Как да разберем дали страдаме от депресия

Често страдате от главоболие, мързелът ви е станал пословичен, изпитвате страх от общуване? Дали не страдате от депресия?

Обратно в новината

Коментари - Как да разберем дали страдаме от депресия | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо ми трябва на всяка цена да се лекувам от депресията си? Ами ако съм решила, че не искам да изляза от това състояние, защото животът тук просто е гаден и искам д аго възприемам такъв какъвто е в действителност? Ами ако искам да напусна този грозен и зловещ свят създаден от алчни и агресивни хората? Където и да отива душата след смъртта е за предпочитане пред агонията, на която е подложена в човешкото тяло.

Когато се отзовеш пред шахтата водеща към ада, тутакси ще спреш да мислиш, че "Където и да отива душата след смъртта е за предпочитане пред агонията, на която е подложена в човешкото тяло."

Ако за миг си отворите очите и престанете да вярвате сляпо на църквата, може би ще имате шанса да осъзнаете, че адът е тук на земята в телата, които обитаваме. Така че, можете да плашите само децата с приказките за ада след смъртта.

Мили депресивни хора, медикаментите с/у депресия са: пари (респ. бачкане), развлечения с добра компания (респ. секс) и огромна любов към себе си. Който се обича, е оптимист.

Много често хора с много пари, много слава, много секс, без да мразят себе си изпадат в много тежки депресии. Или може би Елвис, например, е нямал пари, възможности за секс и причини да не обича себе си,а умнико?

.....Аз мисля, че се депресирам и съм в депресия от това, че не виждам бъдеще за България и за хората в нашата страна..... ..Казвате, че когато открием причината трабва така да направим, че да я премахнем! Сериозно....понеже не виждам светлина в тунела за България .....вечно ли ще съм в депресия??? Ако е така....помислете защо хората си слагат край на живота все по-често! ...Надявам се с мен да не се случи и да се преборя с тази непреодолима причина......................

Много правилно си формулирал същността на проблема в това, че ТИ НЕ ВИЖДАШ изход. А, иначе изход си има, но трябва да се потърси, за да бъде намерен. Просто не е сигнализиран звуково, светлинно, с хоризонтална и вертикална маркировка. Трябва малко поразмърдване на задните части като начало, малко поизпотяване, малко кръвчица по някой път, малко ослушване и оглеждане за слаби сигнали

Когато човек е потиснат (демек в "депресия") той губи желанието си за дейност и движение. Когато посредством волята си се задвижи, раздейства, по обратната връзка депресията отстъпва. Подобно както принудената усмивка, може да повлияе на мрачното настроение. Разбира се, за тежки депресии кросове, аеробика, танци и туризъм не помагат. Трябва да се открие това, което ни потиска/депресира, да се премахне ако може или да го надраснем, ако можем. Смисълът на тези кризи в живота на човека е той да си зададе въпроси, които не си е задавал досега. И да получи отговорите им. Едва тогава депресията отминава и идва вдъхновението за нов, по-стойностен от досега живот. Но това, в зависимост от тежестта на депресията, по някой път е дълъг процес. Но хубавото е трудно и бавно.

За да напишеш подобен коментар, явно никога не си контактувал с хора, болни от депресия. Това е страшна болест с прояви на физическа бола и несъстоятелност за трезва мисъл и рационална дейност. Депресията далеч не е "подтиснатост" и състояние, в което да надрасваш проблеми, а болест, причинена от химически дисбаланс в мозъка на човек. Никаква аеробика, спорт и насилени усмивки не могат да залъжат този дисбаланс, ако не прибегнеш към дългосрочно лечение с лекарства, съчетано с психотерапия. Депресивните състояние по дефиниция продължават дълго и в повечето случаи са съчетани с други психични забололявания, най-често с маниакални депресии и би-полярни разстройства. Не зная защо в България всяко лошо настроение се счита за депресия, а лаиците смятат, че отминава от само себе си. Депресията е диагноза с клинична тежест и не минава без агресивно лечение.

Чети целия коментар преди да "отговаряш".

