Как да сварим яйцата без да се напукат
Днес е Велики четвъртък! Време е да боядисаме великденските яйца (може и в събота). Но те често се напукват при варене. Как да избегнем това?
Обратно в новинатаКоментари - Как да сварим яйцата без да се напукат | Лайф.dir.bg
17-11-2017
20-11-2018
Коментари
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:
Даниел Бончев
Човек отива при доктор: - Докторе имам проблем с яйцата. - Сваляй панталона! Прегледал го, след това го намазал с йод, написал нещо на една бележка и казва: С тая бележка отиваш при доктор Иванов в 15 кабинет!Отива човека при доктор Иванов. Той го накарал да свали панталона, прегледал го, намазал топките със зелено, написал на същата бележка нещо и му казва: - С тая бележка се връщаш пак при доктор Петров! Тръгва човека но любопитството го гризе. Отваря бележката и чете: Доктор Иванов! Христос Воскресе! Доктор Петров! Во истина Воскресе
Фън Шуй (нерегистриран)
Отишъл един човек на доктор и му казал: Докторе, нещо ми посиня едното яйце. Прегледал го доктора и казал - Лошо, ще трябва да го режем. След няколко дена отива пак с оплакване за другото яйце и му го кръцнали и него. След още три дни отишъл и казал - Докторе, посиня ми и оная работа. Прегледал го докторът и казал - А бе момче, на теб май ти пускат дънките.
до редакторите (нерегистриран)
Оправданието ви издиша.! Пуснах копираната рецепта, за да видят хората,че не лъжа.Всеки може да си я преведе с преводача.А и на български я написах преди това, но никой не ми вярва.Затова копирах оригинала.Ако можеха да се слагат линкове, щях да дам и линк, но не позволявате.
до редакторите (нерегистриран)
Защо ми изтрихте мнението?Или ви дразни,че искам да помогна и да улесня хората?А вашите глупости ги оставяте да ги четат! Защо?Страх ви е да не научат нещо ново ли?
lu4ka (нерегистриран)
E не става. Изваждам ги предишната вечер, слагам ги на сравнително хладно място в кухнята. Сутрин започвам да ги варя, като пускам котлона 20 минути на 1, 20 минути на 2, така до 4, но никога на най-силното -6. Водата почти не се движи, яйцата не мърдат, но за сметка на това се чува периодично по едно "пук" - особено при белите. И тЕ така.
54 (нерегистриран)
Ами те белите яйца са с по-крехка черупка и затова не стават за боядисване.
да кажа (нерегистриран)
Наредете яйцата на решетката от фурната, сложете във фурната, включете на 150 градуса и печете 30 минути.Извадете и веднага пуснете в боята, разтворена с гореща вода.Гарантирам,че няма да има спукани. Моите вече са направени така.
да кажа (нерегистриран)
Тъпанарите ,вместо да опитат праскат минуси, че е по-лесно.От де толкова акъл да пробват,преди да праснат минусите!Бих ви ги показала,ако можеше да се слагат линкове.
i az da kazha (нерегистриран)
По-добре на тебе да ти "праснат" минусите, отколкото да им "праснат" яйцата! Не смятай хората за глупаци!
Eokd (нерегистриран)
Явно е,че съветите дава някой,които едва ли е варил яйца някога. Защото те трябва да преседят няколко часа извън хладилника,а не няколко минути. Лично аз приемам съвети само от опитни домакини, а не от измислени
Мария (нерегистриран)
Ползвайте домашни яйца и няма да ви се пукат и чупят. Аз си купувам домашни яйца и много рядно се пука някое при варене.
20 (нерегистриран)
Ни мой Марийо домашни. Домашните са за селяните. Граждолята не им се полага. За тях само купешки. Нали постоянно се подиграват на селяните-граждани дето мъкнат Яйца на задното стъкло на колата. Пък сега - домашни. Ама няяяяма. :р
ганчо (нерегистриран)
Ей селски,ма то граждани де има бре-не видиш ли,че се изпразват градовете по празниците-всички граждани си одат по родните места!
