Готвенето при висока температура е вредно
Френската национална академия по фармация предупреждава, че някои методи на готвене ускоряват стареенето и увеличават риска от диабет тип 2.
Обратно в новинатаКоментари - Готвенето при висока температура е вредно | Лайф.dir.bg
17-11-2017
20-11-2018
Коментари
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:
Вальо (нерегистриран)
До "Льольо" Дори да излъчва странични честоти, основната мощност е в определен микровълнов диапазон. Нали не твърдиш, че излъчва с еднаква мощност радио, микровълни, видима светлина (тоест че свети), инфраред, ултравиолетово, както и че излъчва рентгенови и гама лъчи (йонизиращо лъчение)? Защото горе-долу това е целия спектър... Ако отговора на горния въпроса е да, не ги разправяй тия неща в института, че ще те изгонят, ако още не са го направили.
Усмивка (нерегистриран)
Ако вярвахме на всичко, което пише, трябваше да легнем и да умрем. Нещо го обявяват за много полезно, след 1 месец се оказва, че е ужасно вредно. Дори на слънце, въздух и вода не можем да я караме, защото слънцето е вредно, въздухът е мръсен, а за водата има спорове коя е добра и коя е вредна. Не знам какъв е този спор за микровълновите фурни. Аз лично не познавам хора (което не означава, че няма!), които да ГОТВЯТ на микровълнова! Повечето хора я ползват за затопляне, което не е по-вредно от говоренето по GSM примерно. Винаги ще има поне две напълно различни компетентни мнения по всички въпроси! Така че, хора, яжте това, което ви се яде. Приготвяйте го така, както смятате за правилно. Просто бъдете в хармония със себе си :)
6272 (нерегистриран)
Моля ти се, тези неща ги знам от детството си - Максимум 2 порции пържено на седмица заради окислените при пърженето мазнини, които са смърт. С повече от това организмът не може да се справи. Печените филийки също са вредни, защото всичко леко/умерено/силно овъглено уврежда човешкото ДНК. Скарата - то е ясно - също опасно окислени мазнини+въглени. Това се отнася и за зеленчуците на скара. Ето защо спри да се усмихваш, а се замисли. Никоя от тия "НОВОСТИ" не е опровергана досега. Намери къде пише, че пърженото е полезно!
Max Mladenov (нерегистриран)
Този кретен или кретенка за6то не си слойат името под статията...номерата на търговците на ток...хаготжете на бажно и пка6тайте големи сметки,,идиоти
3 (нерегистриран)
"да се отдаде предпочитание на варенето, готвенето на пара или в микровълнова печка", ама тоя тиквеник знае ли, че готвенето в микровълнова печка също е доста вредно от гледна точка, че се променя структурата на храната. Аман от гении!
Byte (Вуте) (нерегистриран)
Дай ми свинско и винско и ме чекай да умрем!
Дълголетник (нерегистриран)
Баба ми, лека и пръст доживя до 87 години, като системно похапваше печено и на фурна с много напреднала гликация, Но навремето нямаше ни ГМО, ни хормони, ни нитрати.... Сега каквото и да хапнеш пълно с отрови, независимо как го приготвяш, но по- добре да мине някаква термична обработка белким не е толкова вредно.
7624 (нерегистриран)
86 години за жена е под средната продължителност на живота в страни като Испания, Япония и много други. Баба ти е живяла толкова не заради печеното, а въпреки него. Иначе можеше да откара до 110, сещаш ли се.
407 (нерегистриран)
Луканката остана....
moko (нерегистриран)
Тц прочети колко много Е-та има и ще се откажеш от луканка. Освен ако не си я направиш сам ;-)
tgedg (нерегистриран)
50 000 години предците ни ядат печени меса. И са се приспособявали към гликираните вредности. Проблемите идват от съвсем новите добавки в храните и захарта , които продукти не сме срещали в еволюцията си. Може би разбрахте за реабилитацията на животинските мазнини. Да ви е вкусно.