Ми как - с природа, със занимания, с мисли за хубави неща, общуване с интересни хора, с мечтата, че ще се преродите в друг човек! Какво значи неизлечима болест? Може да е сбъркана диагнозата, може да се живее някак с нея, може да има някакво определено време, което ще е хубаво да изживеете прекрасно, а не мислейки за края...Той понякога идва, а понякога - не толкова бързо:) Тези дни слушах един анестезиолог - академик и той дълбоко вярва, че душите се прераждат, така че вярвайте, че нищо не свършва, а тепърва предстои всичко наново да се изживее... Няма място за депресия! Човек докато мърда и шава, трябва да прави нещо и то да му доставя удовлетворение! Хайде, горе главата и не падайте духом!

Бодрашкият ти тон показва, че не си и помирисвал тежка депресия. Звучиш направо непоносимо нелепо, за тези за които знаят за какво може да става въпрос. Не всичко се побира в житейският ни опит. Нищо че сме чували медицинското название и че сме чели сайтченца. По-леко със съветите в тази посока, даже хич. Такива "съвети" допълнително натоварват депресиярания с усещането за безнадеждно неразбиране отсреща.

Дай сега всички дружно да ревнем. Всеки си има проблеми от какво ли не естество и си знае най-добре какво му е, но позитивните хора преодоляват проблемите си по-лесно. След като всичко е в психиката, по-добре е да я подлагаме на хубави и положителните емоции. Вярата и мотивацията са страхотни помощници за всичко, така че нека правим сами каквото можем в тази насока. Нека търсим и виждаме винаги хубавото и положителното, колкото и малко да е то. Песента на птичка в бетонния град, тревичка, поникнала в асфалта, детенце, което прави първите си стъпки, усмивка или блага дума от непознат - всяко едно от тези неща е в състояние да повиши духа на човек, да му вдъхне оптимизъм и сили и да го преведе през неприятностите на деня. Помага на вас, помага и на околните. Чашата винаги е пълна до половината, а не празна до половината.

Твоето не е депресия, а песимизъм и черногледство, съчетано с лека злоба. Това е типично за повечето народ в България, независимо от материалното и/ли семейното му положение. Не бъркай хроничен песимизъм (като твоя) с депресия. Ааа, да - и на песимиста все някой друг му пречи да е щастлив, все някой му е виновен.

Депресията наистина може да е страшна - разрушава индивиди, разваля семейства и идва, и си отива без да е забелязана. Освен като последствия, основно. Само че анти-депресантите мнооого рядко са препоръчвани, и то когато депресираният е вече в критична фаза. А иначе статията ми напомня на сценария от Cloud Atlas - пием по един anti-depressant шейк, и си лягаме с усмивка...

Там е работата, че депресията е в много широк диапазон - от унищожителна и катастрофална, до по-лека и граничеща с ежедневната загуба на настроение. И подхода трябва да се разграничи според степента. По един начин се подхожда към скучаеща домакиня не в настроение. По друг, към гений в дълбока екзистенциална криза предшестваща творческият му триумф във вечността. По трети към безнадеждно катастрофирали и смазани псхически, физиологически и физически хора.

Аз съм на 23 и преживях това преди 6-7 месеца. Беше ужасно. Не го пожелавам на никого. Мислех, че никога повече няма да съм същата. Ако някой е гледал Хари Потър - мога да го сравня с дименторите - съществата, които изсмукват душата на жертвата си. Непрекъснато бях като парцал, но не можех да спя изобщо....натрапчиви мисли, страх от всичко и всеки... тъга, разплакване от най-малкото нещо... Не можех да мисля за нищо. Имах чувството, че съм в капан.Че не съм аз... Страшно беше. Много.

Наистина нищо не ме интересува...след като разбрах, че за жена ми има друг мъж. Това ме скапа много яко и ако не е детето просто не знам... Явно за жените в днешно време семейство, деца и т.н. не означават нищо. :(

Но и много от мъжете, като се женят, са омаяни от други прелести и хич и не се замислят дали тази жена е достатъчно сериозна и разумна, с нагласа за дом и семейство. Търчите подир к...ви, а после жените били такива и онакива. Има и много свестни жени, които си гледат семействата.