Rosemary
Не щипка, ами цяла супена лъжица сол може да се добави. Осмотичното нялагане на водата и на яйцата се изравнява и те не се пукат. Това е тайната.
Ермак Тимофеевич
И много внимавайте кърпата да не е цветна, а точно бяла - с цветна кърпа яйцата ви не само ще се напукат, а направо ще започнат да гърмят като гранати, муахахахаха...
Е (нерегистриран)
Може и да се оцветят... муха ха
тогава (нерегистриран)
Пробвай с някоя от нарисуваните цветни кърпи
Ермак Тимофеевич
Да не съм луд, да ми гръмнат яйцата като гранати :-)
Мила (нерегистриран)
Не се е ядяло цяло яйце,защото хората са постели и трябвало постепенно да се захранят.
Тайната рецепта Ъ (нерегистриран)
Слагам ги на стайна температура да преседят около 2 часа. След това ги варя на пара около 20 минути. По този начин не се пукат изобщо. После ги слагам в боята и веднага след това минават през микровълновата за 10 сек. Така излизат с двойно подсилена черупка и ярък цвят металик. После се чукам за здраве. Това е.
E (нерегистриран)
*Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам
Съдържанието е достъпно за регистрирани потребители. Моля влезте в акаунта си или се регистрирайте тук.
ха ха (нерегистриран)
Супер умно е, да се слагат цели яйца в микровълновата.
кака (нерегистриран)
И аз така ги варя, но пак ми се пукат..... Но след това си боядисвам всички, освен ако много не са изтекли.
аз (нерегистриран)
Много ценни съвети!Благодаря!Забравихте да кажете, че яйцата се варят във вода....
mfp (нерегистриран)
Не можах да разбера, защо кърпата трябва да е бяла. Ако е разноцветна, какво ще се случи? :)))
сигурно (нерегистриран)
Може да пусне боя и да нашара яйчицата предварително
30 (нерегистриран)
Наистина ли не се сещате?
24214 (нерегистриран)
Ще сложите яйцата в двоен тензух и ще ги вържете, за да не се люшкат при варене и удрят едно в друго, слага се сол и се включва печката на слабо, за да се затоплят постепенно. Но все пак се случва 1 или 2 да се пукнат, какво от това. Пукнатите няма да боядисвате, ще ги излапате, но предварително ги нарежете, защото старите хора казват, че за Великден не се яде цяло яйце, трябва да е нарязано, не знам защо е така, но е останало от миналото.
35 (нерегистриран)
Това пък, че не се яде яйцето цяло, за пръв път го чувам. Винаги съм ядял яйцата на хапки - не го режа, просто си отхапвам ;-)
Е (нерегистриран)
Не знаех за цялото и нарязаното яйце. Хубаво е, че си го написал/а и ще го спазвам. Аз нарязвам обелките от лук на много ситно, намокрям яйцето и го овалвам в тях да полепнат по него. След това ги поставям едно по едно в чорап или пропускаща материя и ги завързвам с конец . Поставям ги в съд и варя. Махам мрежичките и люспите, когато изстинат. Така не се пукат, имат много хубав вкус, интересни са и е безвредно, лесно ,бързо и удобно. Друг начин е оцветено вече в един цвят боя да бъде изрисувано. С молив рисувам по яйцето и с игла по очертанията махам боята и яйцето става като обвито с бяла дантела или бели фигурки.
E (нерегистриран)
,, Поставете яйцата в топла вода и ГОТВЕТЕ на тих огън,,. Правилно е да пише и ги ВАРЕТЕ на тих огън.
Петльо (нерегистриран)
Преди много години, когато бях дете, дядо ми показа един номер. Гледаха кокошки и ми даде да изпия едно прясно, сурово яйце. След това го сложи в буркат с оцет. След няколко дни черупката се беше стопила и остана само ципата. Напъха я в бутилка от лимонада и аз изумявах приятелите си с яйце в шише. :)
702 (нерегистриран)
Всъщност яйцето се слага в лимонов сок, когато падне калция от черупката в сока, се спуква ципата, разбърква се със сока и захар и се пие, за здрави кости и растеж.
Фън шуй (нерегистриран)
*Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам
Съдържанието е достъпно за регистрирани потребители. Моля влезте в акаунта си или се регистрирайте тук.
