и млечни разнообразия, които са приготвени с продукти от био-фермата на ресторанта, която се намира само на половин час от града. Качествената, прясна и домашно приготвена храна, комбинирана с уютна атмосфера и добро обслужване, гарантират приятно прекарване и доволни стомаси. Съветвам ви поне за тези няколко часа удобно да забравите диетата си и да се насладите на всяка хапка, а пълноценното меню няма да ви излезе повече от 30 лв.

Желая ви добър апетит, приятно прекарване и ще се видим отново, за да се разходим из градските места, които създават спомени.