Има свестни жени и свестни мъже, но са по-малко в сравнение с плявата. Твоята жена не е от свестните. Просто не си случил на човек, това не означава, че всички жени са такива. На моята приятелка мъжът й изневеряваше докато е бременна и след като роди. Вместо да споделя с нея един от най-хубавите им моменти. Той предпочиташе да си прекарва времето с друга. Какво да кажа за такъв човек - пълен боклук. Тя го остави и няколко години след това срещна прекрасен мъж, с когото е много щастлива. Остави я и потърси жена, която ще те обича, уважава и цени. Но първо си изживей болката, не прави грешката да се хвърлиш веднага в нова връзка, защото така няма да дадеш шанс на човека срещу теб. Не слагай всички жени под общ знаменател, това също ще ти изиграе лош номер. Когато си готов любовта сама ще те намери. Успех!

Отново лесни дефиниции, поднесени наизуст. Как решихте, че жена му "не е от свестните"? Седнахте с двамата, рзбрахре проблема, изслушахте и двете гледни точки? Изневярата е краен акт, но може би до него не се е стигнало случайно. Жените изневеряват емоционално, и едва ли щастлива в брака си жена ще се втурне в авантюра. Частни случаи има много, и в много от тях аз виждам вина и в партньора, на когото са изневерили.

Душата не се лекува с лекарства!!!

Те лекарите в днешно време не гледат да те излекуват а да ти вземат парите!

Медикаментите са помощно средство при депресия. Страдашият от депресия трябва да промени незабавно нещо в живота си- работата, населеното място,любовницата/любовника /това в сферата на майтапа/. да си има хоби, да спортува, да се труди в зеленчуковата или цветната градина, да се грижи за внучето, да предприеме екскурзии в страната или чужбина....с една дума ПРОМЯНА. При депресията човек губи смисъла в живота, което е страшно.

Е, тва е истината.

Много вярно, но това за любовницата не е шега, а реалност. А за лекарствата - без тях не може от един момент нататък. Който мисли, че депресия е 1-2 седмична липса на настроение не знае за какво става дума. Лекарствата са задънена улица, ако няма промяна в начина на живот. Проблемът като цяло е такъв - загуба на интерес -> потиснатост -> бездействие. Оттам няма как да стане нещо положително и нещата зациклят. Като се вземат лекарства изчезват лошите мисли, но не идва желание да се прави нещо, а без правене нещата са пак там. Така че лекарствата само за кратък период.

Най-резултатната и безвъзвратна промяна е промяната на себе си. Иначе става като в приказката за гарджетата, които поискали да се преместят в ново гнездо, защото били оср.ли сегашното. А гаргата ги попитала: "А, наср.ните си дупенца ще вземете ли в новото."

Депресията не е изцяло вредна, има си и своите положителни страни. Нови проучвания показват,че в това състояние се повишава вниманието и способността за решаването на проблеми.

Хахаха.....това е най-смешното нещо, което съм чела напоследък!

Много приказки, нищо съществено не казват. Причини за депресията? - Липса на любов и вяра. Човек, който обича себе си и е във връзка с истинската си същност, със собствения си дух никога не може да боледува от депресия. Може да страда, да му е тежко, но това го приема като някакъв урок и част от собственото си израстване. Антидепресанти??!...Фармацевтика?!

Всичко това, което си написал/а е прекрасно, но явно никога не си бил/а в депресия. Дано не ти се случва.

А как да се лекуват онези, които са изпаднали в депресия, тъй като са получили диагноза за неизлечима болест? :(

Просто обичайте себе си. И решенията ще дойдат.

Като осъзнаете, че РАНО ИЛИ КЪСНО животът ви ще свърши.Защото дори и да се излекувате, само ще ОТЛОЖИТЕ смъртта.Повтарям - ще отложите, но няма да я избегнете.

От опит мога да кажа, че антидепресантите НЕ ЛЕКУВАТ, а подтискат симптоматиката. Трайно лечение дава Хомеопатията + отстраняване на дразнителя, предизивикал състоянието

Причината не винаги може да се посочи. Не винаги депресията се отключва от "дразнител". Резултатите от лечение с хомеопатични средства са все още малко неубедителни...

P.S. Медицински специалист съм .

С тази хомеопатия стигнах дъното. Депресията е сериозна болест и трябва да се лекува сериозно. Лично на мен АД ми поогнаха. Много съм доволна от лечението с тях.

Мдаа, за момента помагат, а пробва ли да ги спреш? :) Познавам човек, който ги пи 7-8 години, спря ги и веднага направи криза...

Да депресията на много хора ,е че видиш ли "голямата любов " изведнъж престава да е такава . .а приципно целта двама човека да с а заедно не е децата или не само

И аз съм бил в тази дупка. Медитация, спорт, непукизъм - тези неща са ми помогнали да изляза.