Гост (нерегистриран)
E за пърженото си знам че е вредно. Ама и за печеното ли било вредно. Аз си печах манджорните на 150 градуса и си мислех, че поне не готвя вредно, то се оказа че и така било вредно. Сега само сърбанко ли да ядем. Ми то не може омръзва. Пърженото поне го избягваме, нищо, че е толкова вкусно. Един път месечно пържени картофки на лапето че си умира за тях и това е. Защо за бога всичко вкусно е толкова вредно.
Рецепта за крепко здраве (нерегистриран)
Бързото готвене в тенджера под налягане се води сравнително здравословно, както и готвенето на пара. Консумирането на добри зеленчуци и плодове трябва да е ежедневно. Под добри да се разбира такива, които са минимално обработвани с разни отрови(пестициди), както и да не са с повишено ниво на радиация (справка едни манатарки износ от България за Европа, дето пукнали Гейгеровия брояч). По принцип печенето е по-здравословно от пърженето. Важното е да има редовен спорт, повече смях и весели чувства, чести почивки сред природата, минимален стрес, както и редовни профилактични медицински прегледи при специалисти. И в крайна сметка всичко е в дозата.
Напълно си прав с (нерегистриран)
Рецептата за крепко здраве, само дето пропускаш да споменеш, че управляващи и медицина нямат интерес от нашето крепко здраве и правят всичко възможно да не можем да живеем здравословно. Като започнеш от храните и стигнеш до с/ките за парно решил си да живееш на студено(отказал си се от парно) и да си взимаш студен душ сутрин след гимнастиката като нещо изключително полезно за здравето, но си принуден да плащаш рекета парно, което те изнервя, защото не обичцаш да те лъжат рекетират толкова безочливо и за да заглушиш гнева от неправдата започваш да водиш нездравословен живот и да се изпълваш с лоши мисли, които могат да ти докарат някое заболяване и пр. т.н. С други думи, нямаш възможност и свободна тволя да живееш като нормален човек. Но...за всяко нещо има лек. Жената на Сократ била много проклета и веднъж в поредния си пристъп му заявила"Ти като си толкова умен и всички те слушат , защо си взима най-проклетата жена в Атина? Сократ спокойно отговорил "Ами така станах добър философ..."
kak ne (нерегистриран)
Амино-киселините, витамините, минералите, белтъците, ензимите... и още търпят огромни промени при готвене.Просто увеличете прясната храна и ще сте по-здрави.
222 (нерегистриран)
прясната манджа казваш - добре, само че тя е с висок процент нитрати - по- добре да не ядем и да пием само преварена вода
123 (нерегистриран)
ерго - манджите са за предпочитане пред барбекюто
`hm (нерегистриран)
Ще пасем !
Краен продукт на напреднала глик (нерегистриран)
'Крайните продукти на напреднала гликация' очевидно са били в много краен стадиий на напреднала гликация, защото така и не разбрахме кога, защо и как се достига до крайни продукти на напреднала гликация и при каква температура се образува крайния продукт на напреднала гликация :-) Явно спонсорът не е бил щедър, затова статията са я дали на най-неграмотния 'списовател', редактор даже не е припарил до това произведение на свещената тъпота.
Вальо (нерегистриран)
Ами то не може всичко да се поднася винаги на поднос. За някои неща трябва да си напрегнеш малко мозъчето, да потърсиш и да прочетеш. Прочети за "Glycation", "Maillard reaction", както и "Acrylamide". И трите са свързани, като последното е канцероген, който се образува в картофите при пържене. Информацията може да я намериш в Гугъл. Надявам се да разбираш английски.
Пецата (нерегистриран)
Вальо, няма нужда да адвокатстваш - статийките в този раздел винаги са написани несръчно, като от третокласник в голямото междучасие. И още нещо специално към теб. Ако пържените картофи бяха канцерогенни, много поколения назад, трябваше да измират от тези канцерогенни натрупвания. Което обаче не се е случило. Така че не пържените картофи са проблем, а продуктите, които ползваме сега.