аз (нерегистриран)
Ми аз ги сварих сутринта и от 40 се спукаха 3.Варих ги на слаб огън .Според мен трябва да се затопля бавно водата,че да не им дойде горещото наведнъж.Кърпи,оцети,няма такова положение.На тих огън и това е истината.Ако изпраскаш котлона на 9 много ясно,че всичко ще се спука.
Toni
Колко време на слаб огън?
аз (нерегистриран)
Уф ,отговорих ти веднъж,но не ми излезе коментарът,та пак-котлоните са ми от 1 до 9,варих на 6,около 40 мин.Зорът е да заври водата,след това 10-15 мин.за да се сварят добре яйчицата и готово.
Toni
Леле колко вида бои и начини на боядисване и декориране има на яйцата... едно време баба си знаеше само обелките от лук и магданоза от двора хаха.
с тънка игла (нерегистриран)
Има уреди на пазара, с които яйцата се продупчват с тънка игла и яйцата не се пукат!
Астрина (нерегистриран)
Ползвай такъв уред за твоите яйца :)))
БатиГого
Аз пък най-обичам тези дет се напукват! Веднага на салатка - ситно накълцани с малко оцет, олио, сол, червен пипер. И поръсено с ситно нарязан лук! Малиииии...Довечера колко ракия ще изхарчя! Не ми се говори!
69 (нерегистриран)
правописа ти куца, но кой му дреме - важното е да се лапне и пийне и дремне.
Е (нерегистриран)
ПравописЪТ ти куца, но на КОГО му дреме- важното е да се лапне ,пийне и дремне.
235 (нерегистриран)
През Велики пости яйца не се ядат. Що боядисдваш яйца и празнуваш Великден като не постиш?
Иванов (нерегистриран)
Затова сме зле! Защото такива като теб само ядат и цукат. Че и агитират останалите.
Коце (нерегистриран)
Това с бялата кърпа е най-важното! И да е БЯЛА, ей, чумбера на баба не става!
от практиката (нерегистриран)
Оцет се добавя при боядисването, за да хване по-добре боята, а не при варенето /поне аз така правя/. За да не се пукат задължително условие е да се варят на тих огън около петнайсетина минути, после ги заливам със студена вода, за да се белят по-лесно.
koj5r (нерегистриран)
За да се белят по-лесно преди да ги залеете със студена вода е необходимо черупката да се начупи, което позволява да навлезе вода между белтъка и черупката. Явно не е приложимо при боядисване на Великденски яйца ......както и тези на съпруга :-)))
Nightborn (нерегистриран)
Оцет,яйце и твърдост. Открийте думата,която не се съвместява в горното изречение!
даскал (нерегистриран)
абе то е ясно, че някой е отсъствал от училище и не знае какво прави оцета върху яйчена черупка, ама айде:)
.......... (нерегистриран)
Яйце :):):):):)
Пенка (нерегистриран)
*Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам
Съдържанието е достъпно за регистрирани потребители. Моля влезте в акаунта си или се регистрирайте тук.
3199 (нерегистриран)
*Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам
Съдържанието е достъпно за регистрирани потребители. Моля влезте в акаунта си или се регистрирайте тук.
сварен (нерегистриран)
оцета не втвърдява,а омекотява черупката
аз (нерегистриран)
Ми да,нали киселото разяжда.И аз не знам откъде е дошла тая идея за оцета.
Така е (нерегистриран)
Неграмотност, кво да ги правиш тези "редактори".
Много умници (нерегистриран)
Оцета стабилизира боята, може да я омекоти ,само ако стои с дни в оцет!
НАЙ
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Джак Никълсън – самотникът, който копнее за една последна любов
Мерил Стрийп връчи на Никол Кидман наградата за цялостни постижения в киното
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Бебета и UV лъчи – възможна комбинация дори във водата
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Мерил Стрийп връчи на Никол Кидман наградата за цялостни постижения в киното
Хари ще отбележи 10-ата годишнина на игрите "Инвиктус" в Лондон
Том Холанд потвърди участието си в популярен филмов проект