Именно де, това е въпросът, как да преминеш към непукизъм? Явно от само себе си не става!

Страдам от...рецесия, ама не по собствена воля.За другото не берете грижа. И без това ще ни уморите от "обгрижване".

Как да разберем дали сме в депресия? - Ако четете това. Който не е в депресия не му пука :))

глупаво мнение ..сега може да не си но може да станеш..

да, като го прочетеш задължително се депресираш, мухахахаххаа!!

Гледайте филмите: The Marketing of Madness: The Truth About Psychotropic Drugs и The Drugging of Our Children

Депресиите са за богатите...... 95% от българите страдат за това,че живеят в тази ромско-турска държава,докарана до това дередже от продажните политици!

Важен проблем поставя статията. Без да троля НЕ харесвам това, че посочва медикаментите като най-надеждно средство, а ролята на самолечението (най-добрия вариант) е омаловажена така: "Разбира се, човек с депресия може да оздравее спонтанно. Но това не е сигурно, може да отнеме месеци, дори години и да има много важни последици за личния и професионалния живот". Стига с тая фармацефтична индустрия.

Естествено , че не можеш. Как ще можеш, нали не си господар на себе си, нали трябва да зависиш от фармацевтичната и бялата мафия...

Ще се вклуча и аз. За депресивни състояния , кото съм имала ми помага много слушането на музика, рисуването , ярки топли цветове. В повечето случаи хората ,кото изпадат в депресия са астенични и свръхчувствителни, които премислят по сто пъти това , което им се случва. Там където живея повечето хора са презадоволени, но липсата на слънце и дългите тежки зими също водят до депресии. Липсата на слънчева светлина и също рисков фактор.Ако решите да се самоубиете, повторете си че и утре е ден и може да се се случи нещо хубаво. Лек ден на всички.

Е аз като див метъл, едно пого в заведение, приличащо на мазе с тъмни и студени цветове ме прави като нов :))) Всичко е лек срещу депресията зависи как бъде поднесено :) Успех на всички!

За успешено лечение и бързо преодоляване на тежки депресивни състояние, лекарите са единодушни в едно и горещо препоръчват редовното четене на статии (+коментарите) за Антония Петрова-Бередин, поради спонтанните изблици на чистосърдечен смях. Райне, пусни нещо за Мис Кроки, да се посмеем малко ;-) Наскоро тя беше публикувала в социалната мрежа своето "скромно" мнение за средностатистическата българка, както и снимки от последните й пътешествия в чужбина.

Мис Вселена Пернишка вчера е показана от Блиц без грим, снимана на вечеря с Бередин фон Крокодил! Всички, запознати с невероятното и неземно събитие и излъчване, са изпаднали немедленно в дълбока депресия!

russev_plamen@yahoo.com

+ 10 ! хахахаха ;-) Ето за това говоря!

Аз съм в постоянна депресия, откакто се ожених за неподходящата жена. Преди това депресията не ме ловеше и бях щастлив. Ако не беше детето отдавна да съм си събрал багажа. В моя случай не виждам освен развод какво друго може да ми помогне. Да живееш с жена, която не обичаш, нямаш грам емоция и желание към нея, граничещи с трудна поносимост и безразличие. Дали антидепресантите помагат в този случай? Надали....

Момент, стана ми интересно - а тя как приема тоя оскъден режим /сексуална нищета/? Все пак Жезълът на любовта е в твоите гащи, и ако сам си го ползваш (и си все намусен) значи жената е в депресия, и то сташна....!

разведи се час по -скоро ..може и тя да не е щастлива с теб ,а защо си се оженил ?

Дълга история е защо съм се оженил или може би банална, както се случва в доста връзки, не съм внимавал и направихме белята. Тогава съм имал чувства, които явно са ми попречили да преценя що за човек е тя. Опитвал съм да говоря за развод, но тя ме заплашва, че ще се самоубие и ще ми тежи на съвестта. Най-лошото е, че го каза и пред детето и то много се разстрои. Възможно е и да блъфира, но честно казано от нея всичко може да се очаква и не знам как да постъпя. Детето е на 10, не е малко, когато са по-малки е по-лесно, защото нищо не разбират. Абе, какво да отегчавам хората с моята драма, то животът на никого не е лесен. Обичам детето си и заради него съм готов да изтърпя всичко, само то да е добре и да не го травмирам. Стискам зъби и това е...

