Суровоядството е един от най-строгите и трудни за спазване хранителни режими. Някои го намират за полезно, други - за опасно. Какво трябва да знаете за суровоядството?

Основни правила на суровоядството

Макар да е познато като хранителен режим още от началото на 19-ти век, около суровоядството се зашумя първоначално преди 10-тина година, а днес се е превърнало в една от най-популярните диети както сред звездите, така и сред някои любители на нетрадиционната медицина. Суровоядството позволява само консумация на сурови храни, подвариация е на веганството (макар че има суровояди, които си позволяват да хапват също яйца).

Основното правило тук е продуктите да не са преминавали през термична обработка, тоест да не са приготвени на температура над 48 градуса. Привържениците на този хранителен режим смятат, че при термична обработка продуктите губят от хранителната си стойност заради унищожени ензими и витамини и вместо полезни, по-скоро могат да навредят на организма. Например, приготвен на температура над 57 градуса, доматът губи 10% от съдържанието си на витамин С.

Кои храни са позволени и кои забранени

75% от менюто в режима на суровоядите трябва да е абсолютно сурово. Това значително ограничава асортимента от продукти, които те могат да консумират.

В списъка с позволени храни влизат пресни плодове, и зеленчуци, кълнове, сурови ядки и семена, сушени плодове, ядкови масла и ядково мляко, ферментирали продукти като кисело зеле, студено пресован зехтин, по желание яйца.

Продуктите могат да се сушат, блендират, пасират или да стават на сок. Задължително плодовете и зеленчуците се киснат по 2 часа във вода, за да сте сигурни, че сте отмили вредни бактерии и мръсотия.

В списъка със забранени храни и напитки попадат чай, кафе, алкохол, паста, месо, риба, както и някои зеленчуци, които не бива да се консумират сурови.

Примерно дневно меню за привърженици на суровоядството

Режимът при суровоядството наподобява строгите нискокалорични диети, затова е труден за следване и не се препоръчва за продължително ползване. Закуската обикновено е плод, междинното хранене - смути, обядът е под формата на салата, а за вечеря - отново салата или енергийно смути.

Критики към суровоядството

Макар да има ползи от суровоядството (изчистване на кожата и детокс на организма), всъщност този тип хранене отнася доста критики. Причината - не доставя на тялото нужното количество протеини и полезни вещества, които да му осигурят енергия за целия ден. Продължително следване на режима може да бъде опасно за здравето.

Източник: rozali.com