Смири се , момко (нерегистриран)
Не всеки знае англ. и като се пише такава статия, се дават основни обяснения на този термин "гликация". Знанията и инфото са ми толкова обемисти , че ми е неудобно да го споменавам. Мога обаче да ги докажа на всеки един тук. Но за толкова години и знания за първи път срещам това понятие "гликация". И не виждам защо трябва да го знам. вие младите си въобразявате, че светът е възникнал през последните 20 год. Вярно, че човечеството отиде в някои отношения много напред, но не си увеличи разбирането за нещата - в смисъл за разбиране на света и ставащото. Чукането по клавишите на ПС и подобн умения и мех. знания не са все още познание. Когато се публикува подобна статия се дават и обяснения. Иначе де я публикуват в спец. издания. Уважавайте себе си и не бъдете толкова самонадеяни. Примерно редакторът тук беше пуснал превод на graduated with honours можеш ли да познаеш как? Я една малка проверка на англиския ти...
Зелма (нерегистриран)
Че то готвенето на по-малко от 120 градуса е още по-вредно от това на висока температура. А пък колкото до микровълновата фурна - за първи път чувам някой да я препоръчва, всички знаем колко е вредна...
Вальо (нерегистриран)
"за първи път чувам някой да я препоръчва, всички знаем колко е вредна..." Това звучи така - "всички знаем, че те е минала цялата махала". Ама как, защо, какво, какви научни познания в областта имаме, това е без значение. Зависи какво готвиш, колко време го готвиш, на каква температура го приготвяш и как точно го обработваш. Колкото по-малко е изложена храната на високи температури, толкова повече запазва своите полезни свойства.
Пецата (нерегистриран)
Вальо, ти да не си еб*ача на пиклата, която е написала статията!? Аланко! От години е доказано, че затоплянето и готвенето на микровълнова е вредно за организма. Когато се касае за деца е буквално опасно - ако продължително време се хранят с храна приготвена само на микровълнова.
Jo (нерегистриран)
зор да ядеме сурово кървящо месо
Вальо (нерегистриран)
До мастърите на конспиративните теории за микровълновите фурни. Многоуважаеми конспиратори, радиацията в днешно време е навсякъде около нас - светлина, мобилни и безжични телефони, радио кули (gsm клетки и други), сателити, излъчващи антени, военни и авиационни радари, домашни електронни устройства. 2.4 гигахерцовите безжични устройства работят на една честота с повечето микровълнови фурни. Но трябва да знаете, че има два вида радиация - йонизираща и нейонизираща. Йонизиращата радиация е тази, която води до рак, смърт на клетките и прочие. Нещата от горния списък спадат към нейонизиращата радиация. При всяка една топлинна обработка се губят някакви свойства и се добиват нови, тоест получавате "мъртва храна". При пърженето и печенето се получава често овъгляване и субстанция подобна на катран, които са доказани канцерогенни. Подобни цанцерогенни субстанции има и в пушените храни. Всеки от вас може сам да направи експеримента с водата и двете цветя на въпросната ученичка от Великобритания. Затопляте вода в микровълнова, а в друг съд на котлон. Оставяте водата и в двата съда да изстине, после поливате две еднакви растения няколко дни. Накрая съм сигурен, че няма да наблюдавате ненормални ефекти. Ако вода подлагана на микровълново лъчение имаше такъв пагубен ефект върху здравето, че растение да умира за 3-4 дни, то половината човечество отдавна щеше да е умряло.
Бальо (нерегистриран)
Абе Вальо , ти да не продаваш микровълнови печки? Микровълновата радиация влияе не на водата а на мазнините . По специално на ненаситените мастни киселини.
Вальо (нерегистриран)
Не, просто не обичам махленските приказки и суеверия.
12 (нерегистриран)
Тази седмица е вредно всичко, което миналата седмица беше полезно, и се препоръчва всичко, което досега беше строго забранено.
007 (нерегистриран)
Поредна глупуст!
Българин (нерегистриран)
Само като видях че препоръчват готвенето на МИКРОВЪЛНОВА и ми стана ясно колко са "ПОЛЕЗНИ"съветите им
Вальо (нерегистриран)
И ти ли си специалист по всичкология. Храната приготвена в микровълнова фурна рядко надвишава с много температурата на кипене на водата, докато същото не може да се каже за конвенционалните печки и котлони. При печене и пържене се образуват доста вредни вещества, които са доказано канцерогенни.