Съчувствам ти, човек. Да живееш по този начин...направо духът ти ще се разболее. Преживял съм го. Късай и хвърляй!

И аз ти съчувствам. Не сте виновни вие двамата. Както беше казал някой "Бракът е единствения хазарт разрешен от църквата".

Бракът е за цял живот, не богохулствай

Хапчетата помагат, но ти първо трябва да премахнеш причинителя, иначе постоянно ще се връщаш към болестта.

Не е тайна, че повечето бракове се крепят на децата. Те са причината, поради която той/тя прави компромис и остава в семейството. Във вашето положение са 99,99% от семейните, но рядко някой го признава публично. Да са живи и здрави децата и да пораснат с двама родители.

Така е, съгласна съм! Може би има 1 % щастливи семейни :))) Основният проблем според мен е, че още когато хората създават семейство много често не е по любов, а страх от самота, вазимна изгода или най-често срещаният - направили бебе, кой кого вързал, в крайна сметка отговорността е на двамата. В други случаи хората се взимат с голяма любов, но не успяват да я съхранят през годините или се променят, отчуждават и т.н. Горчивата истина е, че понякога семейните са по-самотни и тъжни от несемейните. Децата са голяма радост, но за съжаление няма как да запълнят всички липси. Семейният живот не е лесен и не е за всеки, изисква много компромиси, задължения и отговорности. Единствено любовта помага да бъде по-приятен и лек, а ако няма и чувства, тогава вече си е жива мъка. Но всеки си решава, в крайна сметка всеки проблем има решение. Просто трябва да имаш смелост и търпение.

Драги господине !Съпругата ви няма да се самоубие , повярвайте ми!Такива хора, които обявяват на всеослушание намеренията си, никога не ги осъществяват!Сега съм на 40 г, самата аз съм омъжена и с дете, но израстнах в семейство горе-долу като вашето.Това за детето, да не расте с един родител , е пълна глупост!Отървете се от тази жена час по-скоро!Ще живнете и вие, и детето ви.Аз го изстрадах като дете, и не бих причинала това на сина си.Не го правете и вие!Моля ви!

Прав е 556, жена ти е в депресия, а ти е трябвало като неин близък да й помогнеш и да идете на психолог, а не да се окайваш.

Господинът дори не уточнява дали тази студенина която лъха от НЕГО в семейното огнище не е продиктувана от заигравка с нещо странично в някой розов сайт или на работното място. Май такъв е случая, а "депресия" нарича своето чувство за себепогнуса и вина. Класика! Но е твърде нечестен, за да си го признае и сам пред себе си.

Много добра статия! Имам много опит в тази област. Преди 18 г. това се случи на съпругата ми. Това са болести, като всички останали!:) Даже често лечението е много по-кратко от споменатото в статията. И аз не можех да си представя, как с едни хапчета ще се върне нормалното желание за живот и ще изчезне празния, дори налудничав поглед у болния, но става! И да, болни, а не луди!

Дай рецептата!!!!!! (да, имам подозрения, че не съм луда, а просто болна)

Докторите пишат рецепти. Аз съм просто човек имащ подобен опит.

"Тревожност, израз на която са страхове и лоши предчувствия" - това било признак за депресия? А защо да не е просто житейски опит и непреодолими тенденции. Всеки човешки живот от един момент нататък върви към упадък и разруха, това е реалността. Да осъзнаеш това не е депресия, а просто кошмар наяве :)

За цъкащите миуси да уточня - какво става ако някой постоянно ти бие шамари или пляска силно до ухото ти? Получаваш тикове, започваш да мигаш, очаквайки всеки миг шамар. Депресията не е нищо друго, освен стресов рефлекс към заобикалящи фактори.

И аз да ти уточня. Не давай определения на неща, които не разбираш! И не мисли, че на теб не може да ти се случи, щото и аз така мислех и бях много отворен, докато един ден не видях очите на най-близкия ми човек да ме гледат безизразно, като животинче. Не не е смешно - страшно е! Оказа се, че се лекува и то много лесно - за няколко дена при правилно лечение беше стария човек, е естествено продължи да пие хапчетата около три седмици, но се оправи! Тогава разбрах, каква болка е изпитвала. Тогава разбрах, че всички страдаме от психични разтройства почти постоянно, но не го знаем - тревожността е вече сериозен проблем, безсъние, страхове, дори мрачното настоение е симтом.

