Електронните книги помагат на хората с дислексия

Електронните устройства за четене на книги са много по-подходящи за хората с дислексия, отколкото обикновените хартиени носители, установиха американски учени.

Обратно в новината

Коментари - Електронните книги помагат на хората с дислексия | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ficho

Освен всички предимства, които изтъкнахме на електронните книги, има едно нещо което е много удобно - смяната на шрифта и размера му. За хора със слабо зрение, много хартиени книги стават нечетими. При електронните няма такъв проблем - буквите могат да са колкото искаш големи.

Потърсете в Гугъл статията "Как да си изберем четец за електронни книги" (2 части). На мен много ми помогна при избора.

Скоро си купихме Hanlin V3+. Страхотно устройство. Лесно за употреба, поддържа кирилица и множество формати, сред които най-често срещаните и у нас. Перфектно за основната си функция - четене на книги. Бих дала линкове, но ще ги заличат.

Абе страшна романтика е това хартията. А ако книгата е по-старичка да ти смърди и на мокро куче. Ако едно произведение е стойностно, то не губи нищо, дори и на тоалетна хартия да е напечатано. Имам всеки киндъл още от второ поколение и мога да кажа, че четенето с електронрн четец (не смартфон или таблет) е пъти по-приятно от това на убити дървета.

От отдавна си мечтая за "говорящ" четец - примерно на слушалки или докато работя тиха работа "да ми чете приказки" Не съм търсил настойчиво такава програма, но събирам при всеки случай когато ми паднат книги които някога съм харесвал. В тая връзка, както и за слушане на радио голяма спънка е и това че никой мобилен телефон не прехвърля звуков сигнал от медиа плеерите си на Bluetooth-a си, а прехвърля само телефонния тракт, а проблема е само софтуерен - да се насочи потока към текущото изх. устройство.

barbalq4o

za koeto si ima prichina -kinti

Blake

не разбирам, какъв ти е проблема с блутута и медиа плеърите, ама вече имам 2 телефона, на които си пускам музика и си я слушам на аудиоуредбата в колата, което е с блутут...

О, не, съвсем се видиотяваме и роботизираме! Електронната глупост изобщо не може да замени удоволствието от прелистването на истински хартиени книги.

Ети, преди да вадиш такива заключения, по-добре опитай как е с електронен четец. Досега не съм попаднала на човек, който е минал на четец и не е останал много доволен. Все още има много "хартиени" книги, така, че те никога няма да изчезнат напълно, си мисля. Но четците са идеални, особено като пътувам - вместо да мъкна книги, които тежат и заемат място, нося само апаратче с големината на тефтерче, което съдържа десетки (в моя случай, по принцип може и повече) книги. Това е невероятно удобство. Освен това електронните книги почти винаги са по-евтини от хартиените такива.

Преди да я наричаш "глупост", трябва да я познаваш. Иначе глупостта е това, дето си го наприказвала тук. Имам над 2500 книги в електронен формат. Няма да ми стигне мястото в апартамента, ако ги имам на хартия. А четенето е много по-удобно от хартиените.

Помня, че и в казармата ни учеха да действаме на къси редове. Било по-разумно, отколкото на дълги ...

И дебело да подчертаваме с по- големия калибър...

Доста таблети вече също могат да се ползват като рийдери-имат същите възможности.И е в пъти по-удобно да четеш електронни книги.

може да четеш от таблет, но очите ти се натоварват, е поне докато ти падне батерията след 2 часа. Електронните четци не натоварват окото, и батерията им кара до месец без зареждане.

Таблетите, дори и най-малките, са доста по-тежки и обемисти. Уморяват и ръцете, но както каза колегата, кво ти пука, батерията им умира бързо и край с държането. ;-)

Нещо не сте в час-на моя таблет мога да си регулирам и светлината и шрифта и цветовете-като рийдер си е и батерията му издържа повече от 5 часа без проблем.Има всякакви регулировки.За повече не знам, защото не съм чел повече от 5 часа.Не е и тежък и нищо не ми се изморява.

Да кажа и аз ... преди 2 години си купх електронна книга и мога да ви кажа , че е чудесно . Не мога да се отлепя от нея . Навсякъде е с мен . Издържа до 3-4 седмици , можеш да си подчертаваш , отбелязваш и т.н. Това е бъдещето , тези които въздишат по хартията не ги разбирам ... нали от екологична гледна точка се отказваме от хартиени фактури, ще се откажем и от хартиените книги. Моето устройство събира 5 000 книги !!

Можете да купите такава от всеки магазин за техника в България. Ако искате да Ви излезе по-евтино, поръчвайте от link

Опитах на link - няма!

Знае ли някой, от къде може да се купи такова устройство? Имам такъв проблем с едното си дете и ако това е в помощ бих си го купила. Не съм против книгите и даже ги предпочитам, но в България няма достатъчно помагала, които са подходящи за деца с дислексия.

Мила, не съм в България затова не мога да отговоря на въпроса ти, само да кажа да обърнеш внимание какъв четец купуваш, защото не всички са съвместими с всички формати електрони книги. Моят личен опит е с четеца на Сони, който не може да ползва книги от Амазон, но без проблем "приема" книги от Хеликон, Библио и т.н.

Жалко ... , че въобще ги изместват.

Ficho

И какво значение в крайна сметка, дали хубавата книга се чете на хартия или на екран? Да, в хартията има романтика, аромата на мастилото те настройва и т.н. - аз също чувствам тези неща. Но от друга страна, устройства като Киндъл или дори смартфона, които така или ианче много хора носят със себе си, дават страхотно удобство - можеш да носиш буквално хиляди книги с теб, без да тежат и да се развалят. Устройството винаги помни до къде си стигнал, а не губиш ценни минути за четене в прелистване, ако си пропуснал да си сложиш знак. Като цяло е много по-важно да се чете отколкото на какъв носител става това. Така че по-добре четящите да се подкрепят взаимно, че и без това не са много, а не да се делят на "книжни" и "електронни"

Съгласен съм. Ако имам всички книги на хартия в дома си, трябва да се местя в по-голям апартамент. С електронния четец винаги и навсякъде имам всичко под ръка