666 (нерегистриран)
яденето е вредно, пиенето е вредно, пушенето е вредно, стреса от работата е вреден, извод: живота е вреден, отървете се от него!
999 (нерегистриран)
Смъртта е по-вредна.
777 (нерегистриран)
А, най-вреден е вредният (за душата) живот.
Хм! (нерегистриран)
Че човек не идва на земята, т.е. не се ражда , за да му е хубава! Това отдавна трябваше да го проумеете. Те поповете тъкмо тази "тайна" наой-много спестяват, за де не се усетми, че вършат всичко обратно на това, което проповядват.
Стършел (нерегистриран)
Аман вече! Това яж, оново не яж;това пий, онова недей !Кой , каквото иска, това да яде, както му харесва, така да си го приготвя.Животът е кратък, и трябва да му се насладим!Лично аз, безсмъртен няма да ставам !
предупреждение (нерегистриран)
Душата на човека е безсмъртна.
Стършел (нерегистриран)
Вярвате ли в прераждането? Аз, да. В следващия си живот, искам да живея в Тибет.
ss (нерегистриран)
Все пак от нещо трябва да се мре!
Човек (нерегистриран)
Това просто не е вярно!
Матей Кисеров
Французите препоръчват ли отказ от своя крем-брюле?
cave (нерегистриран)
връщане в пещерата ми намирасва.
hehe (нерегистриран)
Колко е вярно изказването, че всичко хубаво на този свят или е вредно, или забранено, или от него се пълнее :D
коректор (нерегистриран)
Между "хубаво" и "приятно" има разлика. Доколто знам наркотиците също били доста "приятни".
dd (нерегистриран)
затова май франсетата ядат сурова кайма.
Дари
Е нали отрекоха микровълновите фурни - били много вредни... Изглежда вървим към суровоядство...
Вальо (нерегистриран)
Кога ги отрекоха и най-вече защо? Триенето на молекулите една в друга ли е вредно?
Milena
не показвай невежество, много мнооого отдавна се доказа, че микровълновите печки са вредни и не само да се избягва употребата, но и най-добре е да не се употребява
Йордан (нерегистриран)
Магнитрона на микровълновата печка принципно не се отличава от този на мощен радар.Това означава, че храната е подложена на изключително силно високочестотно електромагнитно поле, което даказано е вредно.Храната приготвена по този начин се нарича "мъртва храна", защото нищо не е оцеляло след йонизацията, предизвикана от излъчването.
моко (нерегистриран)
Ето какво е открило едно дете за вода минала през микров. фурна https://link/microwave-test/
една домакиня (нерегистриран)
Някой ще ми обясни ли какво значи "напреднала гликация "? Предварително благодаря.
гликация (нерегистриран)
То става в резултат на едновременната термична обработка на протеини и захари в отсъствието на вода. Протеин в случая не означава единствено месо, тъй като такъв се съдържа и в зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Признак на образуването и е покафеняването на храните. Гликацията е процесът, който придава специфичния вкус на някои ястия след приготвяне. Примери за това са златистите курабийки, хрупкавата коричка на хляба, попрегорялата пържола, дори препечените кафени зърна.
сом (нерегистриран)
Благодарим за изчерпателния отговор :)
НАЙ
Аня Тейлър-Джой блесна на червения килим на фестивала в Кан
Алек си тръгна сам от "Ергенът", остави Маги и Надежда в шок
Надежда и Магдалена са двете финалистки в "Ергенът"
Финалистките в "Ергенът": Той просто не се появи (видео)
Марк Зукърбърг и съпругата му показаха снимки на дъщерите им
Алек си тръгна сам от "Ергенът", остави Маги и Надежда в шок
16 жени обвиниха Дейвид Копърфийлд в сексуален тормоз
Финалистките в "Ергенът": Той просто не се появи (видео)
Надежда и Магдалена са двете финалистки в "Ергенът"
Звезда от "Грозна като смъртта" се ожени за приятелката си