С други думи - бягайте при чичко доктор, да ви натъпче с антидепресанти! Депресията най-често е социално обусловена и тъпченето с медикаменти с един куп странични действия не решава проблема!

а кое ще те спаси ако не медикаментите???? тъпотията ти ли???

Еми те затова учените в последните 2 деситилетия са удвоили броя на психичните разстройства защото са в комбина с фармацевтичната мафия!

Много точно! Има един много як документален филм в тубата на тази тема!

Който не е изживял това състояние ,не знае за какво става въпрос, препоръчвам на всички голямо или редовно физическо натоварване.

Това е може би най-безобидното и полезно лечение на депресията. Помага в начален стадий обаче.

Депресията се лекува само със шестица от тотото!:)

:) Не точно. Има много богати хора, които са депресирани яко. Депресията често е увредена химия на мозъка.

Не, просто им липсва истинска любов и са презадоволени. Парите не могат да я дадат. А има и хора, които просто си се раждат депресирани и черногледи - познавам такива.

много умно казано така е но дали наистина тази химия може да се уцели с подходящи лекове???

Много полезна статия! Браво! Депресията е наистина една много сложна "болест"...докарва хората до страхотен песимизъм, тъга, страх от всичко! Хубаво е човек да е наясно, че тя няма да го погуби, защото има начини - лекари, лекарства, за да се справиш със ситуацията! Още веднъж БРАВО за статията! Успех на всички!

Изключително тъпа статия, характеризираща методиката на българските лекари, при първи симптоми на каквото и да е, да натъпчат пациента с лекарства било то антибиотици или антидепресанти.... Да се лекува депресия с лекарства е все едно да взимаш хероин при зъбобол

За съжаление твоето мислене преобладава в обществото и резултата често е трагичен. Ето някой примери: Лясковец, Даниела, която уби детето си (таксиметровата блокада спомняш ли си я в края на 90-те години), военният, който уби себе си и цялото си семейство в Пловдив и много други такива случаи. А страданието на тези хора? То без значение ли е? Или викаш, бе мани ги, те са луди! Не, тези хора страдат толкова колкото не можеш да си представиш! Болката им на моменти е непоносима и може да се сравни с най-силните физически болки.

Мони явно не разбираш смисъла на написаното. Причините за депресията са много- загуба на хора, работа, обкръжение, проблеми в детсвото с родителите, алкохолизъм, нездравословен начин на живот. Мислиш ли, че като се надрусаш с хапчета това ще разреши проблеми трупани с години? 6 месеца на хапчета и като ги спреш какво ще стане, до месец ще се върнат синдромите. За да се пребори депресията трябва първо човек да се обърне към себе си да види откъде идват проблемите, да промени начина на мислене, обкръжение, навици. Спорт, йога, , здравословно хранене, помощ от психолози е начина, другото е булшит....

Народа е вече в постоянна депресия от безработица и безпаричие....

Моля Ви, не политизирайте темата. Депресията си е просто заболяване, и то може да няма нищо общо с безработица и безпаричие...и работещи и с възможности хора, може да изпаднат в депресия.

Естествено , че има общо!

Изключително полезна статия. Написана разбираемо и обяснимо дори за неспециалисти. Изобщо не е излишна малко повече здравна просвета по темата. Браво на автора и сайта! На всички от сърце пожелавам много здраве!

Човек трябва сам да открие причината за възникналата депресия, да я приеме и преодолее. Не го ли осъзнае и не прояви ли воля за излекуване, мисията е загубена. А антидепресантите са напълно безсмислени. Успокояват организма, но не помагат.

Антидепресантите помагат. Неща, които ти изглеждат като планини, ще започнат да изглеждат като неща, с които ще можеш да се справиш. Лекарствата ще увеличат толерантността ти към гадости от всякакъв вид, гадостите няма да те засягат твърде надълбоко. От там натакък обаче човек трябва сам да си помогне. Промяна в мисленето, в нагласата, в себеоценката. Дъъъълга тема...

1 НЕ е прав. Може да знаеш причината за депресията, но психиката ти вече е болна и ти играе номера, замъглява и преценката ти.

Прав си.