За първи път чухме нейното име преди няколко месеца, когато се появи на кастингите на тъмно в "Гласът на България", но истината е, че тепърва ни предстои да слушаме за него все по-често, тъй като преди седмица тя стана големият победител в осмия сезон на предаването. 21-годишната Петя от Варна направи силно впечатление още с първата си поява на сцената в шоуто, а за това свидетелства и факта, че видеото на тогавашното ѝ изпълнение на песента "Аврам Зорница думаше" се превърна в абсолютен хит в YouTube, гледано над 1 милион пъти. Но, както се казва, това бе само началото.

Момичето нито веднъж не изневери на любовта си към нашия фолклор, осигурил ѝ първото място в надпреварата, и всеки път, когато запееше от малкия екран, зрителите пред него настръхваха от вълнение, докато сърцата им преливаха от гордост към родното. Всъщност изборът ѝ да се придържа към народните песни съвсем не е изненадващ, предвид факта, че е закърмена с тях, понеже произхожда от семейство на музиканти. Така още от ранна детска възраст започва да посещава школа по пеене, а след това учи в НМА "Панчо Владигеров". От миналата година тя е и солист в ансамбъл "Филип Кутев", което е поредното ѝ постижение, след като по-рано взема участие в турнето на Нешка Робева "Шоу без име".

Сега, специално пред Life.dir.bg тя говори за емоциите след предаването, в което завоюва първото място.

Вижте снимки >>

Здравей, Петя! В секундите, след като те обявиха за победител в "Гласът на България", сякаш не можеше да повярваш, че е истина. Каква беше първата мисъл, минала през съзнанието ти, когато в залата прозвуча твоето име?

Наистина не можех да повярвам, че чувам своето име и че българската народна музика победи. Щастието и емоциите надделяха в този момент, а сълзите в очите ми бяха от гордост.

Петя печели "Гласът на България"

Снимка: bTV

Сега, няколко дни по-късно, свикна ли вече с факта, че спечели формата, или все още ти се струва нереално?

Все още не мога да го осъзная напълно, въпреки че получавам много съобщения, обаждания, поздравления! Всички те ми носят наистина голямо щастие и се радвам, че чрез мен и хората празнуват.

Реши ли вече за какво ще похарчиш наградата от 50 хиляди лева?

Все още не съм, но със сигурност ще е за нещо добре обмислено и със стойност.

Ясно е, че всеки един от участниците се надявал да завоюва първото място, само че дори в най-уверените сред тях понякога се долавяше доза колебание. Имаше ли моменти, в които ти самата изпитваше несигурност, или до последно вярваше в успеха си?

Аз бях много неуверена през цялото предаване и дори преди всеки етап споделях с останалите участници, че може би аз ще бъда следващата отпаднала. И не защото не бях сигурна в способностите си, а понеже не бях убедена, че народната музика ще надделее по-комерсиалната.

Петя и Ганела

Снимка: bTV

На кастингите успя да обърнеш всички столове, а от четиримата треньори избра са свой Галена, макар мнозина да предполагаха, че решението ти ще бъде различно. Защо се спря точно на нея, при положение, че DARA от малка се занимава с народно пеене и донякъде като че ли изглеждаше по-логично да отидеш в нейния отбор?

Избрах Галена, защото така го почувствах, тя беше първата, която се обърна, а това може би означава, че първо нея съм докоснала. Щастлива съм от избора си, защото тя е човек с голямо сърце и е много истинска. Смятам, че общата ни любов към народната музика успя да ни отведе до победата.

Ролята на ментора е изключително важна в предаването, защото всеки от тях си служи със собствените опит в бизнеса и познания в музиката, помагайки на участниците да достигнат колкото се може по-напред в надпреварата. В тази връзка как се справи Галена с тази задача?

Мисля, че тя ми даде много правилни съвети в точните моменти. Освен това ми оказа голяма подкрепа и ми вдъхна увереност.

Подготвяйки се за т.нар. Нокаути, имаше удоволствието да се срещнеш лично с Ищар. С какви впечатления остана от нея?

Срещата с Ищар ще остане може би един от най-ценните и хубави моменти в живота ми, не само в предаването. Да се докосна до толкова голям, световен изпълнител и да имам честта да работя с него е незабравимо. Тя, без да ме познава, ми каза нещо, описващо ме с най-точните думи, които някога съм чувала за себе си: "Значи в теб наистина живее стара душа"!

Снимка: Официален профил в Instagram

Няма да бъде никак преувеличено да се каже, че всяко едно твое изпълнение докосна сърцата зрителите, припомняйки им колко голямо богатство е българският фолклор. Това ли бе причината да се придържаш към него от самото начало до края?

Причината да се придържам към фолклора ни е, че той живее в мен и знам, че това е моето нещо, с което не искам да правя компромиси.

Смяташ ли, че твоят триумф в шоуто ще успее да предизвика по-голям интерес към народната музика, дори и в по-младото поколение, което сякаш малко или много винаги я е пренебрегвало?

Смятам, да! Защото след всеки епизод получавах стотици поздравления и от младата аудитория, дечица ми изпращаха снимки и клипчета, на които казваха, че ме обичат и искат да са като мен, което ме кара да се чувствам горда за това, че успях събудя и у малки, и у големи интереса към народната музика.

Започна ли вече да мислиш върху първия проект, който да пуснеш на музикалния пазар у нас? Какъв ще бъде той?

Снимка: Официален профил в Instagram

Обещавам, че ще бъде скоро, защото искам да продължа да радвам хората. Подготвям много интересни неща.

Помниш ли кога за първи път чу българска народна музика и тогава ли се влюби в този жанр?

Тъй като съм от музикантско и танцьорско семейство у дома винаги се е слушала народната музика, но аз до 10 годишна не я приемах. След това реших да опитам да пея в хора в музикалното училище и така започна всичко.

Знам, че към днешна дата живееш в пловдивско село, където си се преместила, след като си срещнала своята половинка. Как те посрещнаха там, когато се върна като победител?

Още във вечерта на финала мои приятели са пуснали фойерверки от радост. Всички са много горди и щастливи.

Разкажи ми как се запознахте двамата с твоя партньор?

Музиката ни събра.

Каква е вашата лична формула за щастлива и силна връзка?

Разбирателство, силна подкрепа, хармония и любов.

Петя с приятеля си

Снимка: Официален профил в Instagram

В момента продължаваш да следваш висшето си образование, предполагам дистанционно...

Да, в момента уча в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" със специалност музика.

Как успяваше да съвместяваш ученето с ангажиментите покрай "Гласът на България"?

Не е лесно, но щом имаш желания всичко се постига.

Скоро идват най-светлите празници от годината. Къде мислиш да ги посрещнеш?

У дома, с цялото ми голямо семейство.

А какво ще си пожелаеш за тях?

Пожелавам и на себе си и на всички други, да посрещнат тези празници с най-близките си хора, да имат много здраве и благоденствие, мир и любов в душите и сърцата си.

Снимка: Официален профил в Instagram