Началниците са по-благосклонни към идващите рано на работа, дори те да си тръгнат по-рано от офиса.

В много големи компании като "Гугъл", "Майкрософт" и Кей Пи Ем Джи работното време е гъвкаво. Кристофър Барнс от Вашинтонския университет провери дали все пак служителите, които идват по-късно, не са дискриминирани.

Афоризми като думите на Бенджамин Франклин , че ако човек си ляга и става рано, ще е здрав, богат и мъдър, или китайската поговорка, че денят се планира от сутринта, са изключително популярни.

Учените първоначално анкетирали участниците, за да видят дали осъзнават този стереотип. Резултатите показали, че има косвена асоциация между сутрешните часове и съвестността. В наблюдаваните отношения между служителите и техните началници, започващите работа по-рано получавали по-високи оценки и били смятани за по-съвестни. В лабораторния експеримент измислените служители работели от 7 до 15 часа или от 11 до 19 часа. По-високи оценки отново получили ранобудните.

Препоръката на екипа е началниците да положат усилия да приемат, че служителите, които при гъвкаво работно време започват деня по-късно, не са непременно по-мързеливи от ранобудните.