Легендарният певец почина на 71-годишна възраст в четвъртък след дълга битка с рак на панкреаса.
Кабаиванска изпълни "Аве Мария" от „Отело” на Верди, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС. На траурната церемония в храма се събраха над 800 души, роднини и близки на певеца и официални лица. На големия площад пред храма, както и на съседния площад Сан Августино, пристигнаха между 70 000 и 100 000 души, добавя БТА.
След изпълнението на Райна Кабаиванска епископът на Модена прочете послание от папа Бенедикт XVI, в което отдава почит на големия артист и неговия божествен талант. Последва изпълнение на "Аве Верум Корпус" на Моцарт от незрящия италиански певец Андреа Бочели.
На опелото в романската катедрала на Модена дойдоха премиерът на Италия Романо Проди и министрите на културата и отбраната Франческо Рутели и Артуро Паризи, както и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан. Знаменитите Хосе Карерас и Пласидо Доминго - приятелите на Павароти от “Тримата тенори“, също бяха в храма.
След церемонията над големия площад в града прелетяха два пъти 10 самолета, които оставиха в небето над Модена червени, бели и зелени следи - италианското знаме. Подобно нещо се прави само на националните погребения в Италия. Павароти беше погребан в гробището Монтале Рагоне близо до неговата вила край Модена. Там са погребани родителите му и синът му Рикардо, починал малко след раждането си преди